Posebni programi

 

Posebni programi

  • MSU Art Class

U studenom 2020. u Muzeju suvremene umjetnosti započinjemo s novim ciklusom umjetničko-edukativnog programa crtanja i slikanja pod nazivom MSU Art Class. Program crtanja i slikanja namijenjen je svim zaljubljenicima u umjetnost starijima od 14 godina koji se žele okušati u praktičnom radu uz stručno vođenje i upoznavanje s umjetničkim djelima izloženima u MSU. Nastava se održava jednom tjedno - ponedjeljkom u trajanju od 4 nastavna sata. MSU osigurava radni prostor, crtaći pribor i slikarski materijal. Cijena programa u ukupnom trajanju od 40 sati je 2.400,00 kuna (uključen PDV), uz mogućnost obročnog plaćanja u dvije rate. Tijekom trajanja programa polaznicima je omogućen besplatan posjet aktualnim izložbama u Muzeju, a u sklopu programa organiziramo i posebne susrete s umjetnicima na kojima polaznici kroz izravan susret s umjetničkim djelima stječu praktična znanja i vještine crtanja i slikanja te razvijaju kompetencije vizualne percepcije i likovnog mišljenja. Nakon 40 sati edukacije polaznici programa izlažu svoje radove na završnoj izložbi u Otvorenoj galeriji MSU.

Za prijavu i sve ostale informacije kontaktirajte nas putem e-maila: ivana.goricki@msu.hr.

Voditeljica edukacije: dr. art. Ivana Gorički, doktorica slikarstva i profesorica likovne kulture.

 

  • Programi za treću životnu dob

Kreartivke 54+

Posljednja subota u mjesecu rezervirana je za kreativne radionice namijenjene starijima od 54 godine. U sklopu besplatnih radionica polaznici posjećuju izložbe u Muzeju te inspirirani viđenim umjetničkim djelima stvaraju vlastite radove.

Vodstvo 60+
Besplatno stručno vodstvo po povremenim izložbama za posjetitelje 60+ i umirovljenike moguće je prema prethodnom dogovoru i najavi putem e-maila: edukacija@msu.hr, s naznakom „Vodstvo 60+“.

 

  • Inkluzija

Neobične ljubavi – inkluzivna predstava i radionica

„Neobične ljubavi“ je kazališno-plesni inkluzivni autorski projekt namijenjen djeci i mladima, koreografa i redatelja Žaka Valente. Nastaje u suradnji s izvođačicama Divert inkluzivnog plesnog kolektiva kao odgovor na potrebu za inkluzivnim umjetničkim sadržajima u kojima se na primjerene načine otvara područje invaliditeta i ne-standardnih tjelesnih mogućnosti. Projekt uključuje predstavu te inkluzivnu radionicu po završetku predstave na sceni dvorane Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Predstava se bavi pojmom „ljubavi“, kao tematskim kontrapunktom pojmovima kompeticije, konkurencije, individualizma, popularnosti ili nasilja u kojima djeca danas rastu.  Što je to ljubav?, Zašto volimo?, Zašto ljubav liječi, ali i boli?, pitanja su iz kojih će iskusan autorski tim graditi duhovitu i participativnu scensku igru ženskog kvarteta koji uključuje izvođačice raznih generacija, izričaja i tjelesnih mogućnosti.

Metodologija nastanka predstave je  koautorska, a kojom istražujemo individualne priče o iskustvu ljubavi. Tragamo  za onima koje su pomalo neobične, kao i ne-stereotipna iskustva ljubavi poput „ljubavi prema sladoledu okusa pistacija“. Te priče služe kao pokretač za uključivanje publike u dijeljenju vlastitih; time  želimo kod djece otvoriti razumijevanje za dublje razine koje ljubav kao socijalni i društveni fenomen u sebi nosi: sposobnost voljenja druge osobe, socijalizacija, razvijanja empatije, senzibilizacija za probleme osoba s poteškoćama, razumijevanje sebe i vlastitih osjećaja, prihvaćanje i osvještavanje vlastitog tijela i kretanja.

U izvedbenoj strukturi rad se oslanja na različite  vrste izvedbenih estetika – plesa, fizičkog i mimskog teatra, a u formi je mobilnog „road show-a“, približava se „stand-up“ kroz koji 5 izvođačica vode na zabavan, edukativan, ali bajkovit način. Invaliditet se ne tematizira izravno, nego kroz pojavnost izvođačica (invalidska kolica ili štake) i time djeluje na pomak percepcije, razvoj empatije i tolerancije, kako vrlo brzo publika prestaje percipirati invaliditet i prati sadržaj izvedbe.

