Prethodne izložbe

 

Slavka Pavić: Gledati zajedno

25.10.2022. - 27.11.2022. / MSU galerija

 

Gledati zajedno tek je uvjetno samostalna izložba Slavke Pavić, omiljene zagrebačke fotografkinje. Naime, uz Slavkine, istodobno prikazujemo fotografije Milana Pavića iz fundusa MSU-a. Stoga je nagovor na zajedničko promatranje zapravo poziv na istraživanje neobičnih i neodređenih načina na koje slike i njihovo stvaranje služe dijalogu. Usto, poziv na zajedničko gledanje fotografija Slavke Pavić i Milana Pavića, Slavkina supruga, želi dovesti u pitanje često naglašavanu tvrdnju da je ona bila (tek) učenica iskusnijeg fotografa. Stoga prijedlog na zajedničko gledanje nudi ideju dijaloške fotografije koja se usredotočuje na susrete, razmjene i pregovore koji se događaju sa, kroz i oko slika. Slavke i Milana – dakako – ali i brojne druge dijaloge.

  PROČITAJ VIŠE

Danijel Žeželj: Svjetlocrno

07.10.2022. - 20.11.2022. / MSU, Black Box

 

Svjetlocrno naziv je prvog samostalnog predstavljanja Danijela Žeželja u Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je o imerzivnom ambijentu, svojevrsnom otjelotvorenom crtežu, koji se otvara u petak, 7. 10. u 19 sati, u Black Boxu Muzeja, na 1. katu.

Istog dana, u 20 sati, u multimedijskoj dvorani MSU-a Gorgoni, Danijel Žeželj, u suradnji s braćom Sinkauz i bubnjaricom Katharinom Ernst izvest će audiovizualni performans koji će naglasiti sinestetičke elemente Žeželjevog rada.

  PROČITAJ VIŠE

Ivana Pipal: Nevidljivi prostori

27.09.2022. - 06.11.2022. / MSU, 2. kat

 

„Nevidljivi prostori" Ivane Pipal nastali su na razmeđu vizualnih umjetnosti i psihoterapije, prevodeći istraživanja ljudske psihe i njezinih mehanizama u likovni govor. Oslanjajući se na iskustva neuroznanosti, psihoterapije i psihologije te različitih tehnika za osvještavanje prisutnosti, autorica gradi vizualni jezik kao alat za razumijevanje unutarnjeg svijeta, osjećaja i apstraktnog mišljenja.

  PROČITAJ VIŠE

MOON Martina Zelenika: PRISUTNOST / PRESENCE

12.09.2022. - 02.10.2022. / MSU galerija

 

Izložba Prisutnost, umjetnice MOON Martine Zelenike nova je izložba iz ciklusa U dijalogu – Zbirka Benko Horvat.

Prisutnost proizlazi iz svijesti, a odgovornost je prouzrokovana stupnjem svjesnosti. Sublimirajući prethodno, odgovornost jest istinska prisutnost. Možda se jedna od navedenih prisutnosti pojavila samo jedanput u našem životu. (Moon Martina Zelenika)

  PROČITAJ VIŠE

NOVO DOBA - PLATEAURESIDUE / Maja Smrekar / Robertina Šebjanič / Tanja Vujinović

11.09.2022. - 29.11.2022. / MSU, 2. kat

 

Izložba je produžena do 29. 11. 

Izložba Novo doba predstavlja radove triju umjetnica i umjetničke skupine iz Slovenije, koje se u svojim stvaralačkim praksama dosljedno i dugoročno posvećuju odnosu između čovjeka i prirode. Odabrana djela donose dubinsko promišljanje ljudske intervencije u okoliš te trenutne društvenopolitičke i ekonomske strukture koja se temelji na principu rasta proizvodnje i potrošnje.

