PROMOCIJA KNJIGE ZBIRKE VUJIČIĆ 'To Live a Quiet Life'

 

PROMOCIJA KNJIGE ZBIRKE VUJIČIĆ 'To Live a Quiet Life'

01.02.2024 - 01.02.2024 / Dvorana Gorgona

Promocija knjige Zbirke Vujičić To Live a Quiet Life u izdanju bečkog nakladnika Verlag für moderne Kunst, održat će se 1. veljače 2024. u 19 sati u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Zbirka Vujičić predstavlja kontinuirani proces otkrivanja vizualnih umjetničkih praksi u Hrvatskoj i drugim zemljama u regiji od 1950-ih do danas s ciljem uspostavljanja trajnog dijaloga između umjetnika, kustosa, institucija i privatnih kolekcionara, a ova publikacija njeno je prvo sveobuhvatno predstavljanje javnosti nakon prijašnjih pojedinačnih prikazivanja djela iz zbirke na skupnim izložbama u Zagrebu, New Yorku, Varšavi, Sao Paolu i Moskvi.



 

Dvojezična knjiga (hr., eng.) koncipirana je kao vizualni esej koji daje sveobuhvatan pregled zbirke, a koji od početka do kraja prati razgovor između kolekcionara, Denisa Vujičića, kustosice iz MoMA New York, Ane Janevski i urednika knjige, Tevža Logara uz formativne i strukturne doprinose Ivane Andabake te reprodukcije više od 250 djela (slika, skulptura, videa, fotografija, kolaža, objekata) koje potpisuje fotograf Damir Fabijanić. Dizajn Rafaele Dražić isprepliće i uravnotežuje vizualne i tekstualne elemente, nastojeći s jedne strane izbjeći standardnu „katalošku“ metodu prezentacije zbirke, a s druge strane omogućiti čitateljima pregled umjetničkih djela, praksi, pokreta i ideja koje su u velikoj mjeri oblikovale način na koji vidimo našu zajedničku noviju povijest. U preispitivanju aktualnih tema suvremene umjetnosti knjiga uspoređuje djela amblematskih figura poslijeratne avangarde kao što su Vojin Bakić, Dimitrije Bašičević Mangelos, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Ivan Picelj i Vjenceslav Richter s važnim djelima umjetnika iz pokreta Nove umjetničke prakse, kao što su Marina Abramović, Braco Dimitrijević, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Mladen Stilinović i Goran Trbuljak, ali i suvremenijih umjetnika poput Dore Budor, Jasmine Cibic, Igora Grubića, Šejle Kamerić, Hane Miletić, Davida Maljkovića, Damira Očka, Marka Tadića, Nore Turato i mnogih drugih.

Kao važnu odrednicu stvaranja zbirke, kolekcionar Denis Vujičić navodi tekst Vere Horvat-Pintarić u kojem se ukazuje na „neodrživost lokalnih kriterija vrednovanja“  te ističe na važnost konteksta prema kojem je „u prvom planu pitanje na koji je način umjetnost lokalnih sredina uključena u suvremena zbivanja na globalnoj sceni“.

 

Na promociji o knjizi razgovaraju:
Tevž Logar, nezavisni kustos i urednik knjige
Ana Janevski, kustosica u MoMA NY i suradnica na knjizi
dr.sc. Leonida Kovač, povjesničarka i teoretičarka umjetnosti
Vesna Meštrić, v. d. ravnateljice MSU
Denis Vujičić, kolekcionar

 

Izbor djela:
Julije Knifer, TUE (Tübingen Ecke), 1973.
Vojin Bakić, Dijagonalno razvijena površina, 1963.
Ivan Picelj, Kompozicija YZ3, 1956.
Marina Abramović, Balkan Baroque, 1997.
Braco Dimitrijević, O dva umjetnika, 1979.
Mladen Stilinović, A poor man has no friends death, 1993.
David Maljković Retired Form, 2010.
Nora Turato, and i’m like dah dah dah dah dah is it right that blah blah blah blah and he’ll say yes, but think of this, 2022.
Damir Očko, The Dawn Chorus, 2023.

Reprodukcije: Damir Fabijanić

Uz potporu: Turistička zajednica Grada Zagreba, Stina