Filippo Berta: One By One

 

Filippo Berta: One By One

30.09.2021 - 14.11.2021 / MSU, Black Box

Projekt ONE BY ONE umjetničkom akcijom prikazuje granice kao političke i ideološke barijere stvorene ili implementirane posljednjih godina. Bavi se fenomenom zidova, geopolitičkom šifrom 21. stoljeća, sablašću koja se periodično pojavljuje trideset godina nakon pada Berlinskog zida. Naša trenutna međunarodna stvarnost definirana je s više od sedamdeset graničnih zidova koji dijele zemlje, narode i etničke skupine, uspostavljajući ne samo geografske ili fizičke granice nego i kognitivne rascjepe koji određuju društvene odnose među ljudima. 

U razdoblju između 2019. i 2020. godine, Filippo Berta putovao je zemljama južne i srednjoistočne Europe obišavši Mađarsku, Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Tursku, Sjevernu Makedoniju, Grčku i Bugarsku. Putovanje je nastavio u Americi (SAD i Meksiko), da bi na koncu posjetio Južnu Koreju. Tijekom putovanja snimao je video zapise organizirajući niz participativnih akcija u kojima su sudjelovali stanovnici pograničnih područja, tražeći od njih da glasno, na svojem jeziku prebroje šiljke žičanih barijera. Gesta pedantnog pokazivanja svakog šiljka na ogradi, skupa sa zvukom glasova koji izgovaraju brojeve kao u kakvoj intimnoj molitvi, pretvara akciju u ritual. Zapravo, taj je ritualni čin osuđen na potragu za nemogućim rezultatom: kraj barijere nemoguće je zamisliti, osobito kada se preslika na osam državnih granica koje razdvajaju zemlje stotinama kilometara zida. Postaje utopijska pjesma koja se neprestano ponavlja i širi između vremena i prostora, prošlosti i budućnosti na način koji nam ne dopušta predvidjeti kraj ovog fenomena.

Rad Filippa Berte u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti predstavljen je trokanalnom videoinstalacijom kojom je gledatelj pozvan na promišljanje fenomenologije i estetike granica. Uz vizualnu dramatičnost ostvarenu prizorima međusobno udaljenih ljudi, mjesta i granica koje povezuje isti razdvajajući element – bodljikava žica, instalacija uključuje kakofoniju riječi i zvukova. Vibracije različitih jezika stapaju se u zbornu brojalicu koja se doima kao pripovijedanje priča i drama. Promišljajući važnost  jezika i ključnu ulogu koju oduvijek ima, umjetničko djelo ONE BY ONE predlaže neki drugi ljudski i zemljopisni prostor koji će, umjesto da nas razdvaja, ujediniti i povezati.

Našu sposobnost kritičkog razumijevanja sputava suočavanje sa zemljovidom svijeta koji danas živimo, s njegovim stalnim promjenama političkih, društvenih i ekoloških ravnoteža. Više zapravo i ne shvaćamo tko stoji s ove, a tko s one strane granice, dok bodljikava žica postaje pripovjedač granica – njihov dramatičan simbol. Nakana je projekta ONE BY ONE ponuditi priliku za refleksiju o mehanizmima uspostavljenim u ljudskom umu, kada se svakodnevno iskustvo suživota odvija unutar logike ograničenosti ili isključenosti, kada je odnos koji je trebao uslijediti prekinut stvarnom i simboličkom prisutnošću kontroliranih granica, zidova i barijera.

Giorgia Calò i Francesca Ceccherini

 

Filippo Berta rođen je u Trevigliu 1977. Osvojio je nagradu Premio Fondazione MIA u Bergamu 2015.; nagradu Premio Maretti u Havani (Kuba) 2014. te je bio jedan od finalista nagrade Talent Prize u Rimu. Godine 2008. bio je jedan od dobitnika međunarodne nagrade Premio Internazionale della Performance koju dodjeljuje Galleria Civica u Trentu. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u Museo MADRE u Napulju, MSU u Zagrebu, Museion u Bolzanu, MART – Galleria Civica u Trentu, Jönköpings läns museum, Staedtischegalerie u Bremenu, State Museum of Contemporary Art u Solunu, Museo di Pori, Victoria Art Centeru Bukureštu, CZKD – Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, Matadero Centro Creativo Contemporaneo u Madridu te MAO – Muzej arhitekture i dizajna u Ljubljani. Sudjelovao je na bijenalima u Solunu (2013. i 2017.), Curtibi (2017.), Pragu (2011.) i Moskvi (2012.) te na festivalima među kojima su: Međunarodni festival u Sarajevu (2014., 30. izdanje), International Konst Film (2013., Švedska), Corpus 3 (2012., Napulj), Romaeuropa Festival (2012., Rim), Tulca-Afterthefall (2011., Galway, IR), European Performance Art Festival (2011., Varšava).

 

Projekt ONE BY ONE dobitnik je nagrade Italian Council (V. izdanje, 2019.) koju promiče Glavni ured za suvremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Italije.

Znanstveno vodstvo: Zaklada Nomas i Sveučilište Sapienza u Rimu

U suradnji s: Tools for Culture

Kustosice projekta: Giorgia Calò i Francesca Ceccherini

Javna zbirka: Galerija moderne i suvremene umjetnosti GAMeC u Bergamu

Partneri projekta: Academy of Fine Arts G. Carrara, Bergamo • Contemporary Locus, Bergamo • CZKD Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd • Galeria Miejska – Gdanjsk • hase29 Kunstvarein, Osnabruck • IED, Istituto Europeo di Design, Venecija • Talijanski intitut za kulturu (Tirana, Berlin, Bruxelles, Seoul) • Liceo Statale Mamiani, Rim • Mediterraneo Sicilia Europa, Noto • Migrations Museum, Zürich • Muzej suvremene umjetnosti Zagreb • NABA, Nuova Accademia Belle Arti, Milano • Palazzo Monti, Brescia • The Art Foundation, Atena

Organizacija izložbe: MSU Zagreb

Partner izložbe: Talijanski institut za kulturu Zagreb

Koordinacija: Radmila Iva Janković

Postav izložbe: Filippo Berta

Tehnička podrška: Aleksandar Milošević

Posebna zahvala: Adriana Rispoli