Barikadiranje ledenih ploča - Istraživački pothvat Olivera Resslera

 

Barikadiranje ledenih ploča - Istraživački pothvat Olivera Resslera

30.11.2021 - 30.01.2022 / Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Camera Austrija, Graz (AT), rujan - studeni 2021.
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (HR), 30. studeni 2021. - 30. siječanj 2022.
Tallinn Art Hall, Tallinn (EE), 2022.
n.b.k. - Neuer Berliner Kunstverein, Berlin (DE), 2022.

 

Barikadiranje ledenih ploča istražuje globalno zagrijavanje, pokret za klimatsku pravdu te njihov odnos prema umjetnosti. Ovaj istraživački pothvat realiziran je posredstvom filmova, fotografskih radova, konferencije, publikacije i ciklusa samostalnih izložbi.

Dvadeset i pet godina pregovora oko klimatskih promjena u okviru Ujedinjenih naroda nisu rezultirali smanjenjem globalne emisije ugljika. Posljedično, globalna temperatura i dalje raste. To nesmotreno nedjelovanje nacionalnih država natjeralo je ljude da djeluju samostalno, bez zastupnika. U cijelom svijetu pojavili su se horizontalno organizirani klimatski pokreti. Uljudan prosvjed stvar je daleke prošlosti: pokret je zatvorio mjesta za ekstrakciju fosilnih goriva i transportne rute, mobilizirao se protiv širenja aerodroma, pokrenuo uspješne kampanje za prestanak rasprodaje resursa i zaustavio bušenje na Arktiku. Ove akcije ekonomski narušavaju industriju fosilnih goriva diljem svijeta.

Mnogi ljudi kao rješenje klimatskih poremećaja i dalje vide u promjeni osobnog ponašanja. Koliko god pohvalno bilo putovati vlakom umjesto avionom, jesti povrće umjesto mesa ili ugrađivati solarne panele na stambeni krov, individualne geste dobre volje nisu primjereni odgovor epohalnom klimatskom vandalizmu na planetarnoj razini. Sveukupni život na Zemlji ne sastoji se samo od ponašanja potrošača. Naše moći i odgovornost kao stanovnika Zemlje jesu kolektivne i društvene, a ne privatne i osobne. Snažne strukture, a ne osobne odluke, prisiljavaju nas na stil života koji pak uništava sredstva za  taj isti život, devalviraju ga i u konačnici ugrožavaju naš opstanak. Mi koji trpimo zbog tih struktura kolektivno smo uključeni u njih, zbog čega ih moramo mijenjati kolektivnim djelovanjem.

Naslov Barikadiranje ledenih ploča odnosi se na razmjere nužde s kojima se pokret za klimatsku pravdu suočava i na opseg onoga što namjerava učiniti. Barikadirati ledene ploče dok se tope fizički je nemoguće, ali pokret pokušava postići nešto povijesno, bez presedana, zato jer se nikad do sada u zabilježenoj ljudskoj povijesti naš planet nije suočio s ovakvom apsolutnom prijetnjom. Kad se arktički led otopi, razina mora posvuda raste; otoci i gradovi tonu, globalno iskorištavanje poljoprivrede i ribolova premašuje realne kapacitete.

Barikadiranje ledenih ploča bilježi i dokumentira neke primjere mobilizacije, aktivnosti, okupljanja i radne sastanke pokreta za borbu protiv klimatskih promjena. Međutim, ne postoji "neutralna" pozicija iz koje bi se društveni pokret mogao dokumentirati. Svaka odluka -  koja se odnosi na to kako i što snimiti, što izostaviti, a što iz govora aktivista uključiti/isključiti te kako to urediti  - mora biti prepoznata kao istodobno uvjetovana i konstitutivna u odnosu na taj pokret. Slijedom toga, umjetnička produkcija iz mog istraživanja uključivat će materijal koji bi se mogao trenutačno promatrati kao „dokumentarni“, zajedno s ostalim elementima u kojima je „umjetnički“ angažman očigledniji. Međutim, svako dulje zadržavanje pažnje na ovom radu otkrit će sustavno zamućivanje svake umjetne crte između "dokumenta" i "umjetničkog djela".

Primjeri dovršenih ili planiranih radova u okviru Barikadiranja ledenih ploča su:

Film “Not Sinking, Swarming” (Ne tonuti, rojiti), (4K, 37 min., AT 2020.), koji je nastao  nakon četverosatnog okupljanja u Madridu u listopadu 2019. godine, gdje su se okupili delegati iz raznih španjolskih skupina za očuvanje okoliša kako bi pripremili čin građanskog neposluha.

U istraživačkoj ustanovi Camera Austria u Grazu, 28. i 29. veljače 2020. održana je dvodnevna konferencija „Barricading the Ice Sheets / Barikadiranje ledenih ploča“. Konferencija je okupila pet međunarodno priznatih aktera klimatskih pokreta koji djeluju na razmeđu umjetnosti i aktivizma. Umjetnički aktivisti razgovarali su o pokretima te njihovim svrhama, prošlosti i budućnosti. Konferencija je u potpunosti dokumentirana i može se pogledati online.

Susret ovih pet umjetnika-aktivista iskorišten je i za zasebnu filmsku produkciju o ulozi umjetnika u klimatskom pokretu, koja bi uskoro trebala biti dovršena.

Jedna je knjiga već  objavljena u okviru projekta. Može se naručiti ovdje: (https://camera-austria.at/en/buecher/oliver-ressler-ed-barricading-the-ice-sheets-artists-and-climate-action-in-the-age-of-irreversible-decision/

“Barricading the Ice Sheets. Artists and Climate Action in the Age of Irreversible Decision”, Oliver Ressler (Ed.), Graz: Edition Camera Austria, 2020

„Barikadiranje ledenih ploča“ istraživački je poduhvat  Olivera Resslera kojega je financijski potpomogao Austrijski fond za znanost (FWF: AR 526).

Znanstvena suradnica: Lisbeth Kovacic