Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Zbirke u pokretu

U želji da iznova definiramo značenjski potencijal termina stalni postav, te da zbirke Muzeja suvremene umjetnosti učinimo dostupnima na jednom izlagačkom mjestu, u novoj zgradi Muzeja arhitekta Igora Franića, odlučili smo se za novi jezični spoj: Zbirke u pokretu.

Tim izrazom iniciramo i pokazujemo pomake u prezentaciji, komunikaciji i interpretaciji umjetničke građe Muzeja suvremene umjetnosti. Istodobno, želimo naglasiti bitna svojstva suvremene umjetnosti: kretanje, promjenu, nestalnost, neizvjesnost... Stoga i muzeološku koncepciju Zbirke u pokretu karakterizira fleksibilni okvir, neprestana spremnost na promjenu, mogućnost premještanja, uvećavanja ili umanjivanja pojedinih cjelina.

Zbirke u pokretu imaju privremeni karakter, podjednako na vremensko-prostornom, fizičkom i mentalnom planu, jer će se pojedine cjeline/grupe i djela u njima sukcesivno zamjenjivati, dodavati odnosno oduzimati.

Autori stalnog postava, Nada Beroš i Tihomir Milovac

Pregled

I. Projekt i sudbina

Cjelina PROJEKT I SUDBINA okuplja umjetnike i grupe umjetnika koji su svoj život poistovjetili s programatskim ciljevima koje postavljaju pred umjetnost.

II. Umjetnost kao život

Pored tradicionalnog pitanja kako nastaje umjetničko djelo, danas se često pitamo kako, kada i kamo je nestalo umjetničko djelo? Je li se umjetničko djelo pretvorilo u nešto drugo? U život sam? UMJETNOST KAO ŽIVOT?

III. Umjetnost o umjetnosti

Kada se umjetnost zagleda u sebe samu, tada je moguće takav pristup nazvati introvertiranim. Veliki dio umjetničke produkcije dvadesetog stoljeća nastao je u izravnom dijalogu s umjetnošću, u interakciji s njezinim jezikom i poviješću.

IV. Velika enigma svijeta

Kada je švicarski kritičar i kustos Harald Szeemann 1972. godine na kasselskoj izložbi Documenta 5 uveo termin individualne mitologije, bilo je teško pretpostaviti kako će taj oksimoron postati jedan od najutjecajnijih pojmova u umjetnosti proteklih desetljeća.

V. Riječi i slike

Živimo u doba rječitih slika u kojem se često citira izreka kako slika vrijedi tisuću riječi. Možemo se s pravom zapitati koliko vrijedi tisuću slika koje nas svakodnevno bombardiraju - od slika na zaslonu računala preko onih s uličnih plakata i televizijskih ekrana do video displeja na korporativnim zgradama i stadionima?

Projekti u vanjskom prostoru

Projekti u vanjskom prostoru Muzeja integralni su dio Zbirki u pokretu, a nalaze se na ulaznim terasama, na krovu, ispod pojedinih krila zgrade...

Šetnja stalnim postavom

Prostor muzeja ne čini tek fizički prostor što ga određuje arhitektura, već i prostor što ga određuje svaki pojedini posjetitelj, koji sa sobom donosi individualno iskustvo.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.