Izložba Ines Krasić: Ekspedicija

 

Izložba Ines Krasić: Ekspedicija

12.12.2020 - 10.02.2021 / MSU galerija

Izložba je produžena do 10. veljače 2021.

Ines Krasić multimedijalna je umjetnica prisutna na likovnoj sceni više od dva desetljeća, a na samostalnoj izložbi u MSU galeriji predstavlja se projektom pod nazivom Ekspedicija. Riječ je o eksperimentalnom, interdisciplinarnom umjetničkom projektu kojim umjetnica nastavlja svoje dosadašnje propitivanje odnosa privatnog i javnog, virtualnog i fizičkog, te nastavlja istraživanje utjecaja masovnih medija i potrošačke kulture na formiranje javnog i privatnog identiteta.

Kroz procesualni umjetnički pristup, Ines Krasić kreira nove doživljaje, te stvara nove prostore za istraživanje i povezivanje umjetnika i publike. Takvim pristupom umjetnica potiče publiku na nova istraživanja i ponovno otkrivanje (ne)uobičajenih pejzaža svakodnevnice. Njene metode „aktivacije simboličkih poredaka“(Goodman) temelje se na naoko jednostavnim procesima združivanja suprotnosti, na aproprijacijama i selekciji/izdvajanjima ikoničkih i predmetnih motiva od interesa (raznih provinijencija) u specifične značenjske sklopove, dovodeći sve elemente u objedinjujuće relacije kojima se efikasno redefiniraju „transformacije običnoga“(Danto), te i Ekspedicija postaje konglomert začudne slojevitosti koja balansira između jake slikovnosti i prostornih dijagrama, kao npr. između posebno oblikovanih glomazih billboarda s prizorima online-pejzaža i skromne kamp-kućice koja predstavlja instituciju - galeriju Sondas izdvojenom „izložbom u izložbi“ s nazivom How to built a Pretty Life?. Inverzija eksterijernih u interijerne situacije, prirodnih u artificijelne (urbane arhitektonske/kulturalne) pejzaže, te osobnih u javne i javnih u osobne sadržaje, u stalnom je pomicanju raznih medijskih/tehničkih i formalnih akcenata, u tenziji usmjeravanja pažnje i nestabilnoj ravnoteži između otkrivanja i prepoznavanja što je, uostalom, primjereno jednom istraživalačkom putovanju kakvo je ekspedicija.

 

Ines Krasić rođena je 1969. godine u Mostaru. Diplomirala je 1993. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Dubravke Babić i stječe zvanje profesorice likovne kulture. Na Akademiji likovnih umjetnosti zapošljava se 1995. godine kao asistentica na Nastavničkom odsjeku, a trenutno je u zvanju redovne profesorice. Dobitnica je velikog sveučilišnog priznanja Ars summa Universitatis za 2020. godinu. Izlaže od sredine 1990-ih. Područje djelovanja iz medija grafike proširuje na grafičke objekte, instalacije i device-art. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada u zemlji i u inozemstvu, kao što su nagrada 25. salona mladih, Zagreb, 1998., Velika nagrada Trijenala hrvatskog kiparstva, 2000., Akademia International Award na 24. međunarodnom bijenalu grafičkih umjetnosti u Ljubljani, Nagrada 36. zagrebačkog salona, 2002. i Premija HAZU 8. hrvatskog trijenale grafike, 2019. Izvela je niz multimedijskih radova i instalacija-zajednica predmeta, kako ih voli nazivati-baziranih na iskustvima novih generacija čiji su životi povezani s novim tehnologijama i medijima komuniciranja, sa sadržajima masovne kulture koliko i (sub)urbanim i globalnim problematikama ekološko-političkih, socijalnih i estetičko-produkcijskih predznaka.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Autorica teksta u katalogu: dr.sc. Blaženka Perica