Prethodne izložbe

 

Prijedlozi, snovi i utopije iz Zagreba. Izbor iz MoRE muzeja neostvarenih i odbačenih projekata

09.11.2018. - 08.12.2018. / Arhiv Ivana Picelja

 

Izložba “Prijedlozi, snovi i utopije iz Zagreba. Izbor iz MoRE muzeja neostvarenih i odbačenih projekata” postavljena je u prostorima stalnog postava Arhiva Ivana Picelja i predstavlja nerealizirane projekte umjetnika TomislavaGotovca, Petra Dabca, Davida Maljkovića, Vlade Marteka, Ivana Picelja, Marka Pogačnika, Zvonimira Radića,Vjenceslava Richtera, Aleksandra Srnecai Marka Tadića.

  PROČITAJ VIŠE

Tošo Dabac - Industrijska fotografija

25.10.2018. - 18.11.2018. / MSU galerija

 

Od 2010. godine tematske izložbe Dabčevih fotografija kojima se nastoje pokazati manje poznati ciklusi njegova iznimno bogatoga umjetničkog opusa predstavljaju središnji događaj Dana fotografije. S tom tradicijom nastavljaju i ovogodišnji jubilarni 10. dani fotografije ATD-a, s tematski složenim problemskim studijama ključnim “u izgradnji“ jugoslavenskog gospodarstva i društva predstavljanjem Dabčeva ciklusa reportažne fotografije industrije.

  PROČITAJ VIŠE

Potraga za stvarnošću – Jadranka Fatur i hiperrealno

11.10.2018. - 09.12.2018. / Prostor za povremene izložbe

 

Izložba Potraga za stvarnošću predstavlja cjeloviti opus umjetnice Jadranke Fatur i stavlja ga u odnos spram nekih od najcjenjenijih umjetnika američkog hiperrealizma: Roberta Bechtlea, Malcolma Morleyja, Roberta Cottinghama, Richarda McLeana i Dona Eddyja, ali daje i uvid u revival hiperrealizma kod hrvatskih umjetnika mlađe i srednje generacije (Mario Brakuza, Sebastijan Dračić, Martina Grlić, Janko Ivčić, Ivona Jurić, Goran Novaković, Pavle Pavlović, Patricija Purgar, Stjepan Šandrk, Zlatan Vehabović i Ivana Vulić). Kao dio izložbenog projekta, međunarodno priznati street art umjetnik Lonac u MSU će oslikati novi mural.

  PROČITAJ VIŠE

10. Međunarodni festivala fotografije ORGAN VIDA / Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas

12.09.2018. - 30.09.2018. / Prostor za povremene izložbe i MSU galerija

 

Tema jubilarnog 10. izdanja i naziv glavne izložbe koja će biti predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti, koji je i ove godine glavni partner festivala, je Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas. Riječ je o žiriranoj izložbi koja okuplja 20 međunarodnih umjetnika i umjetnica te predstavlja radove nastale u vrijeme post kapitalističkih globalnih previranja, tehnološkog napretka, jačanja desnice...

  PROČITAJ VIŠE

Kradljivci vremena – reloaded

11.07.2018. - 18.09.2018. / Stalni postav MSU-a (2. i 3. kat)

 

Vjerojatno jedno od najzanimljivijih pitanja koje si čovjek postavlja jest „Što je to vrijeme?“ Je li posrijedi ono što se događa kada se ništa drugo ne događa, kako se pita kvantni fizičar Richard Feynman, teče li nepovratno naprijed, ako da, prema čemu? Može li vrijeme usporiti i bismo li to uopće primijetili? Zbog bezbrojnih pitanja o prirodi vremena, izložba „Kradljivci vremena – reloaded“ problemski je fokus ograničila samo na nekoliko umjetnica i umjetnika koji se različito pozicioniraju kada razmišljaju o vremenu. 

  PROČITAJ VIŠE

Područja doticaja - arhitektura Graza i Zagreba

05.06.2018. - 14.08.2018. / Prostor za povremene izložbe, 2. kat

 

"Područja doticaja: arhitektura Graza i Zagreba" naziv je izložbe koja se otvara 5. lipnja 2018. na 2. katu prostora za povremene izložbe MSU-a. Izložba je suradnički projekt Kunsthausa iz Graza i MSU-a, a žele se prikazati srodnosti između suvremene arhitekture koja je oblikovala Graz, zagrebačke arhitekture modernizma te međunarodnih urbanističkih prožimanja i utjecaja koji su oblikovali promišljanja urbanista i arhitekata u oba grada. 

  PROČITAJ VIŠE

Paulina Jazvić: Sweet dreams

17.04.2018. - 13.05.2018. / MSU Galerija

 

Izložba Pauline Jazvić Sweet Dreams, kao što i sam naslov sugerira, govori o slatkim snovima, nadanjima i očekivanjima. Očekivanja su dio života svakog pojedinca i u sebi uključuju svjesni čin duše prema poželjnom i spoznatom dobru. 

  PROČITAJ VIŠE

Formula čula: djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a

06.04.2018. - 28.10.2018. / Stalni postav MSU-a, 2. kat

 

Na izložbi Formula čula predstavljen je izbor djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a. Izloženo je četrdesetak radova kojima želimo istaknuti osebujni karakter zbirke, ali i nekoliko radova umjetnika koje do sada nismo primarno sagledavali kroz prizmu autsajderskog stvaralaštva.

  PROČITAJ VIŠE