Teuta Gatolin: Krhke tvari

 

Teuta Gatolin: Krhke tvari

22.05.2024 - 16.06.2024 / MSU, 3. kat

Umjetnička praksa Teute Gatolin istražuje teme brige, ekološke održivosti, tehnologije i industrijskog naslijeđa, pri čemu integrira različite medije – od tradicionalne „ručne“ izrade objekata šivanjem, do vještog korištenja umjetne inteligencije u svrhu ispitivanja odnosa „ljudskog“ i „artificijelnog“. Predstavljena djela procesualnog su karaktera, a jedinstveni likovni jezik umjetnica mlađe generacije stvara polazeći od konteksta koji preuzima iz suvremenih kritičkih teorija, oblikujući ih u složene vizualne i zvučne narative. 

Prostornim instalacijama potiče nas na zamišljanje alternativnih budućnosti, ali naglašava i važnost brige za sadašnjost radi stvaranja održivije i sigurnije budućnosti. Interdisciplinarnim pristupom u istraživačkim procesima otvara prostor za promišljanje i preispitivanje vlastitog odnosa prema okolini – prirodi i društvu. Izložba Krhke tvari izaziva nostalgični osjećaj prošlih vremena, ali nas i potiče na suočavanje s izazovima suvremenog svijeta.

Teuta Gatolin intermedijalna je umjetnica iz Zagreba. Teme njezina interesa su bajanje ekologije, nostalgija, tehnologija kao komplementarno-ljudska vrsta, te istraživanje raznih iluzija i lukavština. Procesualnost je obilježje njezinih radova, voli surađivati s drugima stoga se njeni radovi često nastavljaju kroz autorske kolaboracije. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi. Studirala je na odsjeku Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti, te na odsjeku Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, u Zagrebu.

Izložba je realizirana povodom nagrade koju je Stručno vijeće MSU-a dodijelilo umjetnici Teuti Gatolin za rad (s)laganje temelja, predstavljenog na 36. salonu mladih 2022. godine.

Kustosica izložbe: Petra Cegur