Novosti

 

In memoriam Günter Brus (27. 9. 1938. – 10. 2. 2024.)

16.02.2024.

 

Günter Brus, umjetnik, pjesnik, intelektualac koji će ostati zapamćen ne samo kao jedan od važnih predstavnika bečkih akcionista, nego i kao jedan od velikana koji su svojim radikalnim nastupima ispisivali nova poglavlja povijesti umjetnosti druge polovine 20. stoljeća, napustio nas je 10. veljače 2024.  

  PROČITAJ VIŠE

Vesna Meštrić - nova ravnateljica MSU

25.01.2024.

 

Na prijedlog Upravnog vijeća MSU, gradonačelnik Tomislav Tomašević imenovao je Vesnu Meštrić za novu ravnateljicu MSU, s danom 1. 3. 2024. na četiri godine. Prijedlog Upravnog vijeća donesen je jednoglasno, a u njemu Upravno vijeće navodi da je kustosica Vesna Meštrić kroz dugogodišnji rad u Muzeju ostvarila suradnju s brojnim umjetnicima, kustosima i autorima iz različitih društvenih i umjetničkih područja kao i sa srodnim institucijama iz Hrvatske i inozemstva te je realizirala brojne domaće i međunarodne izložbene projekte.

  PROČITAJ VIŠE

POZIV NA SUDJELOVANJE U PROGRAMU PRIJATELJA MSU-A

19.01.2024.

 

MSU Zagreb poziva zainteresirane za suvremenu umjetnost, program Muzeja i njegovo djelovanje u (Novom) Zagrebu da se priključe Prijateljima MSU-a. Riječ je o cjelogodišnjem programu koji okuplja osobe životne dobi od 30 do 60 godina koje su voljni promišljati ulogu muzeja u zajednici, iznijeti svoje konstruktivne primjedbe, želje i prijedloge kao i uključiti se u njihovu provedbu. Proučavamo muzejske zbirke i uključujemo se u brojne aktivnosti, otvaramo prostor za kritiku, promjenu i vlastitu aktivnost, ali družimo i povezujemo. Glavni je ovogodišnji zadatak Prijatelja MSU-a biti OKIDAČ.

  PROČITAJ VIŠE

draMSU - upisi novih polaznika u drugo polugodište

19.01.2024.

 

Otvoreni su upisi za drugo polugodište MSU-ovog dramsko-muzejskog programa draMSU za djecu i mlade. 

  PROČITAJ VIŠE

MSU u 2023.

22.12.2023.

 

Ovo je za MSU bila važna godina. Predstavili smo novi postav muzeja „Zbirka kao glagol“, koji sadrži tri stalne izložbe: „Tužne pjesme rata“, „Drugarstvo“ i „Budućnosti“, a uključuje i ciklus prolaznih izložbi „Okidači“ u kojem gostujući umjetnici u aktualnom umjetničkom i društvenom kontekstu reinterpretiraju radove iz fundusa našeg muzeja. Tu je i članstvo u L'Internationale, savezu petnaestak vodećih europskih muzeja suvremene umjetnosti, koji uz potporu fonda Kreativna Europa razvijaju zajednički projekt "Museum of the Commons". 

Predstavili smo izložbu Sanja Iveković: Works of Heart (1970. – 2023.) – prvu sveobuhvatnu zagrebačku retrospektivu ovu umjetnice, aktivistice, feministice, čije su retrospektive prije Zagreba postavljene i u New Yorku i Beču.

Projekt „Vidljive“ najznačajnija je ovogodišnja suradnja s hrvatskim muzejima. MSU je nositelj projekta, koji je realiziran u suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Umjetničkom galerijom u Dubrovniku, Galerijom umjetnina u Splitu i Muzejem likovnih umjetnosti u Osijeku.

  PROČITAJ VIŠE

POBJEDNICI/E NATJEČAJA ZA NAGRADU ZA MLADE UMJETNIKE/CE „IVAN KOŽARIĆ“ 2023.

20.12.2023.

 

Proglašene su dobitnice nagrada natječaja Nadreade za mlade umjetnike/ce „Ivan Kožarić“, namijenjene umjetnicima/ama do 35 godina, koji je proveo Muzej suvremene umjetnosti uz potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

In memoriam Ivan Faktor (7. lipnja 1953. – 4. studenog 2023.)

06.11.2023.

 

Odlaskom Ivana Faktora izgubili smo predanog filmskog eksperimentatora, konceptualnog umjetnika koji je svojim akcijama i performasima, uvijek praćenim videom i filmom, stvarao začudne instalacije u dosljedno minimalističkoj maniri. Bio je multimedijalni umjetnik u punom smislu te riječi: film, fotografija, video i pokret. Ubraja se među najznačajnije hrvatske umjetnike u polju eksperimentalnog filma.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

In memoriam - Antun Maračić (12. 12. 1950. – 25.10. 2023.)

25.10.2023.

 

Antun Maračić više nije s nama. Nije se lako oprostiti od tako velikog čovjeka, jer on nije bio samo jedan od naših najistaknutijih umjetnika, nego podjednako sjajan kustos i likovni kritičar, koji se svojim tekstovima ustrajno i strastveno zalagao za prisutnost suvremene umjetnosti u medijskom prostoru.

Djela mu se nalaze u zbirci MSU-a, Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, Povijesnom muzeju Zagreb, grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u kolekcijama Filip Trade i Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Kao mulitmedijalni umjetnik priredio je više od 30 samostalnih, sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a izveo je niz vlastitih akcija i performansa. 

  PROČITAJ VIŠE

Postani član Kluba mladih MSU {KMMSU}!

23.10.2023.

 

Prijave su otvorene do 5. 11. 2023.

Svi zainteresirani koji imaju između 17 i 27 godina, malo slobodnog vremena i puno dobre volje, mogu poslati prijavu kako bi se uključili u rad KMMSU-a i postali dio tima mladih entuzijasta...

  PROČITAJ VIŠE

Održana promocija kataloga „MSU na dodir" prilagođenog postava izložbi iz ciklusa „Zbirka kao glagol“

12.10.2023.

 

U sklopu projekta „BEAM UP - Blind Engagement in Accessible MUseum Projects“ /„PRISTUP - Uključivanje slijepih u PRISTUPačne muzejske projekte“ održana je promocija kataloga prilagođenog postava izložbi iz ciklusa „Zbirka kao glagol“ pod nazivom „MSU na dodir“.

  PROČITAJ VIŠE