Novosti

 

Suglasja i razlike: Nove tendencije 60 godina poslije

20.07.2022.

 

Od 1961. do 1973. godine tadašnja Galerija suvremene umjetnosti u Zagrebu, danas MSU, na inicijativu nekolicine umjetnika, likovnih kritičara i kustosa, organizirala je pet izložbi, popraćenih simpozijima i publikacijama – nazvanih Nove tendencije. Na pet izložbi, popraćenih simpozijima i publikacijama, sudjelovalo je mnogo umjetnika i umjetničkih grupa iz čitavog svijeta, a pokretu su se priključili i mnogi poznati domaći i strani teoretičari umjetnosti. Svaka od tih bijenalnih manifestacija, otvarala je nova poglavlja u umjetnosti, od konstruktivne i kinetičke, do kompjutorske i konceptualne.

  PROČITAJ VIŠE

Matko Vekić dobitnik je nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolju likovnu izložbu u 2021. godini

23.06.2022.

 

Slikar Matko Vekić dobitnik ja nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolju likovnu izložbu u 2021. za izložbu „Arhipelag“ održanu u našem Muzeju od 27.4. - 19. 9. 2021. Kustosica izložbe bila je dr.sc. Snježana Pintarić.

Čestitamo na nagradi!

  PROČITAJ VIŠE

MSU - Izjava o pritvaranju Ajsoltan Nijazove u Zagrebu

01.06.2022.

 

U Muzeju suvremene umjetnosti, gdje se nedavno održao koncert grupe Pussy Riot, zaprepašteni smo pritvaranjem suradnice benda, Ajsoltan Nijazove. Nadamo se da su razlozi za ovo pritvaranje bili provjereni prije nego što je Nijazova privedena.

U MSU smo vrlo zabrinuti za Ajsoltan Nijazovu. Apeliramo da se što prije obrazloži njezino uhićenje, te da se smanji daljnja šteta njezinom psihičkom i fizičkom zdravlju.

  PROČITAJ VIŠE

25. 5. 2022. muzej će biti zatvoren za javnost zbog prekida opskrbe električnom energijom

20.05.2022.

 

Dragi posjetitelji, 25. 5. 2022. muzej će biti zatvoren za javnost zbog prekida opskrbe električnom energijom.

  PROČITAJ VIŠE

Zdenka Badovinac: Moramo prestati s praksom kada institucija u ljudima izaziva strahopoštovanje

09.05.2022.

 

Prošla su dva mjeseca otkako je u MSU stigla nova ravnateljica Zdenka Badovinac. Dolazak ove međunarodno priznate kustosice i kulturne menadžerice izazvao je velik interes ne samo pratitelja zbivanja na zagrebačkoj i hrvatskoj muzejskoj sceni nego i cijele javnosti.

Njezin prvi kustoski projekt – ciklus izložbi „Zbirka kao glagol“ već je zaživio kroz prvu izložbu „Tužne pjesme rata“, koja je otvorena početkom travnja. Do kraja godine u sklopu ovog ciklusa predstavit ćemo još dvije izložbe.

  PROČITAJ VIŠE

BIG SEE AWARDS - Nagrada za kreativni dizajn Studiju Clinica

06.05.2022.

 

Jučer su u Ljubljani na Festivalu arhitekture i dizajna BIG SEE uručene nagrade za kreativni dizajn izložbe Od imaginacije do animacije- šest desetljeća Zagreb filma Studiju Clinica – Vedranu Perkovu, Ozani Uršić i Vladimiru Končaru te Muzeju suvremene umjetnosti kao naručitelju koju je primila Snježana Pintarić, uz Vesnu Meštrić i Simona Bogojevića-Naratha, ko-autorica ove sjajne i iznimno dobro posjećene izložbe koju smo punih godinu dana mogli vidjeti u našem Muzeju tijekom prošle godine. 

  PROČITAJ VIŠE

Sjećanje: Đuro Seder (29. 11. 1927. – 2. 5. 2022.)

03.05.2022.

 

„Dosta mi je avangarde koja vodi u entropiju! Dosta mi je apsurda! Dosta asketizma. Zamara me moderna racionalnost, koja broji vlastite „elementarne“ operacije. Sit sam „tautologije“, koja se boji da će izgubiti stvarnost ako se dokraja ne identificira sa svojom početnom gestom…Ili još gore: sa svojom fizičkom podlogom… a ne stiže dalje od prvog koraka. Glasam za slikarstvo koje se ne boji sebe: intuicije, zamaha, nepredvidljivosti. Koje se ne boji poticaja iz tradicije. Koje ne robuje čistunstvu i besmislenoj dosljednosti. Koje, ako hoće, bez grižnje savjesti uzima „figurativni motiv“ kao poetski predtekst slikanja. Za slikarstvo koje se ne stidi emocija. Koje oslobađa energiju. Koje voli bogatstvo kromatskog događanja. Koje voli magmu pigmenta. Riječju: Glasam za slikarstvo koje bi značilo jednu afirmativnu i spontanu MOGUĆNOST SLIKE danas, skeptičnoj i defetističkoj NEMOGUĆNOSTI SLIKE usprkos!“

Đuro Seder: Mogućnost slike, 1981.

  PROČITAJ VIŠE

Sanja Iveković dobitnica je Nagrade Grada Zagreba za 2022. godinu.

03.05.2022.

 

Aktivna još od sedamdesetih godina kako na hrvatskoj i jugoslavenskoj, te međunarodnoj umjetničkoj sceni. Umjetnica je – fotografkinja, performerica, skulptorica, autorica instalacija – dizajnerica i aktivistica.

  PROČITAJ VIŠE

TOČKA SASTAJANJA: PLATO MSU-a

11.04.2022.

 

„Točka sastajanja” projekt je koji nastoji okupiti ljude kojima je važna umjetnost i muzeji kao mjesta susreta. Od prošle godine stvorena je skupina osoba svih životnih dobi koje su promišljale pitanja i teme istodobno važne za Muzej kao i njegov angažman sa zajednicom u Novom Zagrebu. Ove godine pozvali smo nova lica da se uključe u cjelogodišnji program pod nazivom Prijatelji MSU-a.

  PROČITAJ VIŠE

MSU U MEĐUNARODNOM PROJEKTU „ARTISTS AT RISK“ ZA PODRŠKU UKRAJINSKIM UMJETNICIMA

21.03.2022.

 

MSU se priključio međunarodnoj bazi kulturnih institucija „Artists At Risk“ koja pomaže zbrinjavanju izbjeglih ukrajinskih umjetnika, ali i ruskih i bjeloruskih umjetnika koji se životno izlažu pružajući otpor Putinovu režimu.

Kao dio ove mreže, MSU će smjestiti jednog ukrajinskog umjetnika i njegovu obitelj u apartman u sklopu zgrade muzeja, koji je inače namijenjen za smještaj gostujućih umjetnika i kustosa, ne samo naše, nego i nekoliko drugih kulturnih ustanova u Zagrebu.

  PROČITAJ VIŠE