Oliver Ressler: Barikadiranje ledenih ploča

 

Oliver Ressler: Barikadiranje ledenih ploča

30.11.2021 - 06.02.2022 / MSU, 3. kat

Izložba se produžuje do 6. veljače

Barikadiranje ledenih ploča u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb prva je samostalna izložba koja obuhvaća umjetničke radove Olivera Resslera posvećene klimatskom slomu. Uređujući istoimenu publikaciju, Ressler je zapisao: „naša moć i odgovornost kao stanovnika Zemlje su društvena i kolektivna, a ne privatna i osobna“. Upravo o moći i potencijalu zajedničkih akcija za klimatsku pravdu progovara 59 izloženih radova,  nastalih od 1994. do 2021. Izložba uključuje filmove, video-instalacije, fotografije, trokanalnu instalaciju sa zvukom, skulpture, transparente, crteže i jednu sliku.

Barikadiranje ledenih ploča istražuje klimatsku krizu, pokret za klimatsku pravdu te povezanost tog pokreta i umjetnosti. Naslov upućuje na razmjer izvanrednog stanja s kojim se suočava pokret za klimatsku pravdu i zahtjevnost njegova pothvata. Barikadirati ledene ploče koje se otapaju fizički je nemoguće, no pokret pokušava postići nešto bez povijesnog presedana jer planet u dosad zabilježenoj povijesti čovječanstva nikad nije bio toliko blizu propasti. Kada se otopi led na Arktiku razina mora posvuda će narasti, otoci i gradovi će potonuti, globalna poljoprivreda/ribarstvo prestat će funkcionirati.

Ressler bilježi i dokumentira neke hvalevrijedne mobilizacije, aktivnosti, skupove i radne sastanke nastale u sklopu klimatskih pokreta. No ne postoji „neutralna“ pozicija s koje je moguće samo dokumentirati neki društveni pokret. Za svaku odluku o tome kako i što snimiti, što izostaviti te svako uključivanje, isključivanje i/ili montiranje izjava aktivista mora biti jasno naznačeno da su istovremeno uvjetovani i određeni svojim odnosom prema pokretu. Posljedično umjetnički radovi proizašli iz njegova istraživanja kombiniraju materijale koji na prvi pogled mogu djelovati neposredno „dokumentaristički“ s drugim elementima u kojima „umjetnički“ angažman više dolazi do izražaja. No pomnija analiza otkriva kako ovi radovi sustavno zamućuju svako umjetno razgraničenje između „dokumenta“ i „umjetničkog djela.“

Barikadiranje ledenih ploča istraživački je pothvat Olivera Resslera koji je podržao Austrijski znanstveni fond (FWF: AR 526) zajedno s istraživačkim institutom Camera Austria u Grazu gdje je održana prva izložba iz ciklusa (4. 9. – 21. 11. 2021.). Daljnja izdanja Barikadiranja ledenih ploča bit će samostalne izložbe u Neuer Berliner Kunstvereinu (n.b.k.) u Berlinu (4. 6. – 31. 7. 2022.), Tallinn Art Hallu u Tallinnu (9. 9. – 13. 11. 2022.) i The Showroomu u Londonu (12. 10. – 7. 12. 2022.).

Izložbu je omogućila podrška Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Federalnog ministarstva za umjetnost, kulturu, javne službe i sport (BMKÖS), Grada Zagreba te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Suradnica na istraživanju: Lisbeth Kovačič

Kustosica: Leila Topić

 

Popratni program: 

1. 12. u 19 sati Dokukino KIC

Drvo" (Wood) / režija: Monica Läzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger / Austrija / 2020. / 96'

jezik: rumunjski, engleski, španjolski, ruski, kineski
titlovi: hrvatski
 
Nakon projekcije austrijski umjetnik i ekološki aktivist Oliver Ressler razgovarat će s hrvatskim umjetnicima i aktivistima koji u svojem radu problematiziraju klimatske promjene.