Događanja

 

JOSIPA BUBAŠ: PONOVNO URANJANJE

13.09.2023. - 13.09.2023. / Dvorana Gorgona

 

U sklopu performativnog programa uz izložbu „Vidljive“ Muzej suvremene umjetnosti ugostit će izvedbu autorice Josipe Bubaš pod nazivom „Ponovno uranjanje“, performans kojeg autorica razvija od 2020. godine kada je prvi puta uprizoren kao „Uranjanje“ u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, „Ženski životi glasnije i širenje klitopismenosti“.

  PROČITAJ VIŠE

Predavanja Miška Šuvakovića i Dubravke Đurić o opusu Toma Gotovca uoči velike izložbe u MSU

12.09.2023. - 12.09.2023. / MM centar

 

** Predavanje je odgođeno zbog nepredvidivih okolnosti. Novi datum predavanja objavit ćemo naknadno. **

Predavanja Miška Šuvakovića i Dubravke Đurić u kojima će predstaviti opus Tomislava Gotovca sagledan iz nove perspektive uvod su u diskurzivne programe koji najavljuju veliku izložbu Tomislava Gotovca u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Program organiziraju Muzej suvremene umjetnosti i Institut Tomislav Gotovac u suradnji s drugim ustanovama i pojednicima. 

  PROČITAJ VIŠE

Nedjeljna vodstva u MSU

10.09.2023. - 29.10.2023. / MSU

 

U predvorju Muzeja suvremene umjetnosti pozdravlja vas skulptura Ivana Kožarića – ona nije sunce i nije prizemljena, ona je – Nedjelja. Kontemplativni, meditativni ugođaj bijele boje i oblika savršene kugle naveo nas je na misao koju se trudimo ostvariti: svaki dan Nedjelja u MSU! S tim smo riječima prije godinu dana najavili postavljanje ove skulpture u predvorje na obljetnicu rođenja Ivana Kožarića.

U želji da nedjelju učinimo danom za kulturu i predahom od radne svakodnevnice od 10. rujna započinjemo s nedjeljnim stručnim vodstvima po aktualnim izložbama. 

RASPORED VODSTAVA I OSNOVNE INFORMACIJE ↓

  PROČITAJ VIŠE

Kreartivka: dramska kreativna radionica

09.09.2023. - 09.09.2023. / MSU

 

U subotu, 9. rujna 2023. održat će se prva jesenska Kreartivka, kreativna radionica za djecu od 6 do 12 godina.

  PROČITAJ VIŠE

Razgovor s umjetnikom Željkom Beljanom

06.09.2023. - 06.09.2023. / MSU, Black Box

 

Zadnjeg dana izložbe pridružite nam se u obilasku izložbe Projekt Arkade, u sklopu ciklusa Mogućnosti za '23, i razgovoru s umjetnikom Željkom Beljanom. Saznat ćemo pojedinosti o njegovoj umjetničkoj metodi kojom povezuje ručni rad, improvizaciju, igru i uključenost publike, transformirajući izložbeni prostor u mjesto igre, zabave i interakcije. Razgovor vodi muzejska savjetnica Nataša Ivančević. Ulaz slobodan. 

  PROČITAJ VIŠE

Performans - Matea Šabić Sabljić: Brodi/ona 'pričin ili porinuće'

03.09.2023. - 03.09.2023. / Bundek

 

U sklopu popratnog programa izložbe „Vidljive“, u nedjelju 03.09. u 16.30 sati, na jezeru Bundek, na lokaciji  45°47'08"N 15°59'01"E, će se održati performativna akcija umjetnice MATEE ŠABIĆ SABLJIĆ > BRODI/ONA “PRIČIN ILI PORINUĆE”. U performansu – ceremoniji imenovanja i porinuća novosagrađene brodice, će kuma brodice, regatna jedriličarka PETRA KLIBA, prva među hrvatskim jedriličarkama i jedriličarima koja je oplovila svijet u sklopu regate, i to već s 19 godina, imenovati osmu brodicu flote BRODI/ONA > “RENATA HORVAT”. Imenovat će je u čast Zagrebačkoj kormilarki, prvoj ženi s ovih prostora koja je oplovila svijet kao član posade jedrilice Besa od 1965. do 1967. Posada umjetnica će porinuti brodicu u jezero. Svi ste pozvani da svojim prisustvom i druženjem uveličate ceremoniju i poželite Renati da plovi pod sretnom zvijezdom. Akcija će se nastaviti kao posjet ateljeu RADI/ONA, Palmotićeva 49, od 20 h, u kojem umjetnica gradi flotu brodica BRODI/ONA, flotu u čast ženama koje su unatoč zabranama i predrasudama plovile morima, gradile brodove i istraživale morski svijet, kroz povijest do danas.

