Četiri kandidata za Oscara s ukupno 24 nominacije u veljači u Kinu Metropolis, MSU

 

Četiri kandidata za Oscara s ukupno 24 nominacije u veljači u Kinu Metropolis, MSU

02.02.2024 - 29.02.2024 / Dvorana Gorgona

U veljači 2024. u Kinu Metropolis u MSU-u prikazuje se dobitnik velike nagrade žirija u Cannesu i 5 nominacija za Oscara Zona interesa – fascinantan film o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu, njegovoj supruzi Hedwigi, samoprozvanoj kraljici Auschwitza, koji nastoje izgraditi idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora. Glazer je napravio film istinske ljudske patnje u kojem samo čujemo udaljene jecaje, vidimo zloslutni dim, ali i opipavamo bilo krvnika, naizgled mirno no električno jezivo i izvantjelesno. 

Novi naslov je i Uboga stvorenja, film Yorgosa Lanthimosa nominiran za 11 Oscara i 11 Zlatnih globusa sa zvjezdanom glumačkom podjelom, o mladoj Belli koja je djetinjstvo provela pod staklenim zvonom, a kada se u nju zaljubljuje razuzdani odvjetnik Duncan oni kreću u vrtložnu avanturu po kontinentima. Repertoarni novitet je i romantična drama Prošli životi, nominirana za 2 Oscara i 5 Zlatnih globusa o dvoje prijatelja iz djetinjstva koji se ponovno susreću nakon dva desetljeća u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli. Novi naslov je i Stranci o scenaristu Adamu (Andrew Scott) i tajanstvenom Harryju (Paul Mescal), dubokom odnosu koji se među njima razvija te transcendentalnom promišljanju vlastitih roditelja, njihovih odluka, strahova, želja i žaljenja.

Prikazuje se i pobjednik filmskog festivala u Cannesu, nominiran za 5 Oscara te jedan od najhvaljenijih filmova godine – Anatomija pada o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. Za Valentinovo se prikazuje Udar sreće – jubilarni pedeseti film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, romantična je komedija o Fanny i Jean koji se na prvi pogled čine idealnim bračnim parom, ali školski kolega iz prošlosti poremetit će njihov odnos. Na repertoaru je i nagrađivana drama Crveno nebo njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Undine, 2020.) o četvero mladih koji ostaju zarobljeni u vikendici u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale emocije i same dosegnuti točku izgaranja. Novi naslov je i regionalni kino hit, i trenutno najgledaniji film u hrvatskim kinima – Nedelja, inspiriran istinitim događajima o životu Džeja Ramadanovskog, beogradskog pjevača romskog podrijekla, koji je bio jedan od najomiljenih pjevača narodne glazbe u regiji. Film obrađuje njegov život od najranije mladosti pa sve do velikog uspjeha koji je ostvario. Prikazuje se i nagrađivani čileanski dokumentarac Beskrajno sjećanje – dirljiv i autentičan film o ljubavi, sjećanju i nadi koji prati zadjnih deset godina života slavnog čileanskog novinara Salvadora Allendea oboljelog od Alzheimerove bolesti i njegove partnerice, glumice i bivše ministrice kulture Pauline Urrutie. Izrazito emotivan film, zaokružuje nježnu sliku dugotrajnog i čvrstog ljubavnog odnosa kojeg otkrivaju sitne geste i pogledi, ali i strahovi i otuđenje.

Novi domaći naslov je triler redatelja Igora Mirkovića - Slatka Simona, koji donosi fascinantnu opsesivno-erotsku priču o opskurnoj firmi za seks-chat u Zagrebu, čiji djelatnici zavode muškarce na internetu pod lažnim identitetom zavodljive slatke Simone. Ali kad Bobo, jedan od klijenata, odluči da će ostaviti sve zbog Simone, situacija ubrzo eskalira u neočekivanom smjeru. Prikazuje se i Sveta obitelj – novi film Vlatke Vorkapić, autorice filmskog hita Sonja i bik (2013), u kojem se u nešto drugačijem žanrovskom ključu bavi odnosom osobne slobode i konzervativnih društvenih vrijednosti, posebice kada se u jednadžbu uključi i ljubav. Film zavrjeđuje perifrazu „seoskih Glembajeva“ jer od prvih kadrova obilježenih snažnom emocionalnošću umnogome i asocira na Vrdoljakov klasik iz 80-ih godina prošloga stoljeća. Na repertoaru je i hrvatski kino-hit Samo kad se smijem redateljice Vanje Juranić, koja je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojila Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović) te nagradu Kino Mreže, a donosi priču o Tini koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali, ali kada izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće, suprug Frane (Slavko Sobin) počinje pokazivati negodovanje, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije. Prikazuje se i Snajka: Dnevnik očekivanja – participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Ovaj izuzetno osoban film redateljice Tee Vidović Dalipi razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa i kulturnog rasizma.


