TRIBINA: MURTIĆ – PRVIH 100 GODINA! ŠTO O EDI MURTIĆU KAŽU RAVNATELJI MUZEJA MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI? FILM: „EDO MURTIĆ 1921.-2005.“ AUTORA MILANA BEŠLIĆA

 

TRIBINA: MURTIĆ – PRVIH 100 GODINA! ŠTO O EDI MURTIĆU KAŽU RAVNATELJI MUZEJA MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI? FILM: „EDO MURTIĆ 1921.-2005.“ AUTORA MILANA BEŠLIĆA

13.05.2021 - 13.05.2021 / MSU

VAŽNO! Prijave za tribinu i dokumentarni film su popunjene.

Povodom stote obljetnice rođenja Ede Murtića, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, u četvrtak, 13. svibnja u 19:15 sati, prikazujemo dokumentarni film „Edo Murtić 1921.-2005.“ redatelja Milana Bešlića.

Prije projekcije, o Edi Murtiću kao vodećoj ličnosti regionalnog visokog modernizma i najutjecajnijem slikaru druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji govorit će ravnateljica MSU-a dr. sc. Snježana Pintarić i gost Branko Franceschi, istaknuti likovni kritičar i kustos, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Tribina i filmska projekcija održavaju se u sklopu Dana Ede Murtića. O koncepciji Dana Ede Murtića i filmu govori autor, likovni kritičar Milan Bešlić.  

 

Edo Murtić, umjetnik raznovrsna i bogata opusa, svoj je izraz izgrađivao kroz brojne likovne tehnike koncipirajući ga na visokim likovnim vrijednostima. Brojnim samostalnim izložbama u zemlji i diljem svijeta potvrđivao je svoju specifičnu autorsku individualnost.

Ovaj dokumentarni film, satkan od materijala iz bogate arhive Hrvatske radiotelevizije, prikazuje Murtićevo djelo kroz karakteristične stvaralačke faze.

Ulaz na tribinu i projekciju je slobodan. 

Za sve koji žele prisustvovati tribini i projekciji filma obavezna je najava na email: recepcija@msu.hr jer će broj posjetitelja biti ograničen u skladu s epidemiološkim mjerama.

 

Edo Murtić rođen je u Velikoj Pisanici 4. svibnja 1921. godine. S obitelji seli u Zagreb 1925. godine. Završio je Obrtnu školu, današnji ŠPUD, u Zagrebu. Od 1940. do 1941. školuje se u klasi Petra Dobrovića u Beogradu, a potom od 1941. do 1943. na zagrebačkoj akademiji u klasi Ljube Babića. Murtić je ostvario više od stotinu i pedeset samostalnih izložbi te sudjelovao na oko tristotinjak skupnih, među kojima su gotovo sve najznačajnije svjetske izložbe poput Documente u Kasselu te bijenala u Sao Paolu i Veneciji. Edo Murtić je jedan od rijetkih hrvatskih umjetnika koji su stekli svjetsko priznanje i čija se djela nalaze u zbirkama renomiranih muzeja i galerija u svijetu, od Tate Gallery do Peggy Guggenheim Collection. Živio je i radio u Americi, Kanadi, Zagrebu i Vrsaru. Umro je 2. siječnja 2005. godine.

 

„Edo Murtić 1921.-2005.“

Dokumentarni film, 48 minuta

Redatelj: Milan Bešlić

Produkcija: HRT