Novosti

 

In Memoriam: Boris Bućan (1947. – 2023.)

24.05.2023.

 

„Dozvoljavam da se moja djela reinterpretiraju
u drugom vremenu ako njihov naboj oslabi.“
Boris Bućan, 1976.

 

Duboko nas je potresla vijest o odlasku jednog od najvažnijih umjetnika Borisa Bućana. Ostavio je iznimno važan trag ne samo u lokalnoj nego i međunarodnoj sceni. Svijet umjetnosti je izgubio istinskog velikana.

  PROČITAJ VIŠE

Priznanja Slovenskog muzejskog društva za Međunarodni dan muzeja - VALVASOROVA NAGRADA ZA IZLOŽBU „UP CLOSE / OD BLIZU / IZBLIZA"

19.05.2023.

 

Slovensko muzejsko društvo dodijelilo je na Svjetski dan muzeja tradicionalne Valvasorjeve nagrade i priznanja, kojima široj slovenskoj javnosti predstavljaju najbolje projekte u prošloj godini.
Povjerenstvo je ocijenilo da je izložba Up Close/Od blizu/Izbliza toliko važno i kvalitetno ostvarenje u slovenskoj muzeologiji da zaslužuje Valvasorovu nagradu za jedinstvena postignuća.
Izložba je rezultat suradnje MSU Zagreb s ALUO i MG u Ljubljani na višegodišnjem projektu koji se temelji na zajedničkom radu hrvatskih i slovenskih muzeja i sveučilišta.
Autorice izložbe su Tamara Trček Pečak (ALUO, Ljubljana), Nada Madžarac (MG+MSUM, Ljubljana) i Mirta Pavić (MSU, Zagreb), a izložba je održana u Modernoj galeriji u Ljubljani od 22. prosinca 2022. do 16. travnja 2023.
Čestitamo!
  PROČITAJ VIŠE

Art+Feminism - izložba 'vidljive'

18.05.2023.

 

U sklopu izložbe "Vidljive" u Muzeju suvremene umjetnosti  18. svibnja 2023. godine održan je susret iz programa Wikimedia javnih aktivnosti  vezanih uz teme A+F (Art+Feminism) u/s umjetničkim institucijama/organizacijama/grupama u Hrvatskoj s fokusom na umjetnost i kulturu kao sastavni dio feminističkog, queer, dekolonijalnog i svakog drugog progresivnog Wikimedijinog rada. Susret održan je na dan otvorenja izložbe.

Facilitator je bio wikimedijalac u rezidenciji i A+F suradnik Željko Blaće. Sudionice/i lokalne studenti/ce, amateri/ke, radnice/i te članice i članovi dviju lokalnih Wikimedijskih inicijativa HrW i GLAM, uz podršku regionalnog Wikimedia CEE Huba i međunarodne Art+Feminism kampanje.

  PROČITAJ VIŠE

L’Internationale predstavlja Museum of the Commons

27.04.2023.

 

MSU Zagreb sudjeluje u novom projektu Museum of the Commons, koji osniva međunarodna mreže umjetničkih institucija, kulturnih organizacija i sveučilišta - L'Internationale. Projekt će trajati do kraja 2026. godine. Teme su mu klimatske promjene, dekolonijalne perspektive te smještanje i aktiviranje institucija u lokalnom kontekstu.

 

  PROČITAJ VIŠE

Izjava ravnateljice muzeja Zdenke Badovinac povodom nedavnih medijskih objava o programima MSU

03.04.2023.

 

Povodom nedavnih medijskih objava u Jutarnjem listu i informativnom programu HTV-a o programu Muzeja suvremene umjetnosti želim izjaviti sljedeće:

U Muzeju suvremene umjetnosti 15. lipnja ove godine otvaramo izložbu jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Sanje Iveković „Works of Heart (1970.-2023.)“. Izložba će biti otvorena do 1. studenog 2023. godine. Ova svjetski poznata hrvatska umjetnica, pionirka feminističke umjetnosti u Jugoslaviji i borkinja protiv zaborava tradicije antifašističke borbe, s više od četrdeset godina umjetničkog rada, još nikad nije imala retrospektivu kod kuće. Bit će to prva zagrebačka retrospektiva umjetnice koja je takvo priznanje u inozemstvu dobila mnogo ranije nego u svojem gradu, u njujorškoj MoMA-i i drugim svjetskim muzejima.

