Promocija – Vlasta Delimar: Voćarska 5

 

Promocija – Vlasta Delimar: Voćarska 5

16.03.2023 - 16.03.2023 / MSU Shop

Promocija knjige Vlasta Delimar „Voćarska 5“, u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, održat će se u četvrtak, 16. 3. 2023. u 18 sati, u MSU Shopu.

Nakon promocije knjige u dvorani Gorgona u 19 sati na rasporedu su projekcije filmova Vlaste Delimar: „Diptih; iz ljubavi u ljubav“ i „Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća“.  

O knjizi:

Ukoliko se u proteklih 40tak godina Vlastin umjetnički rad realizirao u mediju performansa odnosno utjelovio kroz bezbroj fotografija, kolaža, filmova i kazališnih predstava, ovom knjigom umjetnica se dokazuje i kao talentirana spisateljica. Pisan beskompromisno, u prvom licu i s puno detalja, tekst se čita u jednom dahu. Vraćajući nas narativno u utopijsko okruženje vrta i kuće na zagrebačkom Medveščaku koju je 80tih dijelila s umjetnikom Željkom Jermanom, Vlastica ne pripovijeda samo svoju umjetničku genezu, već daje jasan uvid u živote i duhovna gibanja ključnih aktera onodobne progresivne jugoslavenske kulturne scene. Kao svojevrsni performans sjećanja izveden u formatu pisma, „Voćarska“ evocira prošlost kroz estetske teksture boja, mirisa, okusa i dodira. Riječ je o dragocjenom svjedočanstvu,  autopoetsko-hedonističkoj posveti mrtvim prijateljima i ljubavnicima, čije se sjene nježno insceniraju u bjelini između rečenica.

(dr.sc. Andrej Mirčev)

 

O filmovima:

Film "Diptih, iz ljubavi u ljubav" završnica je autoričinog velikog projekta „40 godina art ljubavi Vlaste Delimar“. Rekapitulirajući desetljeća u mediju filma, autorica koristi i statičnu fotografiju, kao subverzivni element među „pokretnim slikama“. Fotografija je za Delimar „potreban nijemi prostor“ unutar filma, a sam film, odnosno snimke iz video-arhiva, svjedočanstvo su ne samo zbivanja, nego i tehnologije osamdesetih, zapis koji je vremenom doživio više različitih transformacija, tehničkih degradacija i konverzija, stvarajući danas drugačiju druge kvalitete i doživljaja u odnosu, kako na prvotni zapis, tako i na statičnu fotografiju.

Drugi dio "Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća" nastao je 2020. godine u suradnji s Milanom Božićem u javnom prostoru grada Zagreba. Nemoć uslijed užasa potresa, ekstremno stanje protiv kojeg se ne možemo boriti, umjetnica dijeli s drugima, uključujući tu i postradale zgrade. Riječ je o zgradama koje za Delimar imaju i intimno značenje – tu je ŠPUD, njezina umjetnička škola, Arhiv Tošo Dabac ili zgrada HNK. Za autoricu, zgrade, nose „ženski princip zaštite“, koju ovaj puta nisu mogle pružiti. „Prisustvom (naših) živih tijela-skulptura, oštećenim kućama prenosili (smo) svoju energiju kao pokušaj revitalizacije i obnove“, tumači Vlasta Delimar.

 

O knjizi će govoriti autorica Vlasta Delimar i kustosica Martina Munivrana.

Dizajn: Sanja Kuzmanović

Moderator: Ivan Salečić