  PROČITAJ VIŠE

Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić

11.09.2022. - 30.10.2022. / MSU, 3. kat

 

Goranka Matić prisutna je na umjetničkoj sceni više od četrdeset godina, a njezin rad se od samih početaka paralelno razvija na područjima novinske, reportažne i umjetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi”, kroz podijelu na pet žanrosvkih ili tematskih cjelina, teži isticanju polivalentnosti profesionalnog angažmana autorice – s jedne strane, kao novinske kroničarke glazbenih, likovnih pa i političkih događaja te s druge strane, predane umjetničke fotografkinje s konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

Galerija The Glucksman u Corku predstavlja izložbu u sklopu EU projekta BEAM UP

29.07.2022. - 06.11.2022. /

 

Otvorena je druga po redu izložba u sklopu projekta BEAM UP / PRISTUP koja predstavlja sadržaj za slijepe i slabovidne osobe.

  PROČITAJ VIŠE

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko

07.07.2022. - 18.09.2022. / MSU

 

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko: „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela” 

Druga je godina projekta „Mogućnosti“ koji je pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti koji je osmišljen da olakša mladim umjetnicima ostanak u profesionalnom polju. Tako je ove godine mogućnost da izloži svoj rad u MSU dobio umjetnički dvojac Beštak&Leko za rad „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela”. Radna grupa u sastavu Ivan Slipčević, Mirjana Vodopija i Vlasta Žanić s Akademije likovnih umjetnosti te kustosica MSU-a Ivana Šešlek i autorica koncepta Leila Topić od dvadesetak predloženih umjetnika, odabrala je tim Andreja Beštaka i Anje Leko.

  PROČITAJ VIŠE

12. Međunarodni festival Organ Vida

29.06.2022. - 28.08.2022. / MSU, 1. i 2. kat povremenih izložbi

 

12. Međunarodni festival Organ Vida otvara se 29. lipnja u u zagrebačkom MSU-u s glavnom izložbom – No Tears Left to Cry i samostalnom izložbom velike Vivian Sassen

Dvanaesti Međunarodni festival Organ Vida održat će se od 29. lipnja do 28. kolovoza u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i u gradskim galerijama Miroslav Kraljević i Galeriji Nova. Bijenalni festival okuplja suvremene umjetnice koje rade u mediju fotografije i/ili u njezinom proširenom obliku i otvara se 29. lipnja u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu glavnom izložbom No Tears Left to Cry s radovima deset finalistica koje je putem javnog poziva odabrao stručni žiri u sastavu: Agnieszka Roguski, kustosica i spisateljica iz Berlina, Antonio Cataldo, kustos i pisac iz Osla, Ivana Meštrov, kustosica iz Zagreba, Jen Kratochvil, kustos i kritičar iz Praga i Beča, i Lovro Japundžić, kustos iz Zagreba; te sa samostalnom izložbom nagrađivane umjetnice Viviane Sassen koja će se predstaviti serijom fotografija i kolaža Venus & Mercury nastalom iz bogatih arhiva francuskog dvorca Versailles.

 

  PROČITAJ VIŠE

Nije san, nego doživljaj – Autsajderi iz Zbirke Infeld

21.06.2022. - 21.08.2022. / MSU, 3. kat

 

Zbirka Infeld jedna od najvećih privatnih zbirki umjetnina u Austriji. Osnovali su je  Peter Infeld (1942.– 2009.) i njegova majka Margaretha Infeld (1904. –1994.) koji su sredinom 1960-ih počeli sakupljati umjetnine. Izborom djela marginalnih umjetnika iz Zbirke Infeld, Muzej suvremene umjetnosti na ovoj izložbi prvi puta nudi uvid u nepresušno vrelo nekonvencionalnih kreativaca. Izložba obuhvaća radove 38 umjetnika, od prve polovice 20. stoljeća do danas, koji prikazuju neki drugi svijet, stanje osobne zbilje. Među njima su velikani art bruta poput Adolfa Wölfija, Jeana Dubuffeta, Gastona Chaissaca, Scottia Willsona i Michel Nedjara, oni nastali na granici između naive i revolta protiv malograđanštine poput Ilija Bosilja, Save Sekulića, Emerika Feješa, Dragutina Juraka i Louisa Vivina, ali i pripadnici Bečkih akcionista, Günter Brus i Otto Mühl. 

  PROČITAJ VIŠE