Događanja

 

ŠKOLA ZAJEDNIČKOG ZNANJA - JAVNA PREDAVANJA

24.05.2024. - 29.05.2024. / Zagreb i Ljubljana

 

Škola zajedničkog znanja (School of Common Knowledge - SCK) je obrazovni program koji pokreću MSU Zagreb, Van Abbemuseum Eindhoven, MG+MSUM Ljubljana, ZRC SAZU Ljubljana i L’Internationale, a održat će se u Zagrebu i Ljubljani od 24. do 29. svibnja 2024. godine. SCK se oslanja na mrežu, znanje i iskustvo muzejske konfederacije L’Internationale, posebno na Pojmovnik zajedničkog znanja i njegovu metodologiju zajedničkog učenja, a namjera joj je da u istraživanju specifičnih kulturnih i geopolitičkih okolnosti te njihovih odnosa i međuovisnosti s ostatkom svijeta bude istodobno i nomadska i situirana.

Program pohađaju polaznici odabrani na javnom pozivu, dok su večernja predavanja otvorena za javnost, a održat će se na engleskom jeziku.

 
 
  PROČITAJ VIŠE

Performans Nine Kamenjarin „Noli me tangere“ kao dio performativnog programa izložbe „Vidljive“

23.05.2024. - 23.05.2024. / Umjetnička galerija Dubrovnik

 

U sklopu performativnog programa projekta „Vidljive“ u četvrtak, 23. svibnja s početkom u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se performans „Noli me tangere“ splitske suvremene umjetnice Nine Kamenjarin, koja je ove godine u finalu „Nagrade Radoslav Putar“.

  PROČITAJ VIŠE

Poetika nasilja - radionica za mlade

23.05.2024. - 23.05.2024. / MSU

 

Ususret Zagreb Prideu i Mjesecu ponosa pozivamo mlade na radionicu u MSU-u koja je inspirirana radom East Side Story umjetnika Igora Grubića.

  PROČITAJ VIŠE

STRUČNO VODSTVO IZLOŽBOM TOMISLAVA GOTOVCA

19.05.2024. - 19.05.2024. / MSU

 

U nedjelju, 19. svibnja u 16 sati provest ćemo zainteresirane izložbom Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer: Uzlazno silazna genealogija.

  PROČITAJ VIŠE

Promocija kataloga Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer: Uzlazno silazna genealogija

19.05.2024. - 19.05.2024. / MSU Shop

 

Pozivamo vas na promociju kataloga izložbe Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer: Uzlazno silazna genealogija u MSU shopu s početkom u 11.30 sati. Otkrijte dublji uvid u umjetničko stvaralaštvo ovog umjetnika kroz riječi Pierrea Bal Blanca, kustosa izložbe, Darka Šimičića, voditelja Instituta Tomislav Gotovac, i Vesne Meštrić, ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti, te kako su ga predstavili katalogom. Na dan promocije, 19. svibnja, cijena kataloga je umanjena za 30 posto.

Istog dana u 16 sati održat će se vodstvo na hrvatskom jeziku. Okupljanje na recepciji Muzeja. 

  PROČITAJ VIŠE

Zrinka Užbinec: „Lutke i koze“ - performativni program uz izložbu „Vidljive“

18.05.2024. - 18.05.2024. / Umjetnička galerija Dubrovnik

 

U sklopu performativnog programa projekta „Vidljive“ u subotu, 18.5. u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se plesni performans umjetnice i izvođačice Zrinke Užbinec pod nazivom „Lutke i koze“. U svojoj najnovijoj izvedbi, Užbinec ulazi u dijalog s baletom „Coppélia”, baziranom na Hoffmannovoj nadrealističkoj pripovijetci „Der Sandmann“ koja se temelji na ljubavnoj fabuli i zaluđenosti glavnog junaka voštanom lutkom, analizira ga i dekonstruira stvarajući koreografski manifest koji progovara o odnosima slatkosti i nasilja. 

  PROČITAJ VIŠE

Ciklus kreativnih radionica Idemo na Vrhovec!

18.05.2024. - 18.05.2024. / Zbirka Richter

 

U subotu, 18. 5. 2024., održat ćemo radionicu posvećenu ciklusu prostornog slikarstva Vjenceslava Richtera. Riječ je o ciklusu koji briše granice između umjetničkih disciplina donoseći u prvi plan promišljanje o pojmovima „prostornosti“, „likovnosti“ te njihove sinteze. Prostorna slika je kocka prozirnih stranica podijeljena u jednom smjeru u tri dijela dvjema prozirnim pregradama pri čemu je svaka površina drukčije riješena samoljepljivim trakama u boji. Tako se ova cjelina istodobno može sagledati kao dvodimenzionalna slika, kao skulptura bez materije i kao arhitektura bez praktične funkcije.

  PROČITAJ VIŠE

Međunarodni dan muzeja: Umjetnost za budućnost

18.05.2024. - 18.05.2024. / MSU

 

Pridružite nam se u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja dok slavimo ne samo našu povijest već i budućnost umjetnosti i kulture. Uzbuđeni što ove godine obilježavamo 70 godina postojanja našeg muzeja, pozivamo vas da se s nama, u subotu, 18. 5., ali i tijekom cijele godine, inspirirate prošlosti, ali i budućnosti koju zajedno gradimo.

Dobrodošli u naš muzej za budućnost!  

  PROČITAJ VIŠE

COSMOS OTTINGER

16.05.2024. - 18.05.2024. / Dvorana Gorgona

 

Cosmos Ottinger naziv je programa kojim Umjetnički paviljon u Zagrebu u suradnji sa Subversive Film Festivalom i Muzejom suvremene umjetnosti, u sklopu programa Krajolici simultanih vremena: O memorijskim praksama u suvremenoj umjetnosti, predstavlja filmsku redateljicu i multimedijsku umjetnicu Ulrike Ottinger. Prigodom njezina gostovanja u Zagrebu Subversive Film Festival uručit će joj nagradu za životno djelo The Wild Dreamer.

  PROČITAJ VIŠE

Ted Nash u Jazz ciklusu

15.05.2024. - 15.05.2024. / Dvorana Gorgona

 

Ted Nash, skladatelj, saksofon
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent

Gostovanje saksofonista Teda Nasha nastavak je suradnje Jazz orkestra HRT-a s članovima glasovitog njujorškog Jazz at Lincoln Center Orchestra, iz čijih smo redova već ugostili Victora Goinesa i Elliota Masona.

  PROČITAJ VIŠE