Prethodne izložbe

 

Katarina Ivanišin Kardum: Naturales Quaestiones

05.06.2023. - 23.07.2023. / Fondazione Stelline / Natural History Museum Milan

 

Katarina Ivanišin Kardum je umjetnica koja se kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse i koja zauzima istaknuto mjesto na suvremenoj hrvatskoj slikarskoj sceni. Projektom Naturales Quaestiones Katarina Ivanišin Kardum se predstavlja talijanskoj i međunarodnoj publici u dva istaknuta izložbena prostora u centru Milana - u Zakladi Stelline bit će izložen njezin ciklus slika Isto nebo, prezentiran po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti prošle godine, dok će u Prirodoslovnom muzeju, jednom od najposjećenijih milanskih muzeja biti izloženi radovi iz serije Ptice, inspirirani dioramama iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku. Trenutačno u tom istom prostoru Prirodoslovnog muzeja u Milanu izlaže jedan od najpriznatijih talijanskih umjetnika i teoretičara umjetnosti, Michelangelo Pistoletto.

  PROČITAJ VIŠE

Promatrač u mom kvartu

03.06.2023. - 03.06.2023. / MSU plato

 

* Zbog lošeg vremena predstavljanje radova se prebacuje na 3. 6. *

U subotu, 3. 6. na platou MSU-a bit će predstavljeni likovni radovi zagrebačkih škola i vrtića na temu Promatrač u mom kvartu. Izložbu prati i likovna radionica i istraživačka igra na platou.

  PROČITAJ VIŠE

Body and Territory - Cross-border Dialogues. A cooperation with MSU Zagreb

25.05.2023. - 27.08.2023. / Kunsthaus Graz

 

Izložba se temelji na radovima umjetnica i umjetnika koji – na različite načine – istražuju odnos tijela i identiteta. Koju još ulogu tijelo igra u umjetnosti danas? Koje je njegovo temeljno društveno značenje? Kako se očituju činovi tjelesne preobrazbe i kršenja granica, što je oduvijek bilo dio formiranja identiteta? 

  PROČITAJ VIŠE

Arsenij Žiljaev: U danima rata

23.05.2023. - 27.08.2023. / MSU, 2. kat

 

Naziv izložbe U danima rata preuzet je sa slike istaknutog socrealista Gelija Korževa (1925.–2012.). Ovo djelo, također naslovljeno „U danima rata“, označilo je važnu prekretnicu u autorovoj karijeri, a završeno je 1954. godine. Iste je godine u Zagrebu skupina umjetnika i kulturnih inovatora osnovala Gradsku galeriju suvremene umjetnosti (poslije Muzej suvremene umjetnosti). Ti su se događaji odigrali godinu dana nakon smrti Josifa Staljina i dvije godine prije 20. kongresa Komunističke partije SSSR-a, poznatog po „Tajnom govoru“ Nikite Hruščova u kojem je osudio kult ličnosti i diktaturu bivšeg sovjetskog vođe.

  PROČITAJ VIŠE

Vidljive

18.05.2023. - 01.10.2023. / MSU, 3. kat

 

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Galerijom umjetnina Split i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka predstavlja izložbu Vidljive

Ovim se projektom i izložbom daje pregled recentnog stvaralaštva umjetnica kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama. Produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti. 

  PROČITAJ VIŠE

Nika Autor u suradnji s Newsreel Frontom predstavlja „Crvene šume“

16.05.2023. - 25.06.2023. / MSU, Black Box

 

Žilet-žica jedan je od najjezivijih simbola utvrđivanja granica Europske unije. Napravljena od pocinčanog čelika, za razliku od bodljikave žice koja je izmišljena da onemogući kretanje, žilet-žica stvorena je s isključivom namjerom da sakati. Tisuće ljudi u pokretu izgubili su živote pokušavajući zaobići granice Europske unije da bi život okončali utapajući se u Sredozemnom moru, gušeći se u kamionima krijumčara ljudima ili ostavljajući živote upravo na žilet-žicama koje opasuju Europu.

  PROČITAJ VIŠE

URBAN SURVIVAL KIT - URBANI SETOVI ZA PREŽIVLJAVANJE

16.05.2023. - 23.05.2023. / MSU Ekstenzija

 

Muzej suvremene umjetnosti posljednje tri godine provodi projekt Drugačiji i jednaki unutar kojeg razvija različite posebne programe u kojima sudjeluju osobe s invaliditetom. Poseban naglasak je na osobama s intelektualnim oštećenjima koje su vrlo često podzastupljena skupina kada govorimo o osobama s invaliditetom. 

  PROČITAJ VIŠE

Božena Končić Badurina: „Mala zbirka glasova“

25.04.2023. - 25.06.2023. / MSU, 2. kat

 

* Izložba se produžuje do 25. 6. 

Serijom malih izložbi objedinjenih zajedničkim nazivom „Okidači“ predstavljamo djela iz zbirki MSU-a u dijalogu s umjetnicima i umjetnicama, udrugama i aktivistima.  Prva u nizu, izložba Božene Končić Badurina „Mala zbirka glasova“, posvećena je kiparici Kseniji Kantoci.  

  PROČITAJ VIŠE

Ivica Malčić: Malčić goes to MSU

06.04.2023. - 03.05.2023. / MSU, 1. kat povremenih izložbi

 

Izbor slika iz novih ciklusa Ivice Malčića rezultat je njegova neprekinutog djelovanja i slikarske transformacije svakodnevice. Ujedno je to dio Malčićeva dugogodišnjeg umjetničkog koncepta u kojem svake godine nastoji realizirati barem sto novih slika. 

  PROČITAJ VIŠE

Jasmina Cibic: Snovi koje zovemo svojima

04.04.2023. - 07.05.2023. / MSU, Black Box

 

Umjetničko djelovanje Jasmine Cibic obuhvaća film, performans i instalaciju te rigorozno preispitivanje estetike politike. Radovi su joj postavljeni na scenu sastavljenu od nacionalnoga ponosa i moći, od državnih skupova do kulturnih spomenika, a oslanjaju se na povijesne događaje i pojedince koji određuju zajedničko poimanje identiteta. Tako ona definira načine instrumentalizacije kulture, a i to kome bi ona trebala služiti. U svojim novijim projektima Jasmina istražuje političko poklanjanje kulturnih objekata, umjetnina i arhitektonskih djela koja personificiraju nadu i solidarnost tijekom borbe za samoodređenje naroda i novih političkih identiteta.

  PROČITAJ VIŠE