Jazz orkestar HRT-a na prvom ovogodišnjem koncertu ugostit će nagrađivanog švedskog glazbenika Larsa Lindvalla

 

Jazz orkestar HRT-a na prvom ovogodišnjem koncertu ugostit će nagrađivanog švedskog glazbenika Larsa Lindvalla

02.02.2022 - 02.02.2022 / Dvorana Gorgona

Prvi ovogodišnji koncert Jazz orkestra HRT-a iz Jazz ciklusa održat će se u srijedu 2. veljače u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Orkestar će ugostiti nagrađivanog švedskog glazbenika Larsa Lindvalla (1962., Eksjö). 

Lindvall je u svojemu radu prije svega fokusiran na živu svirku pri čemu kombinira jazz, klasične i latino idiome sa svojim švedskim korijenima. Upravo to najvažniji je aspekt njegova izražavanja kao trubača, skladatelja i aranžera. Tome će sada pridodati i zvuk Jazz orkestra HRT-a uz koji se predstavlja u trostrukoj ulozi autora, trubača i dirigenta.

Trubu je počeo svirati kao osmogodišnjak te je već u tinejdžerskim godinama svirao s raznim sastavima, pa i big bandovima i orkestrima, da bi diplomirao 1989. u Grazu. Slijedili su nastupi diljem Europe te studij na Berklee College of Music gdje je radio s velikanima poput Roba Pomeroyja, Hala Crooka, Grega Hopkinsa i Boba Freemana. Iste godine kada je tamo diplomirao, 1992., primio je nagrade Clark Terry i Quincy Jones. Među svoje suradnike broji Bobbyja McFerrina, Mela Lewisa, Jayja Claytona, Adelharda Roidingera te sastave Nouvelle Cuisine, X-tra, Experimenti Berlin i mnoge druge. Kao producent i glazbenik bio je uključen u rad na više od 40 nosača zvuka u sedam zemalja. Djeluje i kao profesor na odsjeku za jazz pri Akademiji za glazbu u Baselu.

Za koncert s Jazz orkestrom HRT-a predložio je djela s albuma Now or Never te je pripremio dvije nove skladbe. Radi se isključivo o njegovim skladbama i aranžmanima. Riječ je o glazbi zasnovanoj na Lindvallovom bogatom iskustvu te razmišljanju o glazbi kroz slike, događanja, raspoloženja, boje i razne razine energije. On poštuje mnoge zvukove iz tradicije i druge utjecaje. Posebice se nadahnjuje prirodom, skandinavskim krajolicima i raznolikim nijansama boja u raznim godišnjim dobima. Osim na svoje švedske korijene, oslanja se i na tradiciju klasične glazbe. Koncert se snima za Hrvatski radio, a snimka će se emitirati u srijedu, 9. veljače u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU: Branko Kostelnik

Voditeljica programa multimedijske dvorane MSU: Miranda Herceg

Ulaznice su u prodaji na ulaznice.hr, te dva sata prije početka koncerta u Muzeju suvremene umjetnosti.

Ulaz na koncert moguć je uz predočenje Eu digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili pisanom obliku). Nošenje zaštitnih maski je obavezno. Dolazak na događaj preporučuje se do 19.30 zbog provođenja epidemioloških mjera.