 

Drugačiji i jednaki

Pod krovnim nazivom Drugačiji i jednaki u MSU se provode različiti inkluzivni programi.

Tijekom 2020. MSU je pokrenuo novi model pristupa i prilagodbe muzejskih sadržaja osobama s invaliditetom. Sa Centrom za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" započeli smo suradnju unutar koje sudjeluju korisnici (osobe oštećena vida) Odjela za psihosocijalnu rehabilitaciju odraslih osoba. Kroz program rehabilitacije koji se provodi u samom Centru Vinko Bek, grupa korisnika posjećuje Muzej te sudjeluje u vodstvima i radionicama temeljenim na iskustvenom doživljaju.

U program Drugačiji i jednaki uključeni su i korisnici kluba „Vjeverica“ koji djeluje unutar Udruge za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama Grada Zagreba i koji po prvi puta sudjeluju i dio su projekta prilagodbe muzejskih sadržaja ovoj skupini posjetitelja.

Radi se o pionirskim projektima temeljenima na razumijevanju, doživljaju i percipiranju umjetnosti kroz emocije i osjetila (sluh, dodir, miris), te povezivanju vidljivog i nevidljivog kroz razgovornu terapiju. Ovim programom MSU predstavlja novi pristup unutar rehabilitacije osoba s invaliditetom kroz upoznavanje i razumijevanje umjetnosti u cilju socijalne integracije i inkluzije.

 

  • MSU KLUB

Klub mladih

Klub mladih MSU osnovan je u lipnju 2016. u sklopu projekta “Translocal: Museum as Toolbox”, a svoj rad nastavlja i nakon završetka istoimenog projekta. KMMSU okuplja skupinu mladih osoba između 15 i 25 godina koje mentorice MSU-a educiraju o suvremenoj umjetnosti i kulturi, značaju, ulozi i radu Muzeja u današnjem vremenu, te potiču na aktivno sudjelovanje u osmišljavanju i izvedbi pojedinih programa iz različitih područja muzejskih djelatnosti. Članove Kluba povezuje znatiželja i interes za umjetnost, te kroz zajedničke aktivnosti i diskusiju raspravljaju o tome kako bi trebao izgledati jedan muzej budućnosti koji će mladim ljudima postati draga i uzbudljiva destinacija.

Neke od aktivnosti Kluba su razgovori s umjetnicima, okrugli stolovi, vodstva i druge aktivnosti osmišljene od mladih za mlade. Iz posve osobnog ugla, članovi Kluba odabiru teme koje će dublje istraživati i o kojima će raspravljati nastojeći potaknuti mladu i širu publiku na reakciju ili polemiku.

Mentorica KMMSU-a: Ana Škegro

Projekti u kojima su sada članovi i članice Kluba do sada sudjelovali uključuju:
Translocal: Museum as Toolbox (http://www.museumastoolbox.eu/)
Iz drugog kuta (https://www.youtube.com/channel/UCQ7niGTFtBL9yMPkqjwhvRQ)
Art Works! European Culture of Resistance and Liberation (https://culture-of-resistance.eu/)

Facebook stranica KMMSU: www.facebook.com/klubmladihmsu/
Instagram profil KMMSU: www.instagram.com/klubmladih.msu/
YouTube kanal KMMSU: https://www.youtube.com/channel/UCQ7niGTFtBL9yMPkqjwhvRQ

Prijava za sudjelovanje u Klubu moguća je putem slanja motivacijskog pisma i kratkog životopisa na: ana.skegro@msu.hr

 

Klub volontera

Imaš nekoliko sati slobodnog vremena tjedno i želiš ih provesti na kreativan način? Ukoliko želiš postati dijelom dinamičnoga tima msu edukacije, prijavi se na edukacija@msu.hr za program volontiranja u Muzeju – pošalji svoj životopis i motivacijsko pismo s naznakom “MSU volonter” i naš tim će ti se javiti s pozivom na razgovor. Pripremit ćemo te za vođenje izložbama, kao i za suradnju u mnogim drugim programima i aktivnostima. Zahvalni smo ti na povjerenju i obećavamo da će ti „pogled iznutra“ omogućiti novu, uzbudljivu vizuru suvremene umjetnosti i Muzeja.