Novosti

 

In memoriam Ivan Faktor (7. lipnja 1953. – 4. studenog 2023.)

06.11.2023.

 

Odlaskom Ivana Faktora izgubili smo predanog filmskog eksperimentatora, konceptualnog umjetnika koji je svojim akcijama i performasima, uvijek praćenim videom i filmom, stvarao začudne instalacije u dosljedno minimalističkoj maniri. Bio je multimedijalni umjetnik u punom smislu te riječi: film, fotografija, video i pokret. Ubraja se među najznačajnije hrvatske umjetnike u polju eksperimentalnog filma.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

In memoriam - Antun Maračić (12. 12. 1950. – 25.10. 2023.)

25.10.2023.

 

Antun Maračić više nije s nama. Nije se lako oprostiti od tako velikog čovjeka, jer on nije bio samo jedan od naših najistaknutijih umjetnika, nego podjednako sjajan kustos i likovni kritičar, koji se svojim tekstovima ustrajno i strastveno zalagao za prisutnost suvremene umjetnosti u medijskom prostoru.

Djela mu se nalaze u zbirci MSU-a, Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, Povijesnom muzeju Zagreb, grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u kolekcijama Filip Trade i Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Kao mulitmedijalni umjetnik priredio je više od 30 samostalnih, sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a izveo je niz vlastitih akcija i performansa. 

  PROČITAJ VIŠE

JAVNI NATJEČAJ za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti

25.10.2023.

 

  PROČITAJ VIŠE

Postani član Kluba mladih MSU {KMMSU}!

23.10.2023.

 

Prijave su otvorene do 5. 11. 2023.

Svi zainteresirani koji imaju između 17 i 27 godina, malo slobodnog vremena i puno dobre volje, mogu poslati prijavu kako bi se uključili u rad KMMSU-a i postali dio tima mladih entuzijasta...

  PROČITAJ VIŠE

Održana promocija kataloga „MSU na dodir" prilagođenog postava izložbi iz ciklusa „Zbirka kao glagol“

12.10.2023.

 

U sklopu projekta „BEAM UP - Blind Engagement in Accessible MUseum Projects“ /„PRISTUP - Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte“ održana je promocija kataloga prilagođenog postava izložbi iz ciklusa „Zbirka kao glagol“ pod nazivom „MSU na dodir“.

  PROČITAJ VIŠE

PANEL VIDLJIVE: IZAZOVI I PERSPEKTIVE ŽENA U UMJETNOSTI I KULTURI

19.09.2023.

 

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je panel rasprava u organizaciji MSU-a i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, pod nazivom „Vidljive: izazovi i perspektive žena u umjetnosti i kulturi“. Panel, posvećen pitanju ravnopravne rodne zastupljenosti umjetnica i kulturnih djelatnica, održan je povodom aktualne izložbe  „Vidljive“, koju u zagrebačkom MSU možete pogledati do 1. listopada 2023. godine, nakon čega se seli u Rijeku i druge hrvatske gradove.

 

  PROČITAJ VIŠE

Ostavka ravnateljice MSU Zdenke Badovinac

13.09.2023.

 

Zdenka Badovinac podnijela je ostavku na mjesto ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti zbog osobnih, obiteljskih razloga, radi kojih više nije u mogućnosti obavljati dužnosti ravnateljice muzeja.

Od 1. listopada vršiteljica dužnosti ravnateljice bit će Vesna Meštrić, dugogodišnja kustosica muzeja i voditeljica Zbirke Richter, te voditeljica odjela zbirki.

  PROČITAJ VIŠE

MSU sudjeluje u projektu TijeloRIJEČI: Trnsko u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici

31.08.2023.

 

U sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Grada Zagreba Muzej suvremene umjetnosti partnerski je podržao projekt TijeloRIJEČI performerice Josipe Bubaš (UO Istovremeno) i književnice Neve Lukić koji provode već niz godina, a ovog puta u obližnjem kvartu MSU-a - Trnskom. Sudionike i posjetitelje očekuje dubinsko istraživanje ovog zagrebačkog kvarta kroz interaktivan i kreativno-izvedbeni rad, vodstva po izložbama i predavanja.

  PROČITAJ VIŠE

Hommage à Ruth Betlheim

10.08.2023.

 

U utorak, 8. kolovoza 2023., napustila nas je Ruth Betlheim u osamdeset i sedmoj godini, psihoanalitičarka, ali usto osoba širokih interesa i otvorenosti. Psihoanaliza bila je njezin životni poziv, a Bauhaus strast koja ju je povezala i s nama u izložbenom projektu „Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse“ na kojem je surađivala. Projekt je nadahnuo Ruth Betlheim da 2016. godine pokloni Muzeju suvremene umjetnosti iznimno vrijednu zbirku radova studenata i profesora Bauhausa. Zbirka Marie-Luise Betlheim mapa je sjećanja njezine majke Marie-Luise Betlheim na vrijeme odrastanja u Weimaru obilježeno druženjima sa studentima i profesorima Bauhausa.

  PROČITAJ VIŠE

IZJAVA POVODOM NASILNIČKOG OŠTEĆENJA SPOMENIKA "TRUDNA MEMORIJA" SANJE IVEKOVIĆ

23.06.2023.

 

Sanja Iveković umjetnica je koja svojim djelima zalaže za očuvanje sjećanja na antifašističku narodnooslobodilačku borbu i ulogu borkinja u njoj. 

Tome je posvećen i spomenik Trudna Memorija na kojem su ispisana imena 91 narodne heroine, nositeljice Ordena narodnog heroja NOB-a, koje su se borile za bolju budućnost svih nas, budućnost koja počiva na oslobođenju od nacističkog okupatora i svih onih koji su s njim surađivali. 

Riječi koje su te noći, na Dan antifašističke borbe, ispisane preko njihovih imena svjedoče da ovaj duh još nije nestao s naših prostora i da su spomenici poput Trudne Memorije i danas potrebni i važni više nego ikad prije. 

Osuđujemo svaki vandalski čin, a posebno čin koji se odnosi na takvo brisanje i oskvrnuće sjećanja na kojem počiva europska civilizacija i njezine demokratske vrijednosti.

  PROČITAJ VIŠE