Novosti

 

BIG SEE AWARDS - Nagrada za kreativni dizajn Studiju Clinica

06.05.2022.

 

Jučer su u Ljubljani na Festivalu arhitekture i dizajna BIG SEE uručene nagrade za kreativni dizajn izložbe Od imaginacije do animacije- šest desetljeća Zagreb filma Studiju Clinica – Vedranu Perkovu, Ozani Uršić i Vladimiru Končaru te Muzeju suvremene umjetnosti kao naručitelju koju je primila Snježana Pintarić, uz Vesnu Meštrić i Simona Bogojevića-Naratha, ko-autorica ove sjajne i iznimno dobro posjećene izložbe koju smo punih godinu dana mogli vidjeti u našem Muzeju tijekom prošle godine. 

  PROČITAJ VIŠE

Sjećanje: Đuro Seder (29. 11. 1927. – 2. 5. 2022.)

03.05.2022.

 

„Dosta mi je avangarde koja vodi u entropiju! Dosta mi je apsurda! Dosta asketizma. Zamara me moderna racionalnost, koja broji vlastite „elementarne“ operacije. Sit sam „tautologije“, koja se boji da će izgubiti stvarnost ako se dokraja ne identificira sa svojom početnom gestom…Ili još gore: sa svojom fizičkom podlogom… a ne stiže dalje od prvog koraka. Glasam za slikarstvo koje se ne boji sebe: intuicije, zamaha, nepredvidljivosti. Koje se ne boji poticaja iz tradicije. Koje ne robuje čistunstvu i besmislenoj dosljednosti. Koje, ako hoće, bez grižnje savjesti uzima „figurativni motiv“ kao poetski predtekst slikanja. Za slikarstvo koje se ne stidi emocija. Koje oslobađa energiju. Koje voli bogatstvo kromatskog događanja. Koje voli magmu pigmenta. Riječju: Glasam za slikarstvo koje bi značilo jednu afirmativnu i spontanu MOGUĆNOST SLIKE danas, skeptičnoj i defetističkoj NEMOGUĆNOSTI SLIKE usprkos!“

Đuro Seder: Mogućnost slike, 1981.

  PROČITAJ VIŠE

Sanja Iveković dobitnica je Nagrade Grada Zagreba za 2022. godinu.

03.05.2022.

 

Aktivna još od sedamdesetih godina kako na hrvatskoj i jugoslavenskoj, te međunarodnoj umjetničkoj sceni. Umjetnica je – fotografkinja, performerica, skulptorica, autorica instalacija – dizajnerica i aktivistica.

  PROČITAJ VIŠE

TOČKA SASTAJANJA: PLATO MSU-a

11.04.2022.

 

„Točka sastajanja” projekt je koji nastoji okupiti ljude kojima je važna umjetnost i muzeji kao mjesta susreta. Od prošle godine stvorena je skupina osoba svih životnih dobi koje su promišljale pitanja i teme istodobno važne za Muzej kao i njegov angažman sa zajednicom u Novom Zagrebu. Ove godine pozvali smo nova lica da se uključe u cjelogodišnji program pod nazivom Prijatelji MSU-a.

  PROČITAJ VIŠE

MSU U MEĐUNARODNOM PROJEKTU „ARTISTS AT RISK“ ZA PODRŠKU UKRAJINSKIM UMJETNICIMA

21.03.2022.

 

MSU se priključio međunarodnoj bazi kulturnih institucija „Artists At Risk“ koja pomaže zbrinjavanju izbjeglih ukrajinskih umjetnika, ali i ruskih i bjeloruskih umjetnika koji se životno izlažu pružajući otpor Putinovu režimu.

Kao dio ove mreže, MSU će smjestiti jednog ukrajinskog umjetnika i njegovu obitelj u apartman u sklopu zgrade muzeja, koji je inače namijenjen za smještaj gostujućih umjetnika i kustosa, ne samo naše, nego i nekoliko drugih kulturnih ustanova u Zagrebu.

