Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

T-HT NAGRADA@MSU.HR

Što je ove godine međunarodni žiri odabrao za izložbu natječajnih radova i kojih je to četrdeset radova u konkurenciji za otkupe i nagradu publike?

Od 249 radova koliko ih je ove godine pristiglo na natječajnu izložbu T-HTnagrada@msu.hr, nije bilo jednostavno suziti izbor na 40 - koliko ih se može izložiti u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti.

Budući da nije riječ o izložbi s unaprijed zadanom problemskom okosnicom, zbog velikog postotka visokokvalitetnih djela, koja su i petu godinu za redom pristigla na natječaj T-HTnagrada@msu.hr, posve je opravdano reći kako ova manifestacija predstavlja relevantni presjek trenutačnog stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti u kojoj su ravnopravno zastupljene sve generacije umjetnika.

Usprkos tome što je natječaj osmišljen kao poticaj novomedijskoj umjetničkoj produkciji, i ove je godine podjednaka pozornost posvećena svim kreativnim pristupima. Djela nisu odabrana prema ključu ravnopravnosti medija i tema u smislu njihove podjednake zastupljenosti, nego se žiri ponajprije odlučio za kriterije izvrsnosti. Ove godine zamjetan je, primjerice, vrlo malen broj prijavljenih i odabranih radova u mediju skulpture, a iznimno je velika količina video radova i instalacija. No, usprkos tome, veoma širok spektar tema i pristupa obećava zanimljivu izložbu, koju upravo zbog bogatstva sadržaja i pristupa neće biti nimalo jednostavno razložiti i grupirati u manje, povezane cjeline, tim više što se će se arbitrarne klasifikacijske odrednice kod pojedinih radova međusobno isprepletati i prožimati.

Ako su nekad dominantni motivi u povijesti umjetnosti bili, primjerice, autoportret, portret, pejzaž ili mrtva priroda, zanimljivo je pratiti kako su svi ti žanrovi i dalje prisutni u recentnom umjetničkom stvaralaštvu, no opstaju u obliku složenih diskursa koji se udaljavaju od pukih zahtjeva za zadovoljenjem estetskih ili formalnih kriterija umjetničkog djela. Tako, namjesto klasičnog autoportreta umjetnici će se govorom u prvom licu kritički osvrnuti na svoju poziciju u društvu, razvijati strategije nadilaženja stereotipa identifikacijskih određenja; namjesto portreta, preferirati dijalog s Drugim, vodeći računa o etičkim kodeksima reprezentacije; namjesto slike lijepog pejzaža istraživati odnos između prirode, kulture i društva; baviti se različitim nivoima stvarnosti te aktualizirati kritiku izložbenih mehanizama i institucija; razvijati mogućnosti narativa u okvirima ograničenja medija; eksperimentirati medijima u svrhu širenja i razvijanja polja percepcije; baviti se pitanjima kolektivne memorije, dinamikom urbanih prostora i individualnim metodama mapiranja; izražavati zahtjev za aktivnim sudjelovanjem u društvu ukazivanjem na nepravilnosti i traženjem puta za njegovo bolje i pravednije funkcioniranje…

Svaka nova natječajna izložba nosi sa sobom i neku posebnost koja se pojavljuje kao refleks trenutka u kojemu se zbiva. Nekoliko radova pristiglih na ovogodišnju izložbu posvećeno je tako liku i djelu Tomislava Gotovca, pa se ovogodišnje T-HT izdanje može shvatiti i kao mali hommage tom velikom umjetniku koji je svojim beskompromisnim djelovanjem ostavio nezamjenjiv trag ne samo u kontekstu hrvatske nego i svjetske suvremene umjetnosti.

U 21.00 zabava uz DJ-a.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.