Prethodne izložbe

 

Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić

11.09.2022. - 30.10.2022. / MSU, 3. kat

 

Goranka Matić prisutna je na umjetničkoj sceni više od četrdeset godina, a njezin rad se od samih početaka paralelno razvija na područjima novinske, reportažne i umjetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi”, kroz podijelu na pet žanrosvkih ili tematskih cjelina, teži isticanju polivalentnosti profesionalnog angažmana autorice – s jedne strane, kao novinske kroničarke glazbenih, likovnih pa i političkih događaja te s druge strane, predane umjetničke fotografkinje s konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

Galerija The Glucksman u Corku predstavlja izložbu u sklopu EU projekta BEAM UP

29.07.2022. - 06.11.2022. /

 

Otvorena je druga po redu izložba u sklopu projekta BEAM UP / PRISTUP koja predstavlja sadržaj za slijepe i slabovidne osobe.

  PROČITAJ VIŠE

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko

07.07.2022. - 18.09.2022. / MSU

 

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko: „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela” 

Druga je godina projekta „Mogućnosti“ koji je pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti koji je osmišljen da olakša mladim umjetnicima ostanak u profesionalnom polju. Tako je ove godine mogućnost da izloži svoj rad u MSU dobio umjetnički dvojac Beštak&Leko za rad „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela”. Radna grupa u sastavu Ivan Slipčević, Mirjana Vodopija i Vlasta Žanić s Akademije likovnih umjetnosti te kustosica MSU-a Ivana Šešlek i autorica koncepta Leila Topić od dvadesetak predloženih umjetnika, odabrala je tim Andreja Beštaka i Anje Leko.

  PROČITAJ VIŠE

12. Međunarodni festival Organ Vida

29.06.2022. - 28.08.2022. / MSU, 1. i 2. kat povremenih izložbi

 

12. Međunarodni festival Organ Vida otvara se 29. lipnja u u zagrebačkom MSU-u s glavnom izložbom – No Tears Left to Cry i samostalnom izložbom velike Vivian Sassen

Dvanaesti Međunarodni festival Organ Vida održat će se od 29. lipnja do 28. kolovoza u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i u gradskim galerijama Miroslav Kraljević i Galeriji Nova. Bijenalni festival okuplja suvremene umjetnice koje rade u mediju fotografije i/ili u njezinom proširenom obliku i otvara se 29. lipnja u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu glavnom izložbom No Tears Left to Cry s radovima deset finalistica koje je putem javnog poziva odabrao stručni žiri u sastavu: Agnieszka Roguski, kustosica i spisateljica iz Berlina, Antonio Cataldo, kustos i pisac iz Osla, Ivana Meštrov, kustosica iz Zagreba, Jen Kratochvil, kustos i kritičar iz Praga i Beča, i Lovro Japundžić, kustos iz Zagreba; te sa samostalnom izložbom nagrađivane umjetnice Viviane Sassen koja će se predstaviti serijom fotografija i kolaža Venus & Mercury nastalom iz bogatih arhiva francuskog dvorca Versailles.

 

  PROČITAJ VIŠE

Nije san, nego doživljaj – Autsajderi iz Zbirke Infeld

21.06.2022. - 21.08.2022. / MSU, 3. kat

 

Zbirka Infeld jedna od najvećih privatnih zbirki umjetnina u Austriji. Osnovali su je  Peter Infeld (1942.– 2009.) i njegova majka Margaretha Infeld (1904. –1994.) koji su sredinom 1960-ih počeli sakupljati umjetnine. Izborom djela marginalnih umjetnika iz Zbirke Infeld, Muzej suvremene umjetnosti na ovoj izložbi prvi puta nudi uvid u nepresušno vrelo nekonvencionalnih kreativaca. Izložba obuhvaća radove 38 umjetnika, od prve polovice 20. stoljeća do danas, koji prikazuju neki drugi svijet, stanje osobne zbilje. Među njima su velikani art bruta poput Adolfa Wölfija, Jeana Dubuffeta, Gastona Chaissaca, Scottia Willsona i Michel Nedjara, oni nastali na granici između naive i revolta protiv malograđanštine poput Ilija Bosilja, Save Sekulića, Emerika Feješa, Dragutina Juraka i Louisa Vivina, ali i pripadnici Bečkih akcionista, Günter Brus i Otto Mühl. 

