JEDAN OD SVIJU: razgovor i performativna prezentacija radova umjetnika Tima Herbsta i Marcusa Nebea

 

JEDAN OD SVIJU: razgovor i performativna prezentacija radova umjetnika Tima Herbsta i Marcusa Nebea

04.04.2024 - 04.04.2024 / MSU

Pozivamo vas u četvrtak, 4. 4. u 18 sati na predavanje Tima Herbsta, njemačkog umjetnika na rezidenciji u MSU koje će uključivati i performativnu prezentaciju radova koje je izradio u suradnji s Marcusom Nebeom u postavu MSU-a.

Herbstova interdisciplinarnost uzima pokret ili koreografiju iz umjetničkog, svakodnevnog i političkog konteksta kao početni korak za multimedijske instalacije koje uključuju crtež, video i skulpturu. Umjetnikov fokus je obično usmjeren na proces stvaranja geste ili oblika. Ova se praksa proteže od snimaka transformacije lokacija ili pokreta, poput izrade procesa plesne koreografije Williama Forsythea, do tjelesne ekspresije neslaganja ili gesti javnoga otpora. U svome radu Herbst često spaja formalne vizualne efekte s društveno relevantnim aspektima sadržaja. Njegov interes za pojavu značajnih slika kolektivne akcije i kolektivnog sjećanja veže se uz prodiranje mehanizama geste i tjelesnog oblika ekspresije te načina na koji ih se može prikazati.

Timo Herbst i Marcus Nebe surađuju od 2013., a osim na vlastite projekte svoj fokus usmjeruju na zajednički rad na komunikaciji i kolektivnim akcijama u javnom prostoru. Na primjer, petokanalna video instalacija naslovljena Play by the rules (Igraj po pravilima), koju su zajednički izradili 2015. i koja traje i danas, istražuje kako međunarodni mediji i privatne osobe proizvode slike te kako taj proces proizvodnje slika utječe na dinamiku tijela na određenim lokacijama i u situacijama protesta i izvanrednog stanja.

Na pop-up događanju u MSU, Timo Herbst i Marcus Nebe pozivaju na razgovor o individualnim i kolektivnim tijelima u društvima različitih dijelova svijeta u sklopu predstavljanja svog projekta – Positionings (Smještanja). Umjetnici će potaknuti razgovor sa sudionicima predavanja istovremeno skenirajući njihova tijela, koja će potom, uz dozvolu sudionika_ca iskoristiti za izradu 3D printova i animacija. LED animacija Geste privremeno izložena u MSU prikazivat će rezultate prethodnih akcija umjetnika.

Razgovor i predavanje bit će na engleskom jeziku.

BIOGRAFIJE

Timo Herbst je diplomirao s odlikama, uključujući onu Meisterschüler (odličan student) godine 2016., na Sveučilištu u Bremenu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Leipzigu. Njegovi radovi su izloženi u njemačkim i svjetskim muzejima i galerijama. Nedavne izložbe uključuju: Parc de La Villette u Parizu, Fondation Fiminco u Parizu/Romainvilleu, Solo Kunsthalle Göppingen godine 2023. (u suradnji s Marcusom Nebeom), Ava Gallery Cape Town (Južnoafrička Republika) godine 2023., Solo LOAF Kyoto (Japan) (u suradnji s Marcusom Nebeom) godine 2022., ZAK-Centar za suvremenu umjetnost u Berlinu godine 2022., Kunstzeughaus Rapperswil (Švicarska) godine 2021., Grassimuseum u Leipzigu godine 2020., Muzej Bauhausa u Dessauu godine 2019., Solo artothek - Museums Cologne godine 2019., i brojne druge. Bio je suradnik na Goethe Institutu Villa Kamogawa u Kyotu (Japan), Yarat centru za suvremenu umjetnost u Bakuu (Azerbajdžan), Künstlerhausu u Münchenu, Cité Internationales des Arts u Parizu, u Fiminco Foundation Pariz/Romainville, u Kunstfondsu u Bonnu te na Umjetničkoj akademiji u Berlinu. Od 2016. do 2018. godine je bio suradnik na interdisciplinarnom istraživačkom projektu “Arts and Science in Motion” (Umjetnost i znanost u pokretu) pod pokroviteljstvom fundacije Volkswagen preko FU Berlin i HBK Braunschweig. Trenutno je na rezidenciji u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. www.timoherbst.org @studiotimoherbst

Marcus Nebe je diplomirao medijsku umjetnost godine 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti u Leipzigu, u razredu za vizualnu umjetnost Helmuta Marka. Njegove video instalacije, skulpture i filmovi su izloženi u muzejima i galerijama diljem Njemačke i svijeta, ali i na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Art Encounters Biennial u Temišvaru (Rumunjska) godine 2023., Collegium Helveticum ETH-a u Zurichu (Švicarska) godine 2023., Kunsthalle Göppingen (u suradnji s Timom Herbstom) godine 2023., Laboratory of Art and Form (LOAF) u Kyotu (Japan) (u suradnji s Timom Herbstom) godine 2022., na međunarodnom filmskom festivalu NGO u Nairobiju (Kenija) godine 2022., Haunt Berlin (u suradnji s Timom Herbstom) godine 2021., u Muzeju Bauhausa u Dessauu godine 2021. i na Goetheovom institutu u Tokiju (Japan) godine 2021. Godine 2022. je bio rezident u Paradise AIR u Matsudu (Japan) i dobio stipendiju NEUSTART KULTUR od Kunstfondsa u Bonnu za istraživačko putovanje za kinematografiju. Također godine 2022. od fundacije Soziokultur je dobio financiranje projekta društvene umjetnosti "Tangled Up in You" (Zapetljan u tebe). Od godine 2020. snima glazbene spotove za queer umjetnika Ponga Mi$$i koje financira Initiative Musik, kao i s glazbenim sastavima Automatik Amore i Gellért Szabó Ideal Orchestra iz Leipziga. www.marcusnebe.de @marcusnebe

Program podržali: Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Ministarstvo kulture i medija RH, program EU Culture Moves Europe.