  PROČITAJ VIŠE

DRUŽENJE na Bundeku uz program VIDLJIVE

03.09.2023. - 03.09.2023. / Jezero Bundek

 

Povodom performansa Matee Šabić Sabljić BRODI/ONA, čiji je rad predstavljen na izložbi Vidljive, MSU edukacija poziva publiku na druženje na Bundeku u nedjelju, 3.9. s početkom u 16 sati. Ponesite dekicu, grickalice i alate za igru, pridružite se našoj eko radionici i prisustvujte porinuću brodice u 16.30. Riječ je tek u nizu programa kojim će MSU nastojati nedjelju učiniti danom za kulturu za lokalnu publiku. 

  PROČITAJ VIŠE

Neodredivo pitanje

30.08.2023. - 06.09.2023. / Dvorana Gorgona

 

„Davno, dok su stvari još imale predvidljivi rast, prijatelji iz Ljubljane pozvali su nas da zamislimo budućnost, da predložimo projekt za 2023. Odlučili smo napraviti okret: umjesto predviđanja budućnosti, pokušali smo se vratiti u povijesne trenutke izražavanja kolektivne volje... do mitskih trenutaka neizvjesnosti... do žamora neodređenih prošlosti. Ono što nismo predvidjeli jest da ćemo od tada pa nadalje pokušavati prakticirati nemoguće. Dogodile su se neke stvari za koje smo mislili da su nemoguće. Neke nemoguće stvari se još uvijek mogu dogoditi. Sapeti u trajnoj sadašnjosti poezije, još uvijek tražimo glasove iz budućnosti koji najavljuju odgovore na zasad neododrediva pitanja!”

 

  PROČITAJ VIŠE

Participativni performans društvenog centra solidarnosti “Suncokret”: Sposoban za idealizam

28.08.2023. - 31.08.2023. / MSU

 

U sklopu nove serije izložbi u MSU „Okidači“, koje u formi manjih intervencija ulaze u dijalog s muzejskom zbirkom, društveni centar solidarnosti „Suncokret“ zajedno s MSU Zagreb poziva sve zainteresirane da prisustvuju i uživaju u njihovoj interpretaciji djela Vlade Marteka „Sposoban za idealizam“ iz 1981. godine. U ovom događanju Martekova praksa vizualizacije poezije postat će polazište za postavljanje pitanja o dijeljenju dobiti i užitaka u muzejskom prostoru. Društvene strukture mogu se propitivati kritičkim metodama, ali mogu li se konzumirati zajedno? Ne propustite brojne aktivnosti i susrete s autorima 31. 8. u 14 i 17 sati. 

  PROČITAJ VIŠE

„TREBA IĆI!" I.K. - ture centrom grada u kolovozu posvećene Ivanu Kožariću

22.08.2023. - 24.08.2023. / centar Zagreba

 

U kolovozu ponovno održavamo turu Treba ići! I.K. u centru grada, na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Uskličnom izjavom „Treba ići!“ Ivan Kožarić (Petrinja, 1921. – Zagreb, 2020.) jezgrovito je izrazio svoj stav stalne pripravnosti na pokret. A mi svakom turom, odajući i počast velikom umjetniku pokušavamo proniknuti u bit životnosti koju je, svaki put na neki drugačiji način, uspijevao ugraditi u svoja djela, pa čak i onda kada je riječ o sferi javne plastike gdje se to najmanje očekuje.

 

  PROČITAJ VIŠE