  PROČITAJ VIŠE

Sad Songs of War / Tužne pjesme rata

14.03.2022.

 

5. travnja 2022. godine MSU otvara novu izložbu „Sad Songs of War“ na kojoj ćemo predstaviti umjetničke radove protiv ratova iz zbirki MSU. Izložba je izraz podrške Ukraijini, napadnutoj zemlji, ali i miru, demokraciji, pravnom poretku, ljudskim pravima. Uz podršku narodu Ukrajine, podržavamo i sve ruske umjetnice i umjetnike, te sve ruske građane koji se opiru ovoj agresiji u vlastitoj zemlji izlažući na taj način opasnosti kako sebe, tako i svoje obitelji.

Ovim putem, kao i u ranije izdanom PRIOPĆENJU / STATEMENT / ЗАЯВА, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) najoštrije osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, podržava ukrajinski teritorijalni integritet i izražava podršku članicama i članovima Ukrajinskog društva umjetnika te svim kulturnim radnicama i radnicima Ukrajine.
 

  PROČITAJ VIŠE

GODIŠNJA NAGRADA HDLU ZA 2021. GODINU - SNJEŽANA PINTARIĆ

01.03.2022.

 

Snježana Pintarić, dugogodišnja ravnateljica MSU dobitnica je posebnog priznanja za doprinos likovnoj umjetnosti, koje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika dodjeljuje u sklopu proglašenja svojih godišnjih nagrada.
Uz Snježanu Pintarić, kipar Nikola Vrljić nagrađen je za najbolju izložbu (radi se o izložbi "Opsada Oza" u Galeriji Bačva), dok je slikar Andrej Tomić nagrađen je kao najbolji mladi umjetnk. Nagradom za životno djelo nagrađen je slikar Zlatko Keser.
 
Dodjela nagrada održat će se u srijedu, 2. ožujka u podne u Meštrovićevom paviljonu.
  PROČITAJ VIŠE

Isprika gospođi Idi Biard

21.02.2022.

 

„Muzej suvremene umjetnosti ispričava se gospođi Idi Biard i zahvaljuje joj što je ukazala na grešku do koje je nehotično došlo prilikom stručnog vođenja izložbom "Art Contact - umrežavanje umjetničkih ideja", dana 22. 12. 2021. U navođenju imena organizatora i autora jedne od izložbi predstavljenih u tom studijskom postavu, "Još jedna prilika da budete umjetnik", a koja se održala u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu, 1973., trebalo je prilikom vodstva izložbom jasno istaknuti ime povjesničarke umjetnosti Ide Biard kao jedine autorice koncepcije i kustosice izložbe "Još jedna prilika da budete umjetnik", iz 1973. To je, uostalom, ispravno navedeno na zidnim legendama u samom postavu izložbe „Art Contact - umrežavanje umjetničkih ideja", koja ostaje otvorenom u Muzeju suvremene umjetnosti do kraja veljače. 

Ispričavamo se gospođi Biard kao i publici koja je vodstvo pratila uživo i putem Facebooka zbog nenamjernog propusta koji je ispravljen odmah nakon što je uočen.“.

  PROČITAJ VIŠE

PRIJEDLOG UPRAVNOG VIJEĆA ZA IMENOVANJE RAVNATELJICE MSU

11.01.2022.

 

Nakon provedenog Javnog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice MSU Upravno vijeće Muzeja predlaže osnivaču, Gradu Zagrebu, da za ravnateljicu imenuje Zdenku Badovinac, međunarodno poznatu kustosicu i donedavno ravnateljicu Muzeja moderne umjetnosti u Ljubljani.

 

  PROČITAJ VIŠE

MUZEJSKI PRAKTIKUM

15.12.2021.

 

Projekt Muzejski praktikum koji omogućava mladima u dobi od 15 do 25 godina upoznavanje sa suvremenom umjetnošću te osnovama kustoskih praksi u punom je zamahu. 

  PROČITAJ VIŠE