Drugačiji i jednaki

 

Drugačiji i jednaki

Muzej suvremene umjetnosti već niz godina provodi programe prilagođene socijalno osjetljivim skupinama posjetitelja vodeći se idejom da kultura i umjetnost mogu i moraju biti dostupni i pristupačni svima bez obzira na različitosti koje ih obilježavaju.

Drugačiji i jednaki

„Drugačiji i jednaki“ program je prilagodbe muzejskog sadržaja publici s drugačijim mogućnostima koji Muzej suvremene umjetnosti provodi od 2020. godine. Njime je ostvarena kontinuirana suradnja s Udrugom slijepih Zagreb, Centrom za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, Centrom za rehabilitaciju Zagreb i Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba čiji su korisnici česti gosti Muzeja. Glavni motiv je pružiti ciljanim skupinama priliku da se upoznaju s kulturnim sadržajem Muzeja te da kroz poznanstva, razgovor, upoznavanje i kreativnost prihvate Muzej kao mjesto u kojem će se osjećati ugodno i dobrodošlo, „kao kod kuće”.

Unutar ovog programa provodimo i edukacije, inkluzivne radionice i predavanja za škole i građanstvo, učeći na taj način publiku pristupu i boljem razumijevanju osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom moraju biti uključene u svakodnevni život, a umjetnost je jedinstven način pronalaska zajedničkog jezika u cilju potpune inkluzije.


MSU na dodir

MSU Zagreb u 2022. godini obogatio je izložbeni postav ciklusa „Zbirka kao glagol", čije su izložbe bazirane na fundusu Muzeja, ponudom za slijepe i slabovidne osobe koja je zanimljiva i videćim osobama. Taktilni doživljaj umjetničkih djela čiji su originali od neprocjenjivog značaja za hrvatsku suvremenu umjetnost sada je zastupljen taktilnim modelima, reljefima i replikama, uz legende na uvećenom i Braillevom tisku te deskripcijama.

Postav prilagođen osobama s oštećenjima vida rezultat je višegodišnjeg projekta BEAM UP (Blind Engagement in Accessible Museum Projects) / PRISTUP (Uključivanje slijepih u pristupačne muzejske projekte) koji se vodi geslom „sa slijepima za slijepe". Naime, usporedo s partnerskim institucijama u Italiji i Irskoj, u Hrvatskoj je u jesen 2020. formirana lokalna stručna skupina koju čine kustosice MSU-a, osobe s oštećenjima vida i stručnjakinja za oštećenja vida. Skupina je sastavila konačni odabir djela za prilagodbu unutar postava ciklusa „Zbirka kao glagol“, odredila način njihove prilagodbe te savjetovala kako djela predstaviti.

* Periodično se odvijaju programi za javnost, aktualne termine pogledajte na popisu događanja na linku. Voditeljica programa: Daniela Bilopavlović Bedenik, viša kustosica, daniela.bilopavlovic@msu.hr


Pristupačnost Muzeja

Glavni ulaz u Muzej suvremene umjetnosti nalazi se na južnoj strani zgrade. Osiguran je prilaz zgradi i ulaz bez prepreka: sa zapadne i istočne strane južnog platoa nalaze se rampe. Taktilne staze za slijepe osobe postavljene su na istočnoj rampi platoa MSU-a do recepcije u predvorju. Garaži Muzeja pristupa se sa sjeverne strane. U njoj se nalazi dizalo, namijenjeno korištenju manje pokretnih osoba i osoba u invalidskim kolicima; u slučaju potrebe korištenja dizala, molimo najavu posjeta minimalno 1 dan ranije na broj +385 1 605 2700.

Izložbeni prostori Muzeja suvremene umjetnosti odijeljeni su u dvije sekcije: 1 (sjeverni izložbeni prostor) i 2 (južni izložbeni prostor). Svi su katovi izložbenih prostora Muzeja dostupni dizalima, koja su opremljena zvučnim navođenjem. Toaleti su dostupni u podrumskom prostoru, prizemlju te prvom i trećem katu izložbenog prostora 1 i drugom katu izložbenog prostora 2. Toalet bez prepreka nalazi se u podrumskom toaletu, dostupan je dizalom.