Novosti

 

In Memoriam: Boris Bućan (1947. – 2023.)

24.05.2023.

 

„Dozvoljavam da se moja djela reinterpretiraju
u drugom vremenu ako njihov naboj oslabi.“
Boris Bućan, 1976.

 

Duboko nas je potresla vijest o odlasku jednog od najvažnijih umjetnika Borisa Bućana. Ostavio je iznimno važan trag ne samo u lokalnoj nego i međunarodnoj sceni. Svijet umjetnosti je izgubio istinskog velikana.

  PROČITAJ VIŠE

Priznanja Slovenskog muzejskog društva za Međunarodni dan muzeja - VALVASOROVA NAGRADA ZA IZLOŽBU „UP CLOSE / OD BLIZU / IZBLIZA"

19.05.2023.

 

Slovensko muzejsko društvo dodijelilo je na Svjetski dan muzeja tradicionalne Valvasorjeve nagrade i priznanja, kojima široj slovenskoj javnosti predstavljaju najbolje projekte u prošloj godini.
Povjerenstvo je ocijenilo da je izložba Up Close/Od blizu/Izbliza toliko važno i kvalitetno ostvarenje u slovenskoj muzeologiji da zaslužuje Valvasorovu nagradu za jedinstvena postignuća.
Izložba je rezultat suradnje MSU Zagreb s ALUO i MG u Ljubljani na višegodišnjem projektu koji se temelji na zajedničkom radu hrvatskih i slovenskih muzeja i sveučilišta.
Autorice izložbe su Tamara Trček Pečak (ALUO, Ljubljana), Nada Madžarac (MG+MSUM, Ljubljana) i Mirta Pavić (MSU, Zagreb), a izložba je održana u Modernoj galeriji u Ljubljani od 22. prosinca 2022. do 16. travnja 2023.
Čestitamo!
  PROČITAJ VIŠE

N A T J E Č A J za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu ČISTAČ/ICA (m/ž, 1 izvršitelj/ica, na neodređeno vrijeme, s punim radnim vremenom)

10.05.2023.

 

Prema odredbama članka 33.st. 2. al. 15. Statuta i članka 8. Pravilnika o radu Muzeja suvremene umjetnosti, temeljem odluke ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti, raspisuje se

N A T J E Č A J

za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu

 

ČISTAČ/ICA

 (m/ž,  1 izvršitelj/ica, na neodređeno vrijeme, s punim radnim vremenom)

  PROČITAJ VIŠE

L’Internationale predstavlja Museum of the Commons

27.04.2023.

 

MSU Zagreb sudjeluje u novom projektu Museum of the Commons, koji osniva međunarodna mreže umjetničkih institucija, kulturnih organizacija i sveučilišta - L'Internationale. Projekt će trajati do kraja 2026. godine. Teme su mu klimatske promjene, dekolonijalne perspektive te smještanje i aktiviranje institucija u lokalnom kontekstu.

 

  PROČITAJ VIŠE

N A T J E Č A J za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu VODITELJ/ICA RAČUNOVODSTVA (1 izvršitelj/ica, na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom)

12.04.2023.

 

Prema odredbama članka 33.st. 2. al. 15. Statuta i članka 8. Pravilnika o radu Muzeja suvremene umjetnosti, temeljem odluke ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti, raspisuje se

N A T J E Č A J

za zasnivanje radnog odnosa na radnom mjestu

VODITELJ/ICA RAČUNOVODSTVA (1 izvršitelj/ica, na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom)

  PROČITAJ VIŠE

Izjava ravnateljice muzeja Zdenke Badovinac povodom nedavnih medijskih objava o programima MSU

03.04.2023.

 

Povodom nedavnih medijskih objava u Jutarnjem listu i informativnom programu HTV-a o programu Muzeja suvremene umjetnosti želim izjaviti sljedeće:

U Muzeju suvremene umjetnosti 15. lipnja ove godine otvaramo izložbu jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Sanje Iveković „Works of Heart (1970.-2023.)“. Izložba će biti otvorena do 1. studenog 2023. godine. Ova svjetski poznata hrvatska umjetnica, pionirka feminističke umjetnosti u Jugoslaviji i borkinja protiv zaborava tradicije antifašističke borbe, s više od četrdeset godina umjetničkog rada, još nikad nije imala retrospektivu kod kuće. Bit će to prva zagrebačka retrospektiva umjetnice koja je takvo priznanje u inozemstvu dobila mnogo ranije nego u svojem gradu, u njujorškoj MoMA-i i drugim svjetskim muzejima.

 

  PROČITAJ VIŠE

Promatrač u mom kvartu - likovni natječaj

21.03.2023.

 

Muzej suvremene umjetnosti poziva vrtiće i škole Zagreba, a ponajprije Novog Zagreba, da likovno odgovore na natječajni zadatak pod nazivom „Promatrač u mom kvartu“ i daju nov pogled na svoj kvart. Rok: 14. svibnja 2023.

Umjetnost uvijek izmiče, govorio je Ivan Kožarić, umjetnik kojeg poznajemo po skulpturama Matoš na klupi i Prizemljeno sunce u centru Zagreba. U Novom Zagrebu nalazi se i njegov Kupač. Prvi mali model nastao 1956. čuva se u Atelijeru Kožarić u Muzeju. U punoj veličini ostvaren je 1981., zahvaljujući Ini, i nalazi se ispred Inine zgrade, u susjedstvu Muzeja suvremene umjetnosti. Ova skulptura, petlja bez početka i kraja, često izmiče pogledu prolaznika. Okrećemo joj leđa čekajući autobus, prolazeći raskrižjem. Marina Brletić i Srđan Laterza, stanovnici Novog Zagreba i česti posjetitelji platoa, pitali su se: kako ovu vrijednu skulpturu učiniti vidljivom?


 

  PROČITAJ VIŠE

Nova intervencija Promatrač na platou MSU-a

21.02.2023.

 

Nova intervencija Promatrač na platou Muzeja suvremene umjetnosti autora Marine Brletić i Srđana Laterza usmjerava pogled na važnu umjetninu u neposrednoj blizini Muzeja.

Kupač, podnaslova  Figura pod tušem, značajna je skulptura Ivana Kožarića (1921. – 2020.) koja mu je omogućila odlazak u Pariz. Jedna je od šest skulptura ovog umjetnika u javnom prostoru grada Zagreba, među kojima su najpoznatije Matoš na klupi na Strossmayerovom šetalištu i Prizemljeno sunce „spušteno” u Bogovićevu ulicu.

  PROČITAJ VIŠE

Umjetnost OKO tebe

17.02.2023.

 

U vanjskom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti nalazi se nekoliko radova, neki od njih su djela svjetski poznatih umjetnika. U povodu predstavljanja nove intervencije Promatrač autora Marine Brletić i Srđana Laterza 18. veljače 2023. i popratnog programa s istraživačkom igrom Umjetnost OKO tebe sastavili smo kratki vodič po vanjskom prostoru Muzeja. Uputite se u obilazak!

 

  PROČITAJ VIŠE

Posjetite novouređeni dućan MSU-a

23.01.2023.

 

Nakon obilaska muzeja, svakako navratite i u naš preuređeni dućan, nezaobilaznu odrednicu za kvalitetan izbor prigodnih darova, kako za prijatelje i obitelj, tako i za darivanje u poslovnim prigodama. Dućan je u potpunosti obnovljen, a cijeli prostor u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom. U MSU shopu naravno kao i do sada možete kupovati i online, a adresi: https://shop.msu.hr/

  PROČITAJ VIŠE