Raspored projekcija

PETAK, 2. veljače 2024.

19.30 ZONA INTERESA (The Zone of Interest), Ujedinjeno kraljevstvo, 106', 2023., Poljska, red. Jonathan Glazer, gl. Christian Friedel, Sandra Hüller

Dobitnik velike nagrade žirija u Cannesu, film Zona interesa hrabro je zamišljena i izvedena priča o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu i njegovoj supruzi Hedwig, samoprozvanoj kraljici Auschwitza, koji nastoje izgraditi idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora. Od tamošnjih zvjerstava dijeli ih jedan tanki zid i nešto deblja, čelična farsa. Rudolf je obiteljski čovjek koji čita svojoj djeci priče za laku noć, dok prozor spavaće sobe gleda na oblake dima krematorija. Hedwig je majka koja brine o vrtu i u slobodno vrijeme prebire po odjeći žrtava u potrazi za kojom dobrom bundom, dok im se djeca u pozadini igraju sa zlatnim zubima spaljenih. Ovom fascinantnom antropološkom studijom Glazer je napravio film istinske ljudske patnje bez da smo vidjeli živog ili mrtvog patnika. Čujemo samo udaljene jecaje, vidimo zloslutni dim, ali i opipavamo bilo krvnika, naizgled mirno no električno jezivo i izvantjelesno.

SUBOTA, 3. veljače 2024.

18.15 SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA, dokumentarni, Hrvatska, Italija, Kosovo, 75′, 2023, red. Tea Vidović Dalipi

Participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustit će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima. Tea i Mirsad će roditeljima uporno pokušavati biti poslušna djeca, a svojoj kćerkici Fridi slobodoumni mama i tata što se čini kao nemoguć zadatak, svoj ljubavi unatoč.

20.00 UDAR SREĆE (Coup de chance), romantična komedija, Francuska, 93', 2023, red. Woody Allen, gl. Lou de Laâge, Niels Schneider, Anna Laik

Jubilarni pedeseti film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, romantična je komedija o Fanny i Jean koji se na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili profesionalne uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom, svojim bivšim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje počinju sve češće viđati i sve se više zbližavati.

UTORAK, 6. veljače 2024.

19.30 ANATOMIJA PADA (Anatomie d’une chute), drama, Francuska, 150', 2023, red. Justine Triet, gl. Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner

Pobjednik filmskog festivala u Cannesu te jedan od najboljih i najhvaljenijih filmova godine. Priča o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. Samuel biva pronađen mrtav u snijegu ispred izolirane kolibe gdje je živio sa svojom suprugom Sandrom, njemačkom spisateljicom, i njihovim djelomično slijepim 11-godišnjim sinom Danijelom. Policijska istraga uskoro upućuje na sumnjivu smrt – nemoguće je ustvrditi sa sigurnošću je li Samuel počinio samoubojstvo ili je ubijen. Sandra je osumnjičena, pa i optužena te slijedi njezino suđenje tijekom kojeg sve tajne iz njihova braka polagano počinju izlaziti na površinu. Daniel se tijekom suđenja nađe u središtu pozornosti – između suđenja i njihova obiteljskog života počinju se rađati sumnje koje prijete uništenju odnosa majke i sina.

SRIJEDA, 7. veljače 2024.

19.30 CRVENO NEBO (Roter Himmel), drama, Njemačka, 103′, 2023, red. Christian Petzold, gl. Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel

Madi romanopisac Leon planira provesti mirno radno ljeto s prijateljem Felixom u vikendici na Baltičkom moru. No već od početka ništa ne ide prema planu. Putem im se pokvari auto, a kada se napokon domognu kuće u njoj nailaze na neočekivanu gošću, enigmatičnu Nadju. Duo se ubrzo pretvori u trio, a zatim i kvartet, što se Leonu nimalo ne sviđa. Kada u okolici počnu divljati požari, četvero mladih ostaju zarobljeni u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale emocije i same dosegnuti točku izgaranja. Crveno nebo novi je film popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Undine – ZFF 2020.) i dobitnik Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu.

