Prethodne izložbe

 

Grgur Akrap, "Dvije sobe"

15.05.2019. - 09.06.2019. / MSU galerija

 

Prva samostalna izložba Grgura Akrapa u MSU. Nove slike, nastale u posljednje dvije godine, u dvije cjeline koje je umjetnik i fizički odvojio.

  PROČITAJ VIŠE

Zagreb Design Week: Dossier Bauhaus

07.05.2019. - 12.05.2019. / Tehnički muzej Nikola Tesla

 

Na šestom Zagreb Design Weeku bit će predstavljeni i radovi Bauhausa, u povodu stote obljetnice te najutjecajnije visoke škole za arhitekturu, umjetnost i dizajn. Tematska izložba Dossier Bauhaus ostvarena je u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti.

  PROČITAJ VIŠE

Izložba učeničkih radova "Šu, Šu, Šutej"

03.05.2019. - 13.05.2019. / Otvorena galerija

 

"Šu, Šu, Šutej" projekt je inspiriran stvaralaštvom Miroslava Šuteja. Radovi su nastali u tehnici tuša i laviranog tuša te kombiniranoj tehnici fotokolaža i vodenih boja, a na temu velegrada budućnosti.

  PROČITAJ VIŠE

Ljubav i otpor Ivane Popović

21.03.2019. - 28.04.2019. / Prostor za povremene izložbe, 2. kat

 

Ivana Popović (1968. - 2016.) jedna je od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnica koja je svojom preranom smrću ostavila neobrađen, nesistematiziran i javnosti nedovoljno poznat opus. Muzej suvremene umjetnosti priprema veliku retrospektivnu izložbu koja će se otvoriti 21. ožujka ove godine. Izložbom će se po prvi puta predstaviti njena postignuća na području kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva, mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnost i produkt dizajna. Cjelokupno stvaralaštvo akademske kiparice i svestrane umjetnice opire se kategorizaciji, a u njemu se zrcali postmoderni duh vremena te snažna kreativnost i zaigranost duha.

  PROČITAJ VIŠE

Izložba radova studenata i učenika: Ljubav i otpor Ivane Popović kao poticaj novim generacijama

21.03.2019. - 28.04.2019. / Otvorena galerija

 

Veliku retrospektivnu izložbu „Ljubav i otpor Ivane Popović“ u MSU prati i izložba radova studenata i učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Izložba, postavljena u Otvorenoj galeriji MSU-a, nastala je u sklopu edukativnog projekta Runaway Art u okviru kojega su, kroz raznovrsne programe (predavanja, radionice i razgovore), studenti i učenici istraživali opus Ivane Popović.

  PROČITAJ VIŠE

Futurizam, dinamizam i boja

01.03.2019. - 20.04.2019. / Prostor za povremene izložbe, 1. kat

 

Muzej suvremene umjetnosti po prvi puta predstavlja zagrebačkoj i hrvatskoj publici originalne radove futurističkih slikara u velikom broju od stotinu radova – pretežito slika, ali i skulptura te primjeraka grafičkog i produkt dizajna i mode. Umjetnici čiji će radovi biti zastupljeni na izložbi kao što su Carlo Carrà, Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Achille Funi, Gerardo Dottori, Enrico Prampolini, Robero M. Baldessari, Achille Lega, Gino Severini, Fortunato Depero, Luigi Russolo, Primo Conti, Mario Nannini, Julius Evola, Pippo Rizzo, Alberto de Pistoris, Vittirio Corona i drugi, otvarali su prostore umjetničke slobode na početku dvadesetog stoljeća, a njihove su ideje ostavile dubok trag ne samo na talijanskoj već i svjetskoj umjetničkoj sceni.

  PROČITAJ VIŠE

Zoltan Novak – Svijet bez mjere

09.02.2019. - 10.03.2019. / Prostor za povremene izložbe, 2. kat

 

Zoltan Novak, jedan od najvažnijih slikara srednje generacije, u Muzeju suvremene umjetnosti predstavit će se najnovijim nizom od tridesetak slika velikih formata pod nazivom Svijet bez mjere, ciklusom u kojem donosi slike iz društveno-političke zbilje.

  PROČITAJ VIŠE

Josef i Anni Albers - putovanje kroz slijepo iskustvo

10.01.2019. - 21.04.2019. / MSU galerija

 

Višeosjetilna izložba Josef i Anni Albers: Putovanje kroz slijepo iskustvo posvećena je umjetničkoj baštini Josefa i Anni Albers, umjetnika i profesora Bauhausa. Izložba je dio projekta Voyage Inside a Blind Experience – VIBE, čija je svrha približiti apstraktnu umjetnost osobama s oštećenjima vida kroz inovativni prikaz radova putem taktilnih modela i senzornih studija. Na izložbi su prikazani radovi Josefa i Anni Albers – slike, grafike i tapiserije, posuđene iz istoimene Fundacije (Connecticut, SAD) i riječ je o najvećoj izložbi djela Albersovih do sada u Hrvatskoj. 

  PROČITAJ VIŠE

Iz arhiva arhitekta: Vila Zagorje

20.12.2018. - 24.02.2019. / Zbrika Richter

 

Vila Zagorje nekadašnja je zagrebačka rezidencija Josipa Broza Tita, današnja službena rezidencija Predsjednice Republike Hrvatske (Predsjednički dvori, Pantovčak 241). Projektirali su je 1963./1964. arhitekti Vjenceslav Richter i Kazimir Ostrogović unutar biroa Centar 51 koji je u to vrijeme vodio Ostrogović. Richter je bio angažiran putem pozivnog natječaja krajem 1962. na temelju idejnog rješenja Bela hiža (1963.). 

  PROČITAJ VIŠE

Festival Device_art 6.018 - Strojevi nisu sami

18.12.2018. - 03.02.2019. / Prostor za povremene izložbe

 

Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami.”, ova upečatljiva izjava kustosa ZHANG Ga u samom je srcu šestog izdanja Device_art festivala i njegove velike centralne izložbe "Strojevi nisu sami" u MSU. Izložba predstavlja 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapira suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima. 

  PROČITAJ VIŠE