MUZEJSKI PRAKTIKUM

 

MUZEJSKI PRAKTIKUM

06.09.2021

Projekt Muzejski praktikum omogućava mladima u dobi od 15 do 25 godina upoznavanje sa suvremenom umjetnošću te osnovama kustoskih praksi koje će im omogućiti znanje i vještine potrebne za izradu vlastitih virtualnih izložbi. 

Cilj projekta

Omogućiti mladima iz cijele Hrvatske u dobi od 15 do 25 godina upoznavanje sa suvremenom umjetnošću te osnovama kustoskih praksi i muzejske djelatnosti kroz uključivanje u participativne online edukacije koje će im omogućiti znanja i vještine za izradu vlastitih virtualnih izložbi. Rad s mladima odvijat će se putem online platformi, a uključivat će moderirane razgovore, mentorstvo i sustvaranje virtualnih izložbi iz fundusa MSU Zagreb te izložbi vlastitih radova u mediju fotografije nastalih unutar projekta.

Očekivani rezultati projekta

  • Ukupno 30 mladih u dobi od 15 do 25 godina upoznato sa suvremenom umjetnošću i kustoskim praksama u cilju izrade virtualnih izložbi
  • Virtualne izložbe radova iz fundusa MSU-a, te
  • Virtualne izložbe radova polaznika nastalih tijekom projekta (medij fotografija)
  • Izrađen ditalni flash book manual s tekstovima polaznika radionica
  • Moderirani razgovori s umjetnicima

Iako je započela kurikularna reforma, potreba mladih zainteresiranih za razvoj socijalnih i kreativnih vještina je velika jer im to sustav školovanja ne pruža u dovoljnoj mjeri. Dodatno je nedovoljna regionalna zastupljenost i ograničeno sudjelovanje mladih u umjetničkim i kulturnim aktivnostima zbog manjka vannastavnih umjetničkih aktivnosti a danas dodatno zbog globalne situacije uzrokovane COVID 19. koja je zaustavila produkciju kulturnih i umjetničkih sadržaja i onemogućila mlade u participaciji kulturnih sadržaja.

Ovim projektom se želi pružiti mogućnost mladima da razvijaju kreativne vještine i znanja putem virtualnog prostora koji je i inače mladima blizak. Dodatno mladima nudimo mogućnost za izražavanjem kroz njima bliske medije – fotografiju i video, a također i za samopromociju na internetu što im ovaj projekt nudi.

Aktivnosti projekta

Digitalnim alatima, promocijom i prisutnosti na društvenim mrežama i kanalima te javnim pozivima informirat će se i selektirati od strane projektnog tima zainteresirani mladi putem motivacijskog pisma.

Kroz edukaciju i primjere izložbenih i kustoskih praksi te uvida u praktičnu organizaciju rada u muzejsko-galerijskim ustanovama mladi od 15 do 25 god. participativno sudjeluju u osmišljavanju i provedbi koncepta virtualne izložbe, te popratnih virtualnih sadržaja, pisanju kraćih tekstova i promociji izložbe. Također se educiraju o radu na Google Arts&Culture platformi koja će im omogućiti izradu vlastite virtualne izložbe.

Projekt predviđa obuhvatiti 30 mladih u dobi od 15 do 25 god.,  mentoriranih od strane projektnog tima prijavitelja i partnera te angažiranih stručnjaka i umjetnika. Mentor prati i usmjerava grupu putem online grupnih sastanaka, a putem zajedničke online platforme se postavljaju i dijele digitalni umjetnički i drugi sadržaji te virtualne izložbe. Popratni program virtualne izložbe uključuje razgovore s umjetnicima zastupljenima na izložbi u vidu moderiranog Zoom razgovora, razgovore s mentorima i polaznicima uključenima u izložbu uz prisutstvo šire publike. Polaznici aktivno sudjeluju u svim predloženim aktivnostima.

Prijavi se i ti na sudjelovanje u projektu!

Trajanje projekta: od 1.rujna 2021. – 30. lipnja 2022.

Vrijednost projekta: 201.092,83 kn

Nositelj projekta: Praktikum centar za djecu i mlade

Partner projekta: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.