 

  PROČITAJ VIŠE

MSU U VELIKOM SAVEZU EUROPSKIH MUZEJA - L’INTERNATIONALE

03.04.2023.

 

L’Internationale, savez velikih europskih muzeja, umjetničkih institucija, istraživačkih centara i think-tankova, ime je dobila po radničkoj himni i međunarodnom radničkom pokretu koji pozivaju na pravedno i demokratsko društvo. Učeći iz lokalne i zajedničke povijesti, L’Internationale se usredotočuje na ono što dolazi, na zamišljanje, razvoj i provedbu novih vizija budućnosti, koja će biti pravedna, demokratska i održiva za sve, diljem planeta. Savez nastoji mobilizirati umjetnost i kulturu kao strateške alate u procesima ozdravljenja, obnove i popravljanja nanesene štete. Ovo je četvrti europski suradnički projekt u sklopu L'Internationale, koji EU kroz fond Kreativna Europa podržava s 2 milijuna EUR. 

  PROČITAJ VIŠE

Promatrač u mom kvartu - likovni natječaj

21.03.2023.

 

Muzej suvremene umjetnosti poziva vrtiće i škole Zagreba, a ponajprije Novog Zagreba, da likovno odgovore na natječajni zadatak pod nazivom „Promatrač u mom kvartu“ i daju nov pogled na svoj kvart. Rok: 14. svibnja 2023.

Umjetnost uvijek izmiče, govorio je Ivan Kožarić, umjetnik kojeg poznajemo po skulpturama Matoš na klupi i Prizemljeno sunce u centru Zagreba. U Novom Zagrebu nalazi se i njegov Kupač. Prvi mali model nastao 1956. čuva se u Atelijeru Kožarić u Muzeju. U punoj veličini ostvaren je 1981., zahvaljujući Ini, i nalazi se ispred Inine zgrade, u susjedstvu Muzeja suvremene umjetnosti. Ova skulptura, petlja bez početka i kraja, često izmiče pogledu prolaznika. Okrećemo joj leđa čekajući autobus, prolazeći raskrižjem. Marina Brletić i Srđan Laterza, stanovnici Novog Zagreba i česti posjetitelji platoa, pitali su se: kako ovu vrijednu skulpturu učiniti vidljivom?


 

  PROČITAJ VIŠE

Nova intervencija Promatrač na platou MSU-a

21.02.2023.

 

Nova intervencija Promatrač na platou Muzeja suvremene umjetnosti autora Marine Brletić i Srđana Laterza usmjerava pogled na važnu umjetninu u neposrednoj blizini Muzeja.

Kupač, podnaslova  Figura pod tušem, značajna je skulptura Ivana Kožarića (1921. – 2020.) koja mu je omogućila odlazak u Pariz. Jedna je od šest skulptura ovog umjetnika u javnom prostoru grada Zagreba, među kojima su najpoznatije Matoš na klupi na Strossmayerovom šetalištu i Prizemljeno sunce „spušteno” u Bogovićevu ulicu.

  PROČITAJ VIŠE

Umjetnost OKO tebe

17.02.2023.

 

U vanjskom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti nalazi se nekoliko radova, neki od njih su djela svjetski poznatih umjetnika. U povodu predstavljanja nove intervencije Promatrač autora Marine Brletić i Srđana Laterza 18. veljače 2023. i popratnog programa s istraživačkom igrom Umjetnost OKO tebe sastavili smo kratki vodič po vanjskom prostoru Muzeja. Uputite se u obilazak!

 

  PROČITAJ VIŠE

Wikipedia & Wikimedia @MSU.hr

01.02.2023.

 

Predavanje, prezentacija & radionica
U sklopu projekta #Adrinetbook s Open Glam Wiki koordinacijom, 20. siječnja u MSU je održano predstavljanje za stručnu javnost mreže Wikimedija, sestrinskog projekta Wikipedije.
Projekt su uživo i online predstavili Željko Blaće i Yamen Bourish povodom 22. godišnjice Wikipedije.
Sudionice i sudionici imali su se priliku upoznati s novim načinima razvoja kulturnih sadržaja koje pruža Wikimedija.
  PROČITAJ VIŠE