Posebni programi

 

Posebni programi

  • MSU Art Class

U studenom 2020. u Muzeju suvremene umjetnosti započinjemo s novim ciklusom umjetničko-edukativnog programa crtanja i slikanja pod nazivom MSU Art Class. Program crtanja i slikanja namijenjen je svim zaljubljenicima u umjetnost starijima od 14 godina koji se žele okušati u praktičnom radu uz stručno vođenje i upoznavanje s umjetničkim djelima izloženima u MSU. Nastava se održava jednom tjedno - ponedjeljkom u trajanju od 4 nastavna sata. MSU osigurava radni prostor, crtaći pribor i slikarski materijal. Cijena programa u ukupnom trajanju od 40 sati je 2.400,00 kuna (uključen PDV), uz mogućnost obročnog plaćanja u dvije rate. Tijekom trajanja programa polaznicima je omogućen besplatan posjet aktualnim izložbama u Muzeju, a u sklopu programa organiziramo i posebne susrete s umjetnicima na kojima polaznici kroz izravan susret s umjetničkim djelima stječu praktična znanja i vještine crtanja i slikanja te razvijaju kompetencije vizualne percepcije i likovnog mišljenja. Nakon 40 sati edukacije polaznici programa izlažu svoje radove na završnoj izložbi u Otvorenoj galeriji MSU.

Za prijavu i sve ostale informacije kontaktirajte nas putem e-maila: ivana.goricki@msu.hr.

Voditeljica edukacije: dr. art. Ivana Gorički, doktorica slikarstva i profesorica likovne kulture.

 

  • Programi za treću životnu dob

Kreartivke 54+

Posljednja subota u mjesecu rezervirana je za kreativne radionice namijenjene starijima od 54 godine. U sklopu besplatnih radionica polaznici posjećuju izložbe u Muzeju te inspirirani viđenim umjetničkim djelima stvaraju vlastite radove.

Vodstvo 60+
Besplatno stručno vodstvo po povremenim izložbama za posjetitelje 60+ i umirovljenike moguće je prema prethodnom dogovoru i najavi putem e-maila: edukacija@msu.hr, s naznakom „Vodstvo 60+“.

 

  • Inkluzija

Drugačiji i jednaki

Pod krovnim nazivom Drugačiji i jednaki u MSU se provode različiti inkluzivni programi.

Tijekom 2020. MSU je pokrenuo novi model pristupa i prilagodbe muzejskih sadržaja osobama s invaliditetom. Sa Centrom za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" započeli smo suradnju unutar koje sudjeluju korisnici (osobe oštećena vida) Odjela za psihosocijalnu rehabilitaciju odraslih osoba. Kroz program rehabilitacije koji se provodi u samom Centru Vinko Bek, grupa korisnika posjećuje Muzej te sudjeluje u vodstvima i radionicama temeljenim na iskustvenom doživljaju.

U program Drugačiji i jednaki uključeni su i korisnici kluba „Vjeverica“ koji djeluje unutar Udruge za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama Grada Zagreba i koji po prvi puta sudjeluju i dio su projekta prilagodbe muzejskih sadržaja ovoj skupini posjetitelja.

Radi se o pionirskim projektima temeljenima na razumijevanju, doživljaju i percipiranju umjetnosti kroz emocije i osjetila (sluh, dodir, miris), te povezivanju vidljivog i nevidljivog kroz razgovornu terapiju. Ovim programom MSU predstavlja novi pristup unutar rehabilitacije osoba s invaliditetom kroz upoznavanje i razumijevanje umjetnosti u cilju socijalne integracije i inkluzije.

 

  • MSU KLUB

Klub mladih

Klub mladih MSU osnovan je u lipnju 2016. u sklopu projekta “Translocal: Museum as Toolbox”, a svoj rad nastavlja i nakon završetka istoimenog projekta. KMMSU okuplja skupinu mladih osoba između 15 i 25 godina koje mentorice MSU-a educiraju o suvremenoj umjetnosti i kulturi, značaju, ulozi i radu Muzeja u današnjem vremenu, te potiču na aktivno sudjelovanje u osmišljavanju i izvedbi pojedinih programa iz različitih područja muzejskih djelatnosti. Članove Kluba povezuje znatiželja i interes za umjetnost, te kroz zajedničke aktivnosti i diskusiju raspravljaju o tome kako bi trebao izgledati jedan muzej budućnosti koji će mladim ljudima postati draga i uzbudljiva destinacija.

Neke od aktivnosti Kluba su razgovori s umjetnicima, okrugli stolovi, vodstva i druge aktivnosti osmišljene od mladih za mlade. Iz posve osobnog ugla, članovi Kluba odabiru teme koje će dublje istraživati i o kojima će raspravljati nastojeći potaknuti mladu i širu publiku na reakciju ili polemiku.

U 2021. godini Klub je pokrenuo svoj podcast Tobogan kojeg možete pratiti na platformi Mixcloud.com. Podcast Tobogan bavi se aktualnim izložbama i događanjima u MSU, kao i drugim temama iz područja kulture i umjetnosti, koje članovi Kluba istražuju, obrađuju i predstavljaju s ciljem približavanja suvremene umjetnosti širokoj publici, naročito mladima. 

Mentorica KMMSU-a: Ana Škegro

Projekti u kojima su sada članovi i članice Kluba do sada sudjelovali uključuju:
Translocal: Museum as Toolbox (http://www.museumastoolbox.eu/)
Iz drugog kuta (https://www.youtube.com/channel/UCQ7niGTFtBL9yMPkqjwhvRQ)
Art Works! European Culture of Resistance and Liberation (https://culture-of-resistance.eu/)

Facebook stranica KMMSU: www.facebook.com/klubmladihmsu/
Instagram profil KMMSU: www.instagram.com/klubmladih.msu/
YouTube kanal KMMSU: https://www.youtube.com/channel/UCQ7niGTFtBL9yMPkqjwhvRQ
Mixcloud profil KMMSU: https://www.mixcloud.com/kmmsu/ 

Prijava za sudjelovanje u Klubu moguća je putem slanja motivacijskog pisma i kratkog životopisa na: ana.skegro@msu.hr

 

Klub volontera

Imaš nekoliko sati slobodnog vremena tjedno i želiš ih provesti na kreativan način? Ukoliko želiš postati dijelom dinamičnoga tima msu edukacije, prijavi se na edukacija@msu.hr za program volontiranja u Muzeju – pošalji svoj životopis i motivacijsko pismo s naznakom “MSU volonter” i naš tim će ti se javiti s pozivom na razgovor. Pripremit ćemo te za vođenje izložbama, kao i za suradnju u mnogim drugim programima i aktivnostima. Zahvalni smo ti na povjerenju i obećavamo da će ti „pogled iznutra“ omogućiti novu, uzbudljivu vizuru suvremene umjetnosti i Muzeja.

U tijeku je ciklus volontiranja od 06.04. do 09.07., a sljedeći ciklus trajat će od 24.06. do 24.09.2021.