AMPEU nagradila najuključivije projekte programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

 

AMPEU nagradila najuključivije projekte programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

16.12.2020 - 30.11.-0001 /

Treću godinu zaredom Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) dodijelila je nagrade za najuključivije projekte programa Erasmus+ i programa Europske snage solidarnosti provedene od 2017. do 2020. godine. Od 16 sjajnih projekata koji su prijavljeni na natječaj za dodjelu nagrade odabrana su 3 najbolja projekta.

Budući da programi Europske unije teže promicanju jednakosti i stvaranju jednakih prilika za sve, AMPEU dodjeljuje nagradu kako bi naglasila važnost uključivanja osoba s manje mogućnosti u projekte. S obzirom na pandemiju, ove godine smo odlučili istaknuti one koji su djelomično ili u potpunosti provedeni virtualno čime su otvorene dodatne prilike za sudjelovanje osoba s manje mogućnosti u projektima.​

3. NAGRADA – Muzej suvremene umjetnosti - projekt Drugačiji ili jednaki (mobilnost osoblja u obrazovanju odraslih). Projekt je obuhvatio prilagodbu muzejskog i likovnog sadržaja osobama s invaliditetom s ciljem inkluzije i potpune integracije.

Provedena je mobilnost kustosice muzeja u austrijski Kunsthistorische Museum koji provodi posebne programe sa osobama s invaliditetom. Kustosica Daniela Bilopavlović Bedenik je provela dva tjedna u muzeju u Beču na job shadowingu odnosno promatrala je kako se u toj ustanovi provode slične aktivnosti za osobe smanjenih mogućnosti. Job shadowing joj je, kaže, otvorio oči te je prikupljeno iskustvo pretočila u vlastite ideje kako omogućiti slijepim i slabovidnim osobama da dožive likovnu umjetnost. Nakon povratka je u suradnji sa Centrom Vinko Bek te njihovim slijepim i slabovidim korisnicima provela programe u muzeju. Organizirala je posebnu radionicu kako bi upotrebom novih metoda (taktilnih i slušnih) osjetili iskustvo posjeta muzeju te se upoznali s radovima umjetnika i ostvarili vlastitu interpretaciju umjetničkih dijela. Grupa je mogla dodirivati izabrane radove, neke i poslušati, a nakon toga su razgovarali o emotivnom stanju koje su radovi ostavili na njih. Programi koje je provela u muzeju omogućili su slijepim i slabovidnim osobama ne samo shvaćanje umjetnosti, nego i pomoć u rehabilitaciji, posebno onima koji su tek nedavno počeli gubiti vid.