ČETVRTAK, 8. veljače 2024.

19.30 PROŠLI ŽIVOTI, romantična drama, Južna Koreja, SAD, 105′, 2023., red. Celine Song, gl. Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro

Najbolji film godine prema izboru Nacionalnog udruženja američkih kritičara, uz 2 nominacije za nagradu Oscar i 5 nominacija za Zlatni globus, Prošli životi donosi priču o Nori i Hae Sung, dvoje duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji se razilaze nakon što Norina obitelj emigrira iz Južne Koreje. Dva desetljeća kasnije ponovno se susreću u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli u ovoj toploj i briljantno napisanoj, režiranoj i odglumljenoj modernoj romantičnoj priči. Film Prošli životi čudesan je scenaristički i redateljski debi Celine Song koji opipljivo skicirane glavne likove koristi kako bi na oštar način prikazao ljudsko stanje.

SUBOTA, 10. veljače 2024.

18.15 SAMO KAD SE SMIJEM, 73', 2023, drama, Hrvatska, Srbija, red. Vanja Juranić, gl. Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Iva Jerković

Tina živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije. Drugi dugometražni igrani film Vanje Juranić intrigantna je i angažirana drama o problemu patrijarhata, ženske autonomije i kulture nasilja u hrvatskom društvu, u kojoj su sjajne uloge odigrali Tihana Lazović i Slavko Sobin. Samo kad se smijem premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu, gdje je Tihana Lazović osvojila Zlatnu arenu za najbolju glumicu, a sam film osvojio je i Nagradu Kino mreže.

20.00 UBOGA STVORENJA (Poor Things), znanstveno-fantastična romansa, Irska, Ujedinjeno kraljevstvo, SAD, 141′, 2024, red. Yorgos Lanthimos, gl. Emma Stone, Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Willem Dafoe

Redatelj Yorgos Lanthimos iznjedrio je još jednu filmsku poslasticu, nominiranu za čak 11 Oscara. Uboga stvorenja priča je smještena u viktorijansko doba u London o mladoj Belli Baxter (Emma Stone), koju je kao dijete s ruba smrti u život vratio briljantni i neortodoksni znanstvenik doktor Godwin Baxter (Willem Dafoe). Iako odrasla, Bella je mentalno još uvijek dijete, željna učenja i iskustava koja je propustila. Ali kada se u nju zaljubljuje Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), uglađeni i razuzdani odvjetnik, oni se zaruče i krenu u vrtložnu avanturu po kontinentima. Kako stječe nova iskustva, Bellin um se razvija i počinje žudjeti za autonomijom.

SRIJEDA, 14. veljače 2024.

19.30 UDAR SREĆE (Coup de chance), romantična komedija, Francuska, 93', 2023, red. Woody Allen, gl. Lou de Laâge, Niels Schneider, Anna Laik

Jubilarni pedeseti film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, romantična je komedija o Fanny i Jean koji se na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili profesionalne uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom, svojim bivšim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje počinju sve češće viđati i sve se više zbližavati.

ČETVRTAK, 15. veljače 2024.

19.30 UBOGA STVORENJA (Poor Things), znanstveno-fantastična romansa, Irska, Ujedinjeno kraljevstvo, SAD, 141′, 2024, red. Yorgos Lanthimos, gl. Emma Stone, Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Willem Dafoe

Redatelj Yorgos Lanthimos iznjedrio je još jednu filmsku poslasticu, nominiranu za čak 11 Oscara. Uboga stvorenja priča je smještena u viktorijansko doba u London o mladoj Belli Baxter (Emma Stone), koju je kao dijete s ruba smrti u život vratio briljantni i neortodoksni znanstvenik doktor Godwin Baxter (Willem Dafoe). Iako odrasla, Bella je mentalno još uvijek dijete, željna učenja i iskustava koja je propustila. Ali kada se u nju zaljubljuje Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), uglađeni i razuzdani odvjetnik, oni se zaruče i krenu u vrtložnu avanturu po kontinentima. Kako stječe nova iskustva, Bellin um se razvija i počinje žudjeti za autonomijom.

PETAK, 16. veljače 2024.