  PROČITAJ VIŠE

Novi talas u Beogradu - Paket aranžman (1981-2021)

18.06.2022. - 10.07.2022. / MSU

 

Na albumu „Paket aranžman“, u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas Croatia Records), u veljači 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentiranije nove grupe u gradu: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, svaka sa po nekoliko pjesama, od kojih su skoro sve trenutačno postale klasici. Radilo se o dotad najradikalnijem manifestu nove estetike unutar jugoslavenskog rokenrola, gde je na jednom mestu definirano šta je to „new wave“ na naš način, i šta on sve može biti. I danas impresionira stilska širina tri benda: zastupljeni su punk, reggae, ska, neo-psihodelija, camp, minimalistički eksperiment ... – nevjerojatno, ogromno bogatstvo mogućnosti, odjednom otvorenih pred našom scenom. 

Otvorenje: 18. 6. u 18.30 sati. 

  PROČITAJ VIŠE

Piranesi Award 2021 - Izložba arhitektonskih projekata centralne Europe nominiranih za nagradu Piranesi

31.05.2022. - 12.06.2022. / MSU, 1. kat povremenih izložbi

 

Arhitektonski fakultet u Zagrebu uz podršku Muzeja suvremene umjetnosti organizira izložbu arhitektonskih projekata nominiranih za nagradu “Piranesi Award” u 2021. Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u sklopu međunarodnog arhitektonskog simpozija Piranski dani arhitekture

  PROČITAJ VIŠE

Katarina Ivanišin Kardum: Isto nebo

19.05.2022. - 26.06.2022. / MSU galerija

 

Izložba pod naslovom Isto nebo prvo je samostalno predstavljanje u Muzeju suvremene umjetnosti te ujedno i prvo prezentiranje najnovijih crteža i slika nastalih kao rezultat terenskih istraživanja oblika reljefa geografskog prostora planinskih masiva Dinarida i Prokletija tijekom protekle dvije godine Katarine Ivanišin Kardum, autorice koja se kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse i čiji rad pratimo niz godina. 

  PROČITAJ VIŠE

Animafest Zagreb 1972. – 2022.

12.05.2022. - 28.08.2022. / MSU, 2. kat

 

Svjetski festival animiranog filma Animafest, osnovan u Zagrebu prije pedeset godina, jedan je od najstarijih posvećen animaciji. Izložba Animafest Zagreb 1972. – 2022. sažima polustoljetnu povijest festivala. Uz središnju izložbu o povijesti festivala, tu su i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu: Iza kulisa / Behind the Scenes; Nedeljko Dragić: krotitelj linije, predstavljanje dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo; izložba storyboardsa Paula Driessena, nizozemskog majstora animacije te izložba fotografija finskog autora Tima Viljakainena Behind the Eyes the World koji od 1990. godine portretira animatore zatvorenih očiju u različitim ambijentima.

  PROČITAJ VIŠE

Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! – retrospektiva

20.04.2022. - 20.06.2022. / Providurova palača

 

Nakon premijernog izdanja retrospektive Ratka Petrića 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, izložba se predstavlja u novouređenom prostoru Providurove palače u Zadru. Ovo je centralni događaj otvorenja novog kompleksa Dvije palače, koji predstavlja integralnu cjelinu Providurove i Kneževe Palače i rezultat suradnje MSU-a i Umjetničke galerije Narodnog muzeja Zadra.

  PROČITAJ VIŠE