Predavanje - Josef Dabernig: Prisila ponavljanja

 

Predavanje - Josef Dabernig: Prisila ponavljanja

07.03.2023 - 07.03.2023 / Dvorana Gorgona

Zadovoljstvo nam je najaviti ponovni dolazak Josefa Daberniga, uglednog austrijskog umjetnika i filmaša čije je antologijske kratke filmove naša publika imala prigodu upoznati 2017. u kinu Tuškanac, u sklopu programa „Kratki utorak“ te na njegovoj samostalnoj  izložbi u sklopu projekta  „Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)“ u Galeriji Nova iste godine.

U predavanju koje je nazvao „Prisila ponavljanja“, Josef Dabernig osvrnut će se na specifičan aspekt prisutan u njegovu radu koji se svodi na opsesivan pristup, a odnosi se na procese prisvajanja, kopiranja, prevođenja i transformiranja. 

Na izložbi „Tijelo i teritorij“ u vitrinama je izloženo više od stotinu stranica knjige „Ljepota i probava ili pomlađivanje mogu se postići samo pravilnim održavanjem crijeva“ dr. Franza Xavera Mayra iz 1920., koju je opsesivno, sve gušćim i sitnijim rukopisom prepisivao vlastitom rukom. Gotovo dematerijalizirano kiparstvo Josefa Daberniga oduvijek je sklono elementima koji se ponavljaju, bilo da je riječ o prostornim koncepcijama, fetišizaciji brojeva i teksta ili filmu kao sintezi njegove medijske raznolikosti.

U sklopu predavanja bit će prikazan i njegov najnoviji kratki film „Pastry Friday“, (Slastičarski petak, 2022.) o kojemu je filmski kritičar i redatelj Ivan Ramljak zapisao:

„Gotovo trideset godina Josef Dabernig na filmskoj vrpci stvara svoje crno-bijele filmske ode minimalizmu, istražujući odnos između svakodnevnih ljudskih navika i prirodnih ili urbanih prostora u kojima se odvijaju. Ovaj put fokusiran je na slastičarnicu u malom južnomoravskom gradiću u koju dolaze nesputana djeca i odrasli. Suptilan, smiješan, ciničan, ali duboko ljudski, ovo je još jedan klasik austrijskog majstora.“


Josef Dabernig (1956.) likovni je umjetnik i filmaš. Diplomirao je kiparstvo 1981. na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, gdje živi i radi. Uz mnogobrojne izložbe u muzejima i galerijama diljem svijeta, izlagao je na Manifesti 3 u Ljubljani (2000.), 49. i 50. bijenalu u Veneciji (2001., 2003.), 9. Gwangjuu bijenalu (2012.) i Manifesti 10 u St. Peterburgu (2014.) Svojim kratkim filmovima sudjelovao je na brojnim festivalima među kojima su Međunarodni filmski festivali u Locarnu, Mar del Plati, Rotterdamu, Torontu, Veneciji te Međunarodni festival kratkog filma u Oberhausenu.

 

Predavanje
Josef Dabernig: Prisila ponavljanja
Popratni program uz izložbu „Tijelo i teritorij: umjetnost i granice u Austriji danas“
Dvorana Gorgona, 7. ožujka 2023. u 19 sati