19.30 STRANCI (All of Us Strangers), drama, Ujedinjeno kraljevstvo, 105′, 2023, red. Andrew Haigh, gl. Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell, Claire Foy

Scenarist Adam (Andrew Scott) i tajanstveni Harry (Paul Mescal) slučajno se susreću jedne noći na praznom hodniku svoje londonske zgrade, čiji su jedini stanari. Među njima se ubrzo razvija veza te Adam, ponukan novim poznanstvom, odluči posjetiti rodni grad. Tamo, u kući u kojoj je odrastao, nailazi na svoje roditelje (Claire Foy, Jamie Bell) koji i dalje žive istim životom kao nekoć. Ali njegovi su roditelji umrli prije 30 godina. Stranci novo je fantazmagorično ostvarenje britanskog redatelja Andrewa Haigha, inspirirano romanom Strangers Taichija Yamade.

SUBOTA, 17. veljače 2024.

18.15 SLATKA SIMONA, triler, Hrvatska, 91′, 2024, red. Igor Mirković, gl. Maja Jurić, Tina Keserović, Toma Medvešek, Jerko Marčić

Ovo je priča u kojoj svatko laže svakome. Zeleni radi u opskurnoj firmi za seks-chat u Zagrebu i zavodi muškarce na internetu pod lažnim identitetom zavodljive slatke Simone. Negdje u Austriji živi tajanstveni Bobo, koji se upleo u Simoninu mrežu: piše joj danima i noćima, da bi na kraju poželio stvarnu vezu s njom. Simona potiče njegove želje, ali uvijek izbjegne susret. Ali kad Bobo odluči da će ostaviti sve zbog Simone i planira novi život s njom, seks-chat operateri shvate da je sve otišlo predaleko, da uništavaju život nepoznatog čovjeka. No, pokazat će se da ni Bobo nije govorio istinu.

20.00 ZONA INTERESA (The Zone of Interest), Ujedinjeno kraljevstvo, 106', 2023., Poljska, red. Jonathan Glazer, gl. Christian Friedel, Sandra Hüller

Dobitnik velike nagrade žirija u Cannesu, film Zona interesa hrabro je zamišljena i izvedena priča o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu i njegovoj supruzi Hedwig, samoprozvanoj kraljici Auschwitza, koji nastoje izgraditi idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora. Od tamošnjih zvjerstava dijeli ih jedan tanki zid i nešto deblja, čelična farsa. Rudolf je obiteljski čovjek koji čita svojoj djeci priče za laku noć, dok prozor spavaće sobe gleda na oblake dima krematorija. Hedwig je majka koja brine o vrtu i u slobodno vrijeme prebire po odjeći žrtava u potrazi za kojom dobrom bundom, dok im se djeca u pozadini igraju sa zlatnim zubima spaljenih. Ovom fascinantnom antropološkom studijom Glazer je napravio film istinske ljudske patnje bez da smo vidjeli živog ili mrtvog patnika. Čujemo samo udaljene jecaje, vidimo zloslutni dim, ali i opipavamo bilo krvnika, naizgled mirno no električno jezivo i izvantjelesno.

UTORAK, 20. veljače 2024.

19.30 ANATOMIJA PADA (Anatomie d’une chute), drama, Francuska, 150', 2023, red. Justine Triet, gl. Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner

Pobjednik filmskog festivala u Cannesu te jedan od najboljih i najhvaljenijih filmova godine. Priča o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. Samuel biva pronađen mrtav u snijegu ispred izolirane kolibe gdje je živio sa svojom suprugom Sandrom, njemačkom spisateljicom, i njihovim djelomično slijepim 11-godišnjim sinom Danijelom. Policijska istraga uskoro upućuje na sumnjivu smrt – nemoguće je ustvrditi sa sigurnošću je li Samuel počinio samoubojstvo ili je ubijen. Sandra je osumnjičena, pa i optužena te slijedi njezino suđenje tijekom kojeg sve tajne iz njihova braka polagano počinju izlaziti na površinu. Daniel se tijekom suđenja nađe u središtu pozornosti – između suđenja i njihova obiteljskog života počinju se rađati sumnje koje prijete uništenju odnosa majke i sina.

SRIJEDA, 21. veljače 2024.

19.30 PROŠLI ŽIVOTI (Past Lives), romantična drama, Južna Koreja, SAD, 105′, 2023., red. Celine Song, gl. Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro

Najbolji film godine prema izboru Nacionalnog udruženja američkih kritičara, uz 2 nominacije za nagradu Oscar i 5 nominacija za Zlatni globus, Prošli životi donosi priču o Nori i Hae Sung, dvoje duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji se razilaze nakon što Norina obitelj emigrira iz Južne Koreje. Dva desetljeća kasnije ponovno se susreću u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli u ovoj toploj i briljantno napisanoj, režiranoj i odglumljenoj modernoj romantičnoj priči. Film Prošli životi čudesan je scenaristički i redateljski debi Celine Song koji opipljivo skicirane glavne likove koristi kako bi na oštar način prikazao ljudsko stanje.

ČETVRTAK, 22. veljače 2024.

19.30 NEDELJA, drama, Srbija, 130', 2024, red. Nemanja Ćeranić, Miloš Radunović, gl. Husein Alijević, Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić

Inspiriran istinitim događajima, film donosi priču o Džeju Ramadanovskom, beogradskom pjevaču romskog podrijekla, koji je bio jedan od najomiljenih pjevača narodne glazbe u regiji poznat po svojim pjesmama „Zar ja da ti brišem suze“, „Ugasila si me“, „Sunce ljubavi“, „Slavija“. Film obrađuje njegov život od najranije mladosti pa sve do velikog uspjeha koji je ostvario. Iako nije imao lako djetinjstvo, koje je proveo uglavnom na ulici ili u popravnom domu, Džej je uspio zauzeti svoje mjesto na glazbenoj sceni i kroz pjesme postao dio života mnogih. Film je nazvan prema još jednom njegovom hitu, vjerojatno i najtužnijoj njegovoj baladi „Nedelja“, u kojoj se oprašta od svoje obitelji. Puno godina kasnije, u 57. godini života, Džej Ramadanovski preminuo je upravo na nedjeljni dan, gotovo proročki.

PETAK, 23. veljače 2024.

19.30 SVETA OBITELJ, drama, Hrvatska, 115', 2023, red. Vlatka Vorkapić, gl. Nikola Đuričko, Anita Matić Delić, Ivan Čuić, Judita Franković Brdar

U fiktivnom slavonskom selu 1960-ih, gdje urbani utjecaji slabo prodiru, a pridržavanje starih običaja je i dalje imperativ, imućna obitelj gazde Marka svoju disfunkcionalnost sakriva bogatstvom, religioznošću te njegovanjem tradicije pod svaku cijenu. Sve navedeno služi kao paravan za skrivanje strogo čuvane obiteljske tajne. Gazda Marko, koji kao „pater familias“ u potpunosti kontrolira obitelj, isprosi ruku siromašne nadničarke Janje za svoga sina Ivu. Mladoj Janji se ta ponuda učini kao ostvarenje njezinih snova. Sveta obitelj novi je film Vlatke Vorkapić, autorice filmskog hita Sonja i bik (2013), u kojem se u nešto drugačijem žanrovskom ključu bavi odnosom osobne slobode i konzervativnih društvenih vrijednosti, posebice kada se u jednadžbu uključi i ljubav.

SUBOTA, 24. veljače 2024.

18.15 SAMO KAD SE SMIJEM, 73', 2023, drama, Hrvatska, Srbija, red. Vanja Juranić, gl. Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Iva Jerković

Tina živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije. Drugi dugometražni igrani film Vanje Juranić intrigantna je i angažirana drama o problemu patrijarhata, ženske autonomije i kulture nasilja u hrvatskom društvu, u kojoj su sjajne uloge odigrali Tihana Lazović i Slavko Sobin. Samo kad se smijem premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu, gdje je Tihana Lazović osvojila Zlatnu arenu za najbolju glumicu, a sam film osvojio je i Nagradu Kino mreže.

20.00 PROŠLI ŽIVOTI (Past Lives), romantična drama, Južna Koreja, SAD, 105′, 2023., red. Celine Song, gl. Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro

Najbolji film godine prema izboru Nacionalnog udruženja američkih kritičara, uz 2 nominacije za nagradu Oscar i 5 nominacija za Zlatni globus, Prošli životi donosi priču o Nori i Hae Sung, dvoje duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji se razilaze nakon što Norina obitelj emigrira iz Južne Koreje. Dva desetljeća kasnije ponovno se susreću u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli u ovoj toploj i briljantno napisanoj, režiranoj i odglumljenoj modernoj romantičnoj priči. Film Prošli životi čudesan je scenaristički i redateljski debi Celine Song koji opipljivo skicirane glavne likove koristi kako bi na oštar način prikazao ljudsko stanje.

UTORAK, 27. veljače 2024.

19.30 UBOGA STVORENJA (Poor Things), znanstveno-fantastična romansa, Irska, Ujedinjeno kraljevstvo, SAD, 141′, 2024, red. Yorgos Lanthimos, gl. Emma Stone, Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Willem Dafoe

Redatelj Yorgos Lanthimos iznjedrio je još jednu filmsku poslasticu, nominiranu za čak 11 Oscara. Uboga stvorenja priča je smještena u viktorijansko doba u London o mladoj Belli Baxter (Emma Stone), koju je kao dijete s ruba smrti u život vratio briljantni i neortodoksni znanstvenik doktor Godwin Baxter (Willem Dafoe). Iako odrasla, Bella je mentalno još uvijek dijete, željna učenja i iskustava koja je propustila. Ali kada se u nju zaljubljuje Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), uglađeni i razuzdani odvjetnik, oni se zaruče i krenu u vrtložnu avanturu po kontinentima. Kako stječe nova iskustva, Bellin um se razvija i počinje žudjeti za autonomijom.

SRIJEDA, 28. veljače 2024.

19.30 BESKRAJNO SJEĆANJE (La memoria infinita), dokumentarni, Čile, 85', 2023, red. Maite Alberdi

Ovaj izuzetno dirljiv i autentičan film o ljubavi i sjećanju, redateljice nominirane za nagradu Oscar, pobjednik je velikog Sundancea, nakon čega je nastavio nizati uspjehe širom svijeta. Slavni novinar i pisac Augusto Góngora, perjanica čileanskog novinarstva u vrijeme pada Salvadora Allendea, 2014. godine obolio je od Alzheimerove bolesti. Njegova partnerica, glumica i bivša ministrica kulture Paulina Urrutia, revno je dokumentirala njihov odnos sljedećih 10 godina. Izrazito emotivan film, zaokružuje nježnu sliku dugotrajnog i čvrstog ljubavnog odnosa kojeg otkrivaju sitne geste i pogledi, ali i strahovi i otuđenje kao neminovna posljedica nezaustavljive bolesti. Film nade i ljubavi!

ČETVRTAK, 29. veljače 2024.

19.30 ZONA INTERESA (The Zone of Interest), Ujedinjeno kraljevstvo, 106', 2023., Poljska, red. Jonathan Glazer, gl. Christian Friedel, Sandra Hüller

Dobitnik velike nagrade žirija u Cannesu, film Zona interesa hrabro je zamišljena i izvedena priča o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu i njegovoj supruzi Hedwig, samoprozvanoj kraljici Auschwitza, koji nastoje izgraditi idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora. Od tamošnjih zvjerstava dijeli ih jedan tanki zid i nešto deblja, čelična farsa. Rudolf je obiteljski čovjek koji čita svojoj djeci priče za laku noć, dok prozor spavaće sobe gleda na oblake dima krematorija. Hedwig je majka koja brine o vrtu i u slobodno vrijeme prebire po odjeći žrtava u potrazi za kojom dobrom bundom, dok im se djeca u pozadini igraju sa zlatnim zubima spaljenih. Ovom fascinantnom antropološkom studijom Glazer je napravio film istinske ljudske patnje bez da smo vidjeli živog ili mrtvog patnika. Čujemo samo udaljene jecaje, vidimo zloslutni dim, ali i opipavamo bilo krvnika, naizgled mirno no električno jezivo i izvantjelesno.


Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu

Cijena ulaznice u redovitom programu: 4 € (2 EUR za studente, učenike i umirovljenike – popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina).

Ulaznice je moguće kupiti na 3 načina:
1. online na: www.kinometropolis.eu (najkasnije 2 sata prije početka filma)
2. na recepciji MSU: utorak – petak 11 – 19, subota i nedjelja 11 – 18 i sve do početka projekcije (4 €; učenici, studenti i umirovljenici: 2 EUR – popust pri kupnji u MSU-u)
3. na sljedećim prodajnim mjestima (ova prodaja zatvara se 1 sat prije početka projekcije): www.kinometropolis.eu/o-nama

Program se odvija uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a.