Prethodne izložbe

 

Živa Kraus – U svijetu umjetnosti / Živa Kraus – In the World of Art

12.10.2021. - 12.12.2021. / MSU

 

U Muzeju suvremene umjetnosti od 12.10. do 12.12. 2021. na izložbi pod nazivom Živa Kraus - U svijetu umjetnosti predstavljamo umjetničko stvaralaštvo slikarice Žive Kraus, njezine crteže, pastele i ulja, kao i njezin iznimno bogat i aktivan rad kao galeristice koja je u Hrvatskoj i Italiji ostavila značajan trag na izložbenoj sceni.

  PROČITAJ VIŠE

Predrag Pavić: Optički šou

06.10.2021. - 26.10.2021. / MSU galerija

 

Predrag Pavić od onih je umjetnika, sve rjeđih, koji svoj poziv pretvaraju u igru, duhovitu, subverzivnu, intrigantnu, ponekad i neozbiljnu. Česta tema mu je poigravanje našim odnosom prema stvarima i pojavama današnjeg potrošačkog društva, u kojem svaka bizarna stvarca može steći status fetiša. Upravo je na tom tragu i njegov posljednji rad nazvan Optički šou, a čini ga interaktivna svjetlosna instalacija koja predstavlja istoimeni otvoreni i slučajni arhiv ženskih čarapa (najlonki).

  PROČITAJ VIŠE

Filippo Berta: One By One

30.09.2021. - 14.11.2021. / MSU, Black Box

 

Projekt ONE BY ONE umjetničkom akcijom prikazuje granice kao političke i ideološke barijere stvorene ili implementirane posljednjih godina. Bavi se fenomenom zidova, geopolitičkom šifrom 21. stoljeća, sablašću koja se periodično pojavljuje trideset godina nakon pada Berlinskog zida. Naša trenutna međunarodna stvarnost definirana je s više od sedamdeset graničnih zidova koji dijele zemlje, narode i etničke skupine, uspostavljajući ne samo geografske ili fizičke granice nego i kognitivne rascjepe koji određuju društvene odnose među ljudima. 

  PROČITAJ VIŠE

MILTON GLASER - donacija plakata Muzeju suvremene umjetnosti, Muzeju za umjetnost i obrt i Udruzi bivših učenika ŠPUD-a

23.09.2021. - 14.11.2021. / MSU, 1. kat

 

Izložba se produžuje do 14. studenog.

Zahvaljujući nekoliko važnih donacija dva najveća hrvatska umjetnička muzeja – Muzej suvremene umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt te posredstvom Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb i naša najstarija umjetnička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna – prikupili su značajan broj radova svjetske ikone grafičkog dizajna Miltona Glasera.  

  PROČITAJ VIŠE

Sanja Stani: Enigme

21.09.2021. - 17.10.2021. / Otvorena galerija

 

Izložba je produžena do 17. 10.

Izložba iz programa ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi gostuje u Muzeju suvremene umjetnosti

Sanja Stani, keramičarka kiparskog usmjerenja, koja se umjetničkim oblikovanjem keramike bavi više od 35 godina predstavit će se javnosti novom izložbom Enigme u Muzeju suvremene umjetnosti. 

  PROČITAJ VIŠE

Sisak nakon razornog potresa 2020. na fotografijama Miroslava Arbutine - Arbe : Između dvaju čekanja

20.09.2021. - 10.10.2021. / MSU

 

Gradski muzej Sisak kao i cijeli grad i njegovi građani doživio je znatne štete u jakim potresima u prosincu 2020. godine. Povodom Dana europske baštine Muzej grada Siska gostuje u Muzeju suvremene umjetnosti s izložbom fotografija pod nazivom „Između dvaju čekanja“, Miroslav Arbutina-Arbe. 

  PROČITAJ VIŠE

Dimitrije Bašičević Mangelos: Dokumenti jednog eksperimenta

15.09.2021. - 16.10.2021. / Zbirka Richter

 

Izložba je produžedna do 16. 10.

Radno vrijeme: srijeda / subota: 11-16h
(ostalim danima uz prethodnu najavu)

U povodu stogodišnjice rođenja Dimitrije Bašičevića Mangelosa (1921. – 1987.) u Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter otvara se izložba Dokumenti jednog eksperimenta. Naziv izložbe je preuzet iz Mangelosovog rada nastalog u precrnjenom katalogu grupe EXAT 51 – čiji je Richter bio utemeljitelj i član – u kojem je kao umjetnik zauzeo svoj stav prema njihovoj izložbi u Društvu arhitekata 1953. godine, a koju je podržavao i svojim kritičarskim i teorijskim radom.

Izložba će predstaviti sve teme iz Mangelosova velikog opusa: Pejzaže rata i smrtiTabule rasaeNegacije slikarstvaAbecedeNostoriesFenomen Picasso kao i Manifeste, da bi podsjetila na velikog umjetnika čiju smo posljednju veću izložbu u Zagrebu vidjeli davne 1990. godine, i manju tematsku izložbu posvećena ciklusu Manifesti u Galeriji Nova, 2019.

  PROČITAJ VIŠE

MSU gostovanje: izložba "Nezaboravni crtići - Mali leteći medvjedi" u Etnografskom muzeju

09.09.2021. - 03.10.2021. / Etnografski muzej

 

MSU gostuje u Etnografskom muzeju u Zagrebu izložbom "Nezaboravni crtići - Mali leteći medvjedi", od 9. rujna do 3. listopada u sklopu projekta "Igračke – djetinjstvo zauvijek". 

U vremenu prije globalnog i sveobuhvatnog prevladavanja digitalnih platformi i medija u svim segmentima naših života, crtani filmovi emitirani na televiziji i u kinima  imali su veliki značaj u edukaciji djece, za razvijanje dječje mašte i njihovih kognitivnih i psiholoških kompetencija, te su pridonosili razvoju vizualne kulture u društvu.  U okviru producentske kuće Zagreb film 1956. godine osnovan je Studio za crtani film unutar kojeg će se razviti jedan od najznačajnijih fenomena animacije – Zagrebačka škola crtanog filma čime će Zagreb postati jednim od najvažnijih svjetskih centara animacije. Autori filmova, poput Dušana Vukotića, Vatroslava Mimice, Nikole Kostelca, Vlade Kristla i brojnih drugih stvaraju tijekom narednih desetljeća filmove ovjenčane stotinama uglednih nagrada između kojih se ističe jedini hrvatski Oscar za film Surogat 1962. godine.

  PROČITAJ VIŠE

Sebastijan Dračić: Kob

03.09.2021. - 27.09.2021. / MSU galerija

 

Jedan od omiljenih hrvatskih umjetnika srednje generacije, talentirani akademski slikar Sebastijan Dračić, nakon sedam godina stanke pripremio je novu samostalnu izložbu. 

  PROČITAJ VIŠE

Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi

06.07.2021. - 29.08.2021. / MSU galerija

 

U petak, 27. kolovoza u 18 sati održat će se vodstvo po izložbi i razgovor s autorom izložbe prof. dr. sc. Ivanom Mlinarom.

Zbog  velikog interesa javnosti ponovno vas pozivamo na izložbu „Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi“ koja je pripremljena u povodu obilježavanja 50 godina od smrti gradonačelnika Većeslava Holjevca 1970. Urbanističko-arhitektonsko istraživanje o Zagrebu Većeslava Holjevca proveo je arhitekt prof.dr.sc. Ivan Mlinar, a biografsko istraživanje o Većeslavu Holjevcu proveo je povjesničar prof.dr.sc. Hrvoje Klasić. Autor izložbe je prof.dr.sc. Ivan Mlinar.

 

  PROČITAJ VIŠE