Nam June Paik – In the Groove

13.12.2022. - 28.02.2023. / MSU, 2. kat

 

Izložba Nam June Paik – In the Groove prikazuje ranu eksperimentalnu praksu pionira medijske umjetnosti Nama Junea Paika, koju karakterizira začudna dovitljivost i zaigrana kvaliteta. Poput televizijskog signala ili internetskog impulsa, njegov je revolucionarni multimedijski rad globalno odjeknuo u svijetu umjetnosti. Signali, paralele i refleksije u sličnom grooveu mogu se pronaći u hrvatskim i regionalnim umjetničkim djelima iz ovdašnjih muzejskih zbirki, korespondirajući s nekim od najzanimljivijih Paikovih radova.

  PROČITAJ VIŠE

Tijelo i teritorij: umjetnost i granice u Austriji danas

07.12.2022. - 26.03.2023. / MSU, 3. kat

 

Tematska okosnica izložbe dvije su dominantne tendencije koje su obilježile noviju austrijsku umjetnost: radikalni performans i feminističko naslijeđe koje daje glas ušutkanima – ženama, queer osobama, doseljenicima, izbjeglicama i migrantima. Tridesetoro umjetnica, umjetnika i umjetničkih kolektiva u sedamdeset djela pokazuju kako se ranjivost tijela, koja se u austrijskoj umjetnosti pojavila još na početku 20. stoljeća, od kraja šezdesetih godina postala glavni medij radikalnih oblika političkog otpora.

  PROČITAJ VIŠE

Smijem se…

07.12.2022. - 29.01.2023. / MSU galerija

 

Izložba „Smijem se…“  predstavlja generacijski i medijski heterogenu izložbu radova čiji je ključan element humor, ironija ili vizualno-verbalna dovitljivost koja dovodi u pitanje ustaljene (vizualne) poretke. Uz radove pionira konceptualne umjetnosti iz Zbirki MSU-a što smjeraju destabilizaciji modernističkog poimanja umjetničkog djela, izložba predstavlja i radove umjetnika srednjeg naraštaja koji su osebujnim smislom za humor ukazali na neuralgične društvene točke odnosno identitetske nedoumice i prijepore u tranzicijskom kontekstu. Također, izložba predstavlja i radove umjetnika/ca mlađeg naraštaja  koji se kritički osvrću na uvjete proizvodnje umjetničkih djela odnosno na vlastitu situaciju unutar profesionalnog polja. 

 

 

  PROČITAJ VIŠE