Novosti

 

L’Internationale predstavlja Museum of the Commons

27.04.2023.

 

MSU Zagreb sudjeluje u novom projektu Museum of the Commons, koji osniva međunarodna mreže umjetničkih institucija, kulturnih organizacija i sveučilišta - L'Internationale. Projekt će trajati do kraja 2026. godine. Teme su mu klimatske promjene, dekolonijalne perspektive te smještanje i aktiviranje institucija u lokalnom kontekstu.

 

  PROČITAJ VIŠE

Izjava ravnateljice muzeja Zdenke Badovinac povodom nedavnih medijskih objava o programima MSU

03.04.2023.

 

Povodom nedavnih medijskih objava u Jutarnjem listu i informativnom programu HTV-a o programu Muzeja suvremene umjetnosti želim izjaviti sljedeće:

U Muzeju suvremene umjetnosti 15. lipnja ove godine otvaramo izložbu jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Sanje Iveković „Works of Heart (1970.-2023.)“. Izložba će biti otvorena do 1. studenog 2023. godine. Ova svjetski poznata hrvatska umjetnica, pionirka feminističke umjetnosti u Jugoslaviji i borkinja protiv zaborava tradicije antifašističke borbe, s više od četrdeset godina umjetničkog rada, još nikad nije imala retrospektivu kod kuće. Bit će to prva zagrebačka retrospektiva umjetnice koja je takvo priznanje u inozemstvu dobila mnogo ranije nego u svojem gradu, u njujorškoj MoMA-i i drugim svjetskim muzejima.

 

  PROČITAJ VIŠE

MSU U VELIKOM SAVEZU EUROPSKIH MUZEJA - L’INTERNATIONALE

03.04.2023.

 

L’Internationale, savez velikih europskih muzeja, umjetničkih institucija, istraživačkih centara i think-tankova, ime je dobila po radničkoj himni i međunarodnom radničkom pokretu koji pozivaju na pravedno i demokratsko društvo. Učeći iz lokalne i zajedničke povijesti, L’Internationale se usredotočuje na ono što dolazi, na zamišljanje, razvoj i provedbu novih vizija budućnosti, koja će biti pravedna, demokratska i održiva za sve, diljem planeta. Savez nastoji mobilizirati umjetnost i kulturu kao strateške alate u procesima ozdravljenja, obnove i popravljanja nanesene štete. Ovo je četvrti europski suradnički projekt u sklopu L'Internationale, koji EU kroz fond Kreativna Europa podržava s 2 milijuna EUR. 

  PROČITAJ VIŠE

Promatrač u mom kvartu - likovni natječaj

21.03.2023.

 

Muzej suvremene umjetnosti poziva vrtiće i škole Zagreba, a ponajprije Novog Zagreba, da likovno odgovore na natječajni zadatak pod nazivom „Promatrač u mom kvartu“ i daju nov pogled na svoj kvart. Rok: 14. svibnja 2023.

Umjetnost uvijek izmiče, govorio je Ivan Kožarić, umjetnik kojeg poznajemo po skulpturama Matoš na klupi i Prizemljeno sunce u centru Zagreba. U Novom Zagrebu nalazi se i njegov Kupač. Prvi mali model nastao 1956. čuva se u Atelijeru Kožarić u Muzeju. U punoj veličini ostvaren je 1981., zahvaljujući Ini, i nalazi se ispred Inine zgrade, u susjedstvu Muzeja suvremene umjetnosti. Ova skulptura, petlja bez početka i kraja, često izmiče pogledu prolaznika. Okrećemo joj leđa čekajući autobus, prolazeći raskrižjem. Marina Brletić i Srđan Laterza, stanovnici Novog Zagreba i česti posjetitelji platoa, pitali su se: kako ovu vrijednu skulpturu učiniti vidljivom?


 

  PROČITAJ VIŠE

Nova intervencija Promatrač na platou MSU-a

21.02.2023.

 

Nova intervencija Promatrač na platou Muzeja suvremene umjetnosti autora Marine Brletić i Srđana Laterza usmjerava pogled na važnu umjetninu u neposrednoj blizini Muzeja.

Kupač, podnaslova  Figura pod tušem, značajna je skulptura Ivana Kožarića (1921. – 2020.) koja mu je omogućila odlazak u Pariz. Jedna je od šest skulptura ovog umjetnika u javnom prostoru grada Zagreba, među kojima su najpoznatije Matoš na klupi na Strossmayerovom šetalištu i Prizemljeno sunce „spušteno” u Bogovićevu ulicu.

  PROČITAJ VIŠE

Umjetnost OKO tebe

17.02.2023.

 

U vanjskom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti nalazi se nekoliko radova, neki od njih su djela svjetski poznatih umjetnika. U povodu predstavljanja nove intervencije Promatrač autora Marine Brletić i Srđana Laterza 18. veljače 2023. i popratnog programa s istraživačkom igrom Umjetnost OKO tebe sastavili smo kratki vodič po vanjskom prostoru Muzeja. Uputite se u obilazak!

 

  PROČITAJ VIŠE

Wikipedia & Wikimedia @MSU.hr

01.02.2023.

 

Predavanje, prezentacija & radionica
U sklopu projekta #Adrinetbook s Open Glam Wiki koordinacijom, 20. siječnja u MSU je održano predstavljanje za stručnu javnost mreže Wikimedija, sestrinskog projekta Wikipedije.
Projekt su uživo i online predstavili Željko Blaće i Yamen Bourish povodom 22. godišnjice Wikipedije.
Sudionice i sudionici imali su se priliku upoznati s novim načinima razvoja kulturnih sadržaja koje pruža Wikimedija.
  PROČITAJ VIŠE

Posjetite novouređeni dućan MSU-a

23.01.2023.

 

Nakon obilaska muzeja, svakako navratite i u naš preuređeni dućan, nezaobilaznu odrednicu za kvalitetan izbor prigodnih darova, kako za prijatelje i obitelj, tako i za darivanje u poslovnim prigodama. Dućan je u potpunosti obnovljen, a cijeli prostor u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom. U MSU shopu naravno kao i do sada možete kupovati i online, a adresi: https://shop.msu.hr/

  PROČITAJ VIŠE

POBJEDNICI NATJEČAJA ZA MLADE UMJETNIKE „IVAN KOŽARIĆ“ 2022.

21.12.2022.

 

Proglašeni su dobitnici nagrada Natječaja za mlade umjetnike „Ivan Kožarić“, namijenjene umjetnicima do 35 godina, koji je proveo Muzej suvremene umjetnosti uz podršku Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba Grada Zagreba.

  PROČITAJ VIŠE

Taktilna staza za osobe oštećenog vida na prilazu MSU-a

05.12.2022.

 

Krajem studenog 20220. dovršeno je postavljanje taktilnih vodilja i točkastih polja na prilazu Muzeja suvremene umjetnosti s ciljem ostvaraja pristupačnosti zgradi slijepim i slabovidnim osobama.

  PROČITAJ VIŠE