UKORAK S TOŠOM

 

UKORAK S TOŠOM

29.03.2023 - 30.09.2023 / Zagreb

Na 12 lokacija u Zagrebu, od Ilice do MSU-a, postavljene su fotografije Toše Dabca. Poziv su na istraživanje grada i opusa zagrebačkog velikana fotografije.

Tošo Dabac (1907. – 1970.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih fotografa. Desetljećima je fotografski istraživao i nanovo otkrivao motive na zagrebačkim ulicama dok je radio u svom kultnom Atelijeru na polukatu Ilice 17. Zbog brojnih narudžbi nekoliko je puta proputovao i prostore tadašnje Jugoslavije. Ruta Ukorak s Tošom poveznica je između Tošinog atelijera na polukatu Ilice 17 i Muzeja suvremene umjetnosti gdje se njegova Zbirka trenutno nalazi. U iščekivanju ponovnog izlaganja Dabčevih fotografija na tom povijesnom mjestu vraćamo Dabca na ulicu – tamo gdje se osjećao doma.

KARTA s popisom lokacija

Svaku od fotografija malog formata prati kratki opis koji otkriva više o Dabcu, nekoj njegovoj fazi ili fotografiji, dostupan očitavanjem QR koda ispod fotografije.

Projekt UKORAK S TOŠOM realiziran je suradnjom  Arhiva Tošo Dabac i projekta Točka sastajanja te Prijatelja MSU-a, uz potporu Grada Zagreba te ljubaznošću obitelji Petra Dabca i Maje Moro, stanara Ilice 17 i gospođe Nevenke Koričančić te u suradnji s obrtima, ustanovama i djelatnostima: Bacchus, jazz bar / Palma turistička agencija / Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski / Glazbena pandemija / Autoservis Vugrin / Rockmark glazbena knjižara / Borovo / Knjižara Ljevak / Br00m44.

Korištene fotografije dio su Arhiva Tošo Dabac i vlasništvo su Grada Zagreba.

Kustosica projekta: Renata Filčić
Izbor punktova i fotografija: Prijatelji MSU-a
Asistentica projekta: Ela Domitrović
Izvršna urednica: Jadranka Pintarić
Prijevod: Mirta Jurilj
Grafički dizajn i prijelom: Petar Vranjković
Tisak: Kvik d.o.o.

USKORO: Publikacija Tošo Dabac: Flaner s kamerom bit će dostupna u dućanu Muzeja suvremene umjetnosti. Promocija izdanja kojeg čini izbor od 48 fotografija iz njegovog opusa te ture Ukorak s Tošom bit će održana povodom obilježavanja rođenja Toše Dabca i Dana muzeja u četvrtak, 18. 5. 2023. u 18 sati prostoru MSU shopa.