Prethodne izložbe

 

Sean Scully: Putnik - retrospektivna izložba

16.11.2022. - 12.03.2023. / MSU, 1. i 2. kat povremenih izložbi

 

U srijedu, 16. studenog 2022. godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je velika retrospektivna izložba Putnik američkog apstraktnog slikara Seana Scullyja, jednog od vodećih i iznimno uspješnih umjetnika svoje generacije. Autor izložbe je Dávid Fehér, direktor Srednjoeuropskog istraživačkog instituta za povijest umjetnosti i kustos za suvremenu umjetnost 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti, a kustosice zagrebačke izložbe su Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Ana Škegro. Retrospektivna izložba sadržava šezdeset i četiri Scullyjeva antologijska djela: platna, radove na papiru, fotografije i skulpturu te predstavlja iznimno vrijedan presjek slikarovog stvaralaštva posljednjih 50 godina. Trajat će do 12. ožujka 2023, a za to će vrijeme biti organiziran raznolik edukativni program namijenjen djeci, mladima, odraslima te osobama s oštećenjima vida i sluha, kao i različita, tematski orijentirana vodstva izložbom. 

  PROČITAJ VIŠE

Slavka Pavić: Gledati zajedno

25.10.2022. - 27.11.2022. / MSU galerija

 

Gledati zajedno tek je uvjetno samostalna izložba Slavke Pavić, omiljene zagrebačke fotografkinje. Naime, uz Slavkine, istodobno prikazujemo fotografije Milana Pavića iz fundusa MSU-a. Stoga je nagovor na zajedničko promatranje zapravo poziv na istraživanje neobičnih i neodređenih načina na koje slike i njihovo stvaranje služe dijalogu. Usto, poziv na zajedničko gledanje fotografija Slavke Pavić i Milana Pavića, Slavkina supruga, želi dovesti u pitanje često naglašavanu tvrdnju da je ona bila (tek) učenica iskusnijeg fotografa. Stoga prijedlog na zajedničko gledanje nudi ideju dijaloške fotografije koja se usredotočuje na susrete, razmjene i pregovore koji se događaju sa, kroz i oko slika. Slavke i Milana – dakako – ali i brojne druge dijaloge.

  PROČITAJ VIŠE

Danijel Žeželj: Svjetlocrno

07.10.2022. - 20.11.2022. / MSU, Black Box

 

Svjetlocrno naziv je prvog samostalnog predstavljanja Danijela Žeželja u Muzeju suvremene umjetnosti. Riječ je o imerzivnom ambijentu, svojevrsnom otjelotvorenom crtežu, koji se otvara u petak, 7. 10. u 19 sati, u Black Boxu Muzeja, na 1. katu.

Istog dana, u 20 sati, u multimedijskoj dvorani MSU-a Gorgoni, Danijel Žeželj, u suradnji s braćom Sinkauz i bubnjaricom Katharinom Ernst izvest će audiovizualni performans koji će naglasiti sinestetičke elemente Žeželjevog rada.

  PROČITAJ VIŠE

Ivana Pipal: Nevidljivi prostori

27.09.2022. - 06.11.2022. / MSU, 2. kat

 

„Nevidljivