Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

VLADIMIR BONAČIĆ – PLN edicija

Otvorenje izložbe i predstavljanje edicije mape grafika kompjutorski-generiranih umjetničkih radova Vladimira Bonačića iz 1969.

Otvorenje izložbe i predstavljanje edicije u četvrtak, 7. studenog 3013. u 18 sati, u No galeriji MSU-a.

Projekcija: "Vladimir Bonačić – Dinamički objekti" od 7.-10. studenog 2013. Medijska fasada

Projekcija dokumentarnog filma: "nove tendencije zagreb1961-1973", HRT Zagreb, 2010. u četvrtak, 7.studenog 2013. u 20 sati, Gorgona.

Mapu predstavljaju: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Darko Fritz, inicijator projekta i grafičko oblikovanje; Miro A. Cimerman, bcd cybernetic art team i Ivo Šlaus, akademik i zaslužni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković, Predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i znanosti (u odsutnosti putem video zapisa).

PLN edicija rekonstrukcija je jednog dijela PLN serije računalno generiranih radova Vladimira Bonačića izvedena u tehnici suvremenog digitalnog tiska prema originalnim fotografijama iz 1969. godine. Izabrani radovi prikazani su u izvornome obliku na izložbi „Kompjuteri i vizualna istraživanja” u sklopu manifestacije Tendencije 4 u Zagrebu 1969. godine.

Prvobitne fotografije zaslona osciloskopa (kao sastavnog dijela interaktivnog optičkog sustava nazvanog „Zaslon sa svjetlosnim perom”, spojenog na računalni sustav PDP-8 u Laboratoriju za kibernetiku Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu) ostvarene su u suradnji autora s Marijom Braut, zagrebačkom majstoricom fotografije i tadašnjom suradnicom za fotografiju Galerije suvremene umjetnosti.

Za ovu ediciju korišteni su originalni fotografski negativi iz arhiva Muzeja suvremene umjetnosti i arhiva Dunje Donassy-Bonačić, bcd cybernetic art team. Edicija se sastoji od 5 radova (PLN - 5, PLN - 6, PLN - 7, PLN - 8, PLN - 9) izvedenih u nakladi po 20 komada. Radovi su raspoređeni u dvije cjeline od kojih prvu cjelinu čini 17 mapa s 5 listova, a drugu cjelinu čine zasebni listovi. U 14 mapa označeni su pripadajući listovi arapskim brojevima od 1/14 do 14/14. U 3 mape koje pripadaju autorskoj ediciji listovi nose oznake E.A. 1/3 do E.A. 3/3. Zasebni listovi označeni su rimskim brojevima od I/III do III/III.

Ediciju i poseban ovitak mape zamislio je i oblikovao Darko Fritz.

Radove je ručno numerirala Dunja Donassy-Bonačić.

Ovu PLN ediciju realizirali su u suradnji Muzej suvremene umjetnosti i bcd cybernetic art teama u okviru zajedničke „Akcije za promicanje [Novih] Tendencija“.

Za realizaciju svojih zamisli umjetnici su potražili znanstvenike u Institutu Ruđer Bošković, posebice u Laboratoriju za kibernetiku te na Elektrotehničkom fakultetu.

Tijekom izložbe biti će prikazivan jedinstveni dokumentarni film o izložbi i pokretu [Novih] Tendencija, snimljen u Karlsruheu i u Zagrebu, a ostvaren u suradnji HTV-a, ZKM-a (Centar za umjetnost i nove medije Karlsruhe), MSU-a, bcd cybernetic art teama, kao poticatelja, te niza europskih podupiratelja u razdoblju od 2009. do 2010.

Organizatori: MSU & bcd cybernetic art team

Kustosica koordinatorica projekta: Ivana Janković

Autorica likovnog postava: Dunja Donassy-Bonačić

Edicija je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba

"nove tendencije zagreb 1961-1973", HRT, dokumentarni film, 60', 2010

Potkraj pedesetih Europu zahvaća niz umjetničkih zbivanja nastalih na idejnom nasljeđu povijesnoga konstruktivizma. Nazivaju se vizualnom, kinetičkom, programiranom umjetnošću… stjecajem raznih okolnosti, nimalo slučajno, jedno od središta nove umjetnosti bio je Zagreb, grad u ondašnjoj socijalističkoj državi, gdje su za pojavu tih zbivanja postojali mnogi preduvjeti.

Ključnu je ulogu tada imala Galerija suvremene umjetnosti (danas Muzej suvremene umjetnosti) koja je kroz serije izložaba, okruglih stolova i publikacija na temu kompjutorske umjetnosti i vizualnih istraživanja, ugostila brojne važne umjetnike i teoretičare iz područja neokonstruktivističke i kinetičke umjetnosti. Jednako tako bila je važna kulturna i geopolitička pozicija Zagreba, jednog od rijetkih mjesta u koje se tada, u razdoblju hladnoga rata, moglo putovati i sa Zapada i sa Istoka.

Za realizaciju svojih zamisli umjetnici su potražili znanstvenike, u laboratorijima za kibernetiku Instituta Ruđer Bošković te Elektrotehničkog fakulteta. Po prvi puta kompjutori, kao potpuno novo polje istraživanja i otkrića, sudjeluju u vizualnim istraživanjima.

Godine 2009. u Centru za umjetnost i nove medije (ZKM) u Karlsruheu, jednom od najuglednijih centara suvremene umjetnosti u svijetu, otvorena je izložba „Bit international. Nove tendencije: Kompjuteri i vizualna istraživanja Zagreb 1961 – 1973“. Izložba predstavlja najvažnije međunarodne trendove u konkretnoj, digitalnoj i konceptualnoj umjetnosti koji su se razvijali 60-ih godina u Zagrebu u sklopu pokreta Nove tendencije. Potvrda je to i priznanje iznimnom razdoblju sudjelovanja hrvatske umjetnosti u svjetskim događanjima.

Sudjeluju:

Peter Weibel, umjetnik i ravnatelj ZKM-a

Ivan Picelj, umjetnik

Jerko Denegri, teoretičar umjetnosti

Marija Gattin, dokumentaristica MSU-a

Matko Meštrović, teoretičar umjetnosti

Uli Pohl, umjetnik

Julio Le Parc, umjetnik

Karl Gerstner, umjetnik

Getulio Alviani, umjetnik

Darko Fritz, kustos i umjetnik

Margit Rosen, kustosica ZKM-a

Frieder Nake, umjetnik

Herbert Franke, umjetnik

Zdenko Šernberg, znanstvenik

Miro Cimerman, znanstvenik

Rola:

Scenaristica i urednica: Ana Marija Habjan

Redatelj: Vladislav Knežević

Snimatelj: Mario Britvić

Montažer: Tomislav Topić

Producent: Drago Škobić

Zahvaljujemo:

Marija Gattin, Miro A. Cimerman, Dunja Donassy Bonačić, Darko Fritz, Peter Weibel, Margit Rosen, ZKM Karlsruhe

Korišteni video materijali iz arhive HTV-a, Muzeja suvremene umjetnosti, ZKM-a, Hrvatskog filmskog saveza, privatnog vlasništva Dunje Donassy-Bonačić, bcd cybernetic art team-a

Glazba

Dubravko Detoni, Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Ivo Josipović, Ruben Radica, Petar Bergamo, John Cage, Vladimir Bonačić

Arhiva: Deša Jović, Jagica Sikirić

Asistent režije: Ivica Horvatić

Prevoditeljice: Jelena Šestak, Vlatka Slavica

Dizajn zvuka: Marko Pelaić

Tekst čitao: Željko Tomac

Sinkronizacija: Siniša Tvorić

Tonski snimatelj: Zvonimir Poljak

Dizajn i animacija: Mario Kalogjera

Producent Dokumentarnog programa: Miroslav Rezić

Urednik Dokumentarnog programa: Miro Branković

HTV, 2010.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.