Predavanje Paul Gravett: Umjetnost stripa - Od špiljskih do muzejskih zidova

 

Predavanje Paul Gravett: Umjetnost stripa - Od špiljskih do muzejskih zidova

11.03.2021 - 11.03.2021 /

Predavanje, uz izložbu "NASTAVIT ĆE SE.... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj", se održava u četvrtak, 11. ožujka 2021. u 18 sati, live stream na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti 

U širokom osvrtu, Paul Gravett razmatra promjenjivu percepciju stripa te njegovu ulogu i poziciju u kontekstu povijesti umjetnosti, bilo da je riječ o hibridnim i progresivnim primjerima stripa ili o davnim ilustracijama koje datiraju među prve slikarske primjere u povijesti čovječanstva. Također istražuje pitanja definicija, kanona i praksi koja se javljaju kao posljedica prihvaćanja i prezentiranja “devete umjetnosti” unutar muzejsko galerijskih institucija.

Paul Gravett suosnivač je časopisa “Escape” i “Comica” festivala, pisac, kustos, kritičar i predavač specijaliziran za internacionalni strip, sa sjedištem u Londonu. Njegove knjige uključuju “Sixty Years of Japanese Comics” (2004), “Graphic Novels: Stories To Change Your Life” (2005), “Great British Comics” (2006), “Incredibly Strange Comics” (2008), “Comics Art” (2013), “Mangasia: The Definitive Guide to Asian Comics” (2017) i “Posy Simmonds” (2019). Urednik je knjige “1001 Comics You Must Read Before You Die” (2011). Kustos je retrospektiva Charlesa Schulza, Jacka Kirbya, Tove Janssona i Posyja Simmondsa te kustos suradnik izložbe “Comics Unmasked: Art and Anarchy in the UK” za The British Library. Godine 2017. bio je kustos izložbe “Mangasia: Wonderlands of Asian Comics”, kojeg The Barbican Centre izlaže diljem svijeta.

Više o predavaču: www.paulgravett.com

Više o izložbi: http://www.msu.hr/dogadanja/izlozba-nastavit-ce-se-strip-i-vizualna-kultura-u-hrvatskoj/559.html

Predavanje će se održati na engleskom jeziku i moći će se pratiti putem live stream-a na Facebook stranici Muzeja suvremene umjetnosti gdje će također biti moguće postavljati pitanja za predavača u komentarima.

Image © Will Eisner from the cover of ‘Graphic Storytelling’ (1996).