Nagrada za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“

 

Nagrada za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“

12.04.2021

Natječaj je otvoren od 19.4.2021. do 31.8.2021. u 23:59 sati.

Uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb raspisuje natječaj za Nagradu za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“. Cilj ovog Natječaja je podupiranje suvremenog umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika.

Nagrada nosi ime istaknutog hrvatskog umjetnika Ivana Kožarića (1921.-2020.), kao hommage velikom autoru koji je osvajanjem vlastitih kreativnih sloboda otvarao nove putove mnogim generacijama hrvatskih umjetnika te je i sam aktivno pratio i rado podupirao prve korake mladih kolega.

Ovim natječajem osiguravaju se sredstva za otkup radova mladih umjetnika do navršene 35 godine za fundus Muzeja suvremene umjetnosti. Posebna nagrada predviđena je za digitalna umjetnička djela pogodna za postavljanje na online platforme Muzeja – web site ili društvene mreže. 

Zbog pandemije virusa COVID-19, te zbog potresa koji su se dogodili u 2020. godini  znatno se smanjio broj kulturnih programa što je negativno utjecalo na razvoj umjetničkog stvaralaštva. Pandemija je utjecala i na djelovanje mladih umjetnika koji nisu imali mogućnost prezentacije svojeg stvaralaštva.

Ovim Natječajem dodjeljuju se tri otkupne nagrade u ukupnom iznosu od 75.000,00 kuna:

       1. nagrada   - 30.000,00 kn bruto

       2. nagrada  -  25.000,00 kn bruto

  1. nagrada –  20.000,00 kn bruto 

Posebna nagrada Kožarić Digital namijenjena je za otkup digitalnog umjetničkog djela za online platforme MSU u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna.

Ovom nagradom potiče se recentna digitalna umjetnost, a prezentacijom na online platformama MSU omogućuje se šira percepcija ovakve vrste novomedijskog stvaralaštva.

O dobitnicima nagrada odlučivat će stručno povjerenstvo u sastavu: Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica MSU, Radmila Iva Janković, kustosica Ateljea Kožarić, MSU  i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu. 

Kriteriji za odabir nagrade su  inovativnost i kreativnost stvaralaštva te umjetnička vrijednost.

Natječaj će biti objavljen na web-stranici www.msu.hr, a prijave će se slati elektroničkom poštom na adresu: prijave@msu.hr

Rezultati Natječaja bit će objavljeni  do 30.9.2021.

Natjecatelji ispunjavanjem i dostavom prijavnice potvrđuju autorstvo projekta/programa čime ujedno jamče da su ovlašteni za predaju istog te Organizatoru Natječaja ustupaju pravo na objavu  i korištenje prijavljenih vizualnih materijala za potrebe publiciranja i u promotivne svrhe.

Sudionici na Natječaju sudjelovanjem, odnosno dostavom radova koji sadrže potrebne osobne podatke daju privolu za prikupljanje i obradu navedenih osobnih podataka isključivo u svrhu provođenja Natječaja i vlastitih prezentacijskih aktivnosti Natječaja.

Nepotpune prijave ili prijave poslane van roka Natječaja neće biti uzete pod razmatranje.

Prijavnicu i biografije stručnog povjerenstva možete preuzeti OVDJE.

Prijavnicu je potrebno preuzeti (downloadati), ispuniti i poslati. Kada se prijavnica preuzme, preporuča se ispuniti je u besplatnom Adobe Reader DC ili sličnom pdf pregledniku. Sadržaj privitka ne smije biti veći od 10 MB. Ukoliko se radi o video radu, možete ga poslati servisom za slanje velikih paketa. Video sadržaj ne smije prelaziti ukupnu veličinu od 2 GB.

Nepotpune prijave ili prijave poslane van roka Natječaja neće biti uzete pod razmatranje.

Dodatne informacije na: prijave@msu.hr 

Rezultati Natječaja bit će objavljeni  do 30.9.2021.