Međunarodna konferencija „Zbirka kao glagol“

 

Međunarodna konferencija „Zbirka kao glagol“

08.12.2022 - 08.12.2022 / Dvorana Gorgona

Konferenciju pratite putem Facebook stranice MSU zagreb

Panel 3: https://fb.watch/hhGmuFFjXh/   

Panel 2: https://fb.watch/hhxQtG5mFK/

Panel 1: https://fb.watch/hhwD3j6Iyc/

https://fb.watch/hhy0PUDIdb/

 

 

MSU poziva na međunarodnu konferenciju pod nazivom „Zbirka kao glagol“ ne bi li potaknuo raspravu o tome kako predstaviti muzejske zbirke i, naravno, kakav bi postav suvremene umjetnosti danas bio najrelevantniji. Na konferenciji će sudjelovati ravnatelji muzeja i kustosi iz regije, kao i iz šireg međunarodnog prostora.

Kad smo u proljeće ove godine otvorili izložbu Tužne pjesme rata, prvu u nizu pod zajedničkim nazivom Zbirka kao glagol, postavili smo je u prostor koji je zjapio prazan tri godine, tj. otkako je uklonjen prvi stalni postav u novoj zgradi. Bilo je nužno i žurno da se javnosti pokaže barem dio jedinstvene zbirke koja ima međunarodnu reputaciju te sadrži ključne umjetnike i umjetničke grupe iz post-jugoslavenske regije i šire.

Tu priliku iskoristili smo i da preispitamo ulogu muzeja u vremenu određenom migrantskom i ekološkom krizom, pandemijom, potresom u Hrvatskoj, ratom u Europi i svime što slijedi. Rekli smo da suvremeni muzej mora biti i mjesto solidarnosti i brige za drugoga, stalno težiti općem dobru, artikulirati i jačati društvene vrijednosti temeljene na iskustvu zajednice.

Da bi muzej ispunio takvu misiju, valja mu zadobiti povjerenje zajednice – surađivati s ljudima različitih profesija i društvenog statusa, jer s njima ujedno sve više dijeli zadatke koji se tradicionalno povjeravaju samo stručnjacima. Projekt „Zbirka kao glagol“ započeo je s tri tematske izložbe koje su povezane s aktualnim problemima u našem lokalnom, ali i širem, međunarodnom prostoru. Tema prve izložbe pod nazivom Tužne pjesme rata potaknuta je ratom u Ukrajini; druga je izložba, nazvana Drugarstvo, odgovor na akutno odsustvo solidarnosti u suvremenom društvu; a treća, pod nazivom Budućnost, koju planiramo za 2023., kani tematizirati kako napredovati uz pomoć umjetnosti koja sadrži različite koncepte budućnosti. U sljedećoj godini projekt nastavljamo i nizom manjih izložbi i intervencija, koje će, za razliku od prve tri tematski osmišljene, aktualizirati pitanje subjekta zbirke kao „glagola“. Tko može biti pozvan da radi na zbirci? Pozvali smo umjetnike, kustose, aktiviste, razne organizacije i susjede, koje smo nazvali „okidačima“, da bismo naglasili kraj jedne ere kao uvjet za novu, ali i dalje uključujući prijašnje iskustvo.

Međunarodna konferencija „Zbirka kao glagol“ postavit će pitanje kako predstaviti djela iz zbirki da bi se stvorio narativ koji bi povezao društvena iskustva prošlih vremena s aktualnim potrebama današnjeg društva. Sva ta pitanja suprotstavit ćemo dominantnom konceptu stalnog postava zbirki koji podrazumijeva da postoji kanon razvoja umjetnosti. Svaki kanon sebe predstavlja kao univerzalan, trajan, onaj koji vrijedi za sva mjesta i svako vrijeme. Riječ glagol podrazumijeva nositelja radnje, pojedinca, kolektiv ili zajednicu, te tako, barem u našem kontekstu, isključuje svođenje na univerzalno. Time sugerira da izložbe iz zbirki moraju biti porozne, odnosno omogućiti prostor za živo, partikularno društveno iskustvo, što znači da nisu trajne, nego su nužno promjenjive prirode.

Svjedoci smo promjena povijesne paradigme muzeja kao čuvaonice umjetnina u instituciju koja aktivno gradi svoj društveno-politički kontekst. Usto, postavlja se pitanje kako se u svim tim procesima promijenila uloga muzejskog kustosa. Jedno od središnjih pitanja konferencije je kako postaviti kuriranu izložbu djela iz muzejskih zbirki bez nametanja struke, odnosno kako iznova promisliti stručnost i etiku muzeja na sjecištima oblikovanim povijesnim razvojem muzeja i umjetnosti te različitim glasovima suvremenog društva.

Izlagači/ce: Anonymous, suradnik, Kunsthistorisches Mausoleum, Beograd; Zdenka Badovinac, ravnateljica, MSU Zagreb; [BLOK], kustoski kolektiv, Zagreb; Charles Esche, ravnatelj, Van Abbemuseum, Eindhoven; Renata Filčić, kustosica, MSU Zagreb; Mira Gaćina, ravnateljica, Muzej suvremene umjetnosti, Skopje; Jasna Jakšić, viša kustosica, voditeljica Dokumentacijsko-informacijskog odjela i Knjižnice, MSU Zagreb; Ana Janevski, kustosica, Museum of Modern Art, New York; Bojana Piškur, muzejska savjetnica, Moderna galerija plus Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana; Agnieszka Tarasiuk, kustosica, voditeljica Odjela zbirki i arhiva, Muzeum Sztuki Nowoczesnej, Varšava; Mabel Tapia, zamjenica ravnatelja, umjetnička ravnateljica, Museo Reina Sofía, Madrid; Leila Topić, viša kustosica, voditeljica Zbirki fotografije, filma i videa te medijske umjetnosti, MSU Zagreb; Natalija Vujošević, kustosica, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica.

 

RASPORED
9.30 – 10.00 okupljanje i registracija

Panel 1 – Poroznost kuriranja
10.00 – 10.10 pozdravni govor
10.10 – 10.30 Leila Topić: Upoznajte mog kustosa iz sjene – stvaranje zajednice s pomoću situacijskog učenja
10.30 – 10.50 Renata Filčić: Prijatelji MSU-a
10.50 – 11.10 Jasna Jakšić: Poroznost kustoske prakse i arhivska građa MSU
11.10 – 11.30 Dunja Kučinac i Ana Kutleša [BLOK]: Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo
11.30 – 12.00 moderirani razgovor

12.00 – 12.20 pauza za kavu

Panel 2 – Muzej solidarnosti
12.20 – 12.40 Mira Gaćina: Solidarnost, vrlina 21. stoljeća
12.40 – 13.00 Natalija Vujošević: Kako je jezero progutalo ocean? Laboratorij kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja
13.00 – 13.20 Bojana Piškur: Južna sazviježđa: kako nastaviti, što učiniti i još nekoliko dilema
13.20 – 13.50 moderirani razgovor

13.50 – 15 pauza za ručak

Panel 3 – Propitivanje koncepta stalnog postava
15.00 – 15.20 Zdenka Badovinac: Zbirka kao glagol
15.20 – 15.40 Charles Esche: Mogućnost demodernizacije
15.40 – 16.00 Mabel Tapia: Communicating Vessels. Strategije za promišljanje o zbirci muzeja Reina Sofia
16.00 – 16.20 Ana Janevski: od Scenes To a New Heritage do Change is Modern - strategije izlaganja zbirki Muzeja moderne umjetnosti
16.20 – 16.40 Agnieszka Tarasiuk: Zbirka u adolescenciji
16.40 – 17.00 Anonymous: Sjećanje na modernizam (rekonstrukcijom Wunderkammera)
17.00 – 17.30 moderirani razgovor

Moderatorice: Vesna Meštrić, Ana Škegro

Organizacija: Zdenka Badovinac, Ana Škegro

Registracija je 30 minuta prije početka Konferencije, a sudjelovanje je besplatno.

Konferencija će se moći pratiti uživo putem linka: https://www.facebook.com/events/679861386910108?ref=newsfeed

 

Međunarodna konferencija „Zbirka kao glagol“
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Dvorana Gorgona, 8. 12. 2022., od 10 do 17.30 sati