DIJALOZI PODSVIJESTI

 

DIJALOZI PODSVIJESTI

23.06.2022 - 23.06.2022 / MSU

Svaka je percepcija sjećanje. Mi percipiramo samo prošlost, nepatvorena sadašnjost nevidljiva je razvoju prošlosti koja zagriza u budućnost“, tvrdi Henri Bergson. U fokusu „Dijaloga podsvijesti”, novog eksperimentalnog i inkluzivnog projekta Empiria teatra u suradnji s Udrugom invalida rada Grada Zagreba, nalaze se lica ili, preciznije, zamućeni obrisi nejasnih, manipuliranih, (ne)pažljivo selektiranih i iskrivljenih sjećanja umirućeg Subjekta kojima se okupiraju radnici Kabineta sjećanja – nazvani Nubilus 1 i Nubilus 2 – pred trenutak gašenja ljudskog organizma.


 

„Dijalozi podsvijesti“ čine nastavak razvoja poetike i glavne misije novoosnovanog Empiria teatra – inkluzivne istraživačke procese koji uključuju razvoj storytelling formi, utemeljenih na kombinaciji fikcije i fakcije, imaginacije i stvarnih iskustava korisnica i korisnika Udruge invalida rada, prikupljenih dokumentarističkim pristupom i u iscrpnom razgovorima, a provučenih kroz filter fikcije. Dok Nubilusi rekonstruiraju sjećanje Subjekta i vrše odabir onih “najrelevantnijih” sjećanja što čine predsmrtni presjek života, istražuje se sprega između identiteta pojedinca i sjećanja, odnos pojedinca i zajednice te pojma kolektivnog sjećanja, a storytelling kao formalna provodnica eksperimentalne izvedbe vraća nas i na duboko intimna pitanja smrtnosti čovjeka, pa samim time i smrtnosti njegovih sjećanja. Kamo odlaze sjećanja onda kada više nema čovjeka? I koliko su narativne forme vješte i pouzdane u reprezentaciji jednog naizgled uobičajenog života Subjekta putem sjećanja ili pak pseudosjećanja? U skladu s postavljenim problemom sjećanja koja nam izmiču i nestaju, bavimo se izvedbenim činom kojemu komponenta storytellinga dodatno potencira i osvještava njegovu neponovljivost i gubitak s obzirom na otvorenost takve forme koja se bazira na asocijativnosti i improvizaciji u svakom novom činu izvedbe. Dijelom je izvedbe i dokumentarna narativna linija koju čine iskustva korisnica i korisnika Udruge invalida rada, a koja daju projektu i jednu iskustvenu dimenziju. 

„Dijaloge podsvijesti“ izvode Romina Tonković i Igor Hamer. Redateljica i autorica koncepta je Iva Srnec Hamer, dramaturginja Dina Vukelić, skladatelj Marko Milovac, scenografkinja Melita Omeragić, kostimografkinja Ana Trišler, dizajner rasvjete Tomislav Maglečić, asistentica produkcije i suradnica na projektu Andrea Divić, a projekt je nastao u suradnji s korisnicama i korisnicima Udruge invalida rada Grada Zagreba Ljiljanom Sury Torčić, Brankom Tzun Makek, Nives Sokolean, Vinkom Šeler, Tomislavom Zekanovićem i Vesnom Šegota, koordinatoricom Anitom Kaiser te Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Projekt financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zagreb. 

Prva izvedba održat će se 23.06.2022. u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti.