Vilinski vrt, Savršeni dani, Radnička klasa ide u pakao i kratkometražni blok Borne Armaninija

 

Vilinski vrt, Savršeni dani, Radnička klasa ide u pakao i kratkometražni blok Borne Armaninija

19.06.2024 - 20.06.2024 / Dvorana Gorgona

U MSU kinu u srijedu, 19. lipnja prikazuje se dokumentarac Vilinski vrt – hrvatska manjinska koprodukcija, koja u kina dolazi nakon impresivne festivalske turneje te donosi priču o suprotstavljanju konvencijama, odrastanju, domu, obitelji i prihvaćanju: Fanni je 19-godišnja transrodna tinejdžerica koju je obitelj izbacila na ulicu, Laci je 60-godišnji beskućnik koji ju je prihvatio takvu kakva jest. Već četiri godine žive pod istim krovom poput oca i kćeri na marginama mađarskoga društva. 

Iste večeri prikazuje se i film Savršeni dani, koji je na festivalu u Cannesu nagrađen za najboljega glumca te osvojio nagradu ekumenskog žirija. Novo remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice, on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost. Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje.

U četvrtak, 20. lipnja prikazuju se dva nagrađivana kratkometražna filma redatelja Borne Armaninija: Proljećem probuđen tematizira prijateljstvo dvoje mladih zagrebačkih prijatelja u vrijeme koje nazivaju proljećem života. Svaki ljudski život na neki način ima svoja godišnja doba, a adolescentski život koji ovaj film tematizira, vrijeme je borbe za identitet i status muškarca te pobune protiv sistema kakvim ga u tom trenutku nalaze; film Trenuci izazova tematizira život jednog glumca koji se nađe u nizu nezgodnih okolnosti koje su mu prouzročili neugodni likovi iz firme „Prometni prekršaji“ – automobil mu dignu ispred nosa dok je bio u posjetu majci. Mark posuđuje novac od svog poslodavca koji je polu-kriminalac. Na Mediteranskoj obali upoznaje svoju buduću ljubav Tihanu. Počinje živjeti s njom, prolazeći kroz niz smiješnih i vrlo tipičnih situacija. Iste večeri prikazuje se i novi film Mladena Đorđevića Radnička klasa ide u pakao – beskompromisna društvena satira o koruptivnoj tranziciji, koja vješto uključuje žanrovske elemente fantastičnog horora, noira, akcijskog filma i crne komedije, te kroz priču bivših radnika u borbi za pravdu zaključuje da radničku klasu, izuzev solidarnosti, jedino može spasiti dobar smisao za humor odnosno sarkazam.

Raspored projekcija

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2024.

18.00 VILINSKI VRT (Fanni Kertje), dokumentarni, Mađarska, Rumunjska, Hrvatska, 2023, 83', Gergő Somogyvári

Na periferiji Budimpešte, u samom srcu šume, krije se trošna koliba okružena ruševinama i otpadom. U njoj, iznimno povezana, žive dva društvena izopćenika: 19-godišnja transrodna tinejdžerica Fanni, koju je obitelj izbacila na ulicu, i 60-godišnji beskućnik Laci, koji ju je prihvatio takvu kakva jest. Već četiri godine žive pod istim krovom poput oca i kćeri, a na marginama mađarskoga društva život je težak, ali je barem njihov. Iako su njihovi sukobi česti, Laci je poput dobrog roditelja, uvijek spreman pomoći iako nema apsolutno nikakva iskustva s rodnom neodređenošću ili tinejdžerima uopće. Vilinski vrt dokumentarac je koji se suprotstavlja konvencijama o odrastanju, domu, obitelji i prihvaćanju.

19.45 SAVRŠENI DANI (Perfect Days), drama, 124′, 2023, Japan, red. Wim Wenders, gl. Koji Yakusho, Tokio Emoto, Arisa Nakano

Dobitnik dvije nagrade na festivalu u Cannesu – za najboljeg glumca i nagrade ekumenskog žirija, novo remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa našlo se i u uskoj konkurenciji filmova potencijalno nominiranih za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljega međunarodnog filma. Radnja filma prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice, on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost. Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje.

ČETVRTAK, 20. LIPNJA 2024.

18.00 PROLJEĆEM PROBUĐEN (The Spring of life), kratkometražna igrana komedija, Hrvatska, 2016, 23', red. Borna Armanini, gl. Ivan Ožegović, Špiro Guberina, Pjer Meničanin, Urša Raukar, Željko Vukmirica

Kratkometražni igrani prvijenac Borne Armaninija tematizira prijateljstvo dvoje mladih zagrebačkih prijatelja u vrijeme koje nazivaju proljećem života. Svaki ljudski život na neki način ima svoja godišnja doba, a adolescentski život koji ovaj film tematizira, vrijeme je borbe za identitet i status muškarca. Vrijeme je kada mladi testiraju društvene norme ponašanja, bivajući na neki način pobunjenici protiv sistema kakvim ga u tom trenutku nalaze. Svaka generacija ovo prolazi na svoj vlastiti način, a ova dva zagrebačka prijatelja koja pratimo u periodima rane i kasne adolescencije, predstavljaju generaciju rođenu 1980-ih.

18.30 TRENUCI IZAZOVA (Challenging moments), kratkometražna romantična komedija, Hrvatska, 2023, 29', red. Borna Armanini, gl. Ivan Horvat, Antonija Stanišić, Jadranka Krajina, Nika Ivančić, Lovro Ivanković

Film tematizira život jednog glumca koji se nađe u nizu nezgodnih okolnosti koje su mu prouzročili neugodni likovi iz firme „Prometni prekršaji“. Mark posjećuje majku koja je u očito nezavidnom stanju koje ga obavezuje na određenu vrstu odgovornosti. Automobil mu dignu ispred nosa. Od svih ovih nezgodnih situacija Mark se pokušava sastaviti, nadajući se da će dobiti neki projekt fuša u lokalnoj radnji za popravak motocikala. Posuđuje novac od svog poslodavca koji je polu-kriminalac. Na Mediteranskoj obali upoznaje svoju buduću ljubav Tihanu. Počinje živjeti s njom, prolazeći kroz niz smiješnih i vrlo tipičnih situacija.

19.30 RADNIČKA KLASA IDE U PAKAO, akcijska crna komedija, Srbija, Hrvatska, 2023, 127’, red. Mladen Đorđević, gl. Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić

Nakon što su u požaru i mutnoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, posao i dostojanstvo, grupa bivših radnika u borbi za pravdu pribjegava natprirodnom. Na tragu njegova kultnog prvijenca Život i smrt porno bande, Đorđevićeva beskompromisna društvena satira o koruptivnoj tranziciji vješto uključuje žanrovske elemente: horora, noira, akcijskog filma i crne komedije, čime nas približava žanru u kojem se odvija i stvarnost postjugoslavenskih društava. Film podastire pronicljivu analizu pseudo-religije i prikazuje apsurdni položaj nekadašnje radničke klase u neoliberalnom kapitalizmu. Radnička klasa ide u pakao osobito je nadahnuto i rijetko uzbudljivo umjetničko djelo koje nas na uvjerljiv i stvaralački moćan način sudara sa spoznajom o očaju koji nas nerijetko u životu zarobi do te mjere da se prepuštamo lažnim prorocima i pronalazimo lažne spasitelje u onima koji su upravo njihova sušta suprotnost. No usprkos mračnom tonalitetu i Đorđevićevu prepoznatljivo transgresivnom pristupu nameće se zaključak da radničku klasu, izuzev solidarnosti, jedino može spasiti dobar smisao za humor odnosno sarkazam.

 

Raspored svih projekcija i ulaznice potražite na: www.kinometropolis.eu.

Cijena ulaznice za kratkometražne filmove Proljećem probuđen i Trenuci izazova: 2 EUR-a.

Cijena ulaznica za filmove u redovitom programu: 4 EUR (2 EUR za studente, učenike i umirovljenike – popust se ostvaruje kupnjom ulaznice na blagajni kina).

Ulaznice možete kupiti na 3 načina:
1. Online: dostupne na www.kinometropolis.eu (online prodaja zatvara se 2 sata prije početka projekcije).
2. Na recepciji MSU: utorak – petak od 11 do 21 sat, subota i nedjelja od 11 do 18 sati i na dan projekcije sve do početka projekcije.
3. Na svim fizičkim prodajnim mjestima platforme Ulaznice.hr (ova prodaja zatvara se 1 sat prije početka projekcije) – 
provjerite popis prodajnih mjesta.

Program se odvija uz potporu Grada Zagreba, Europa Cinemas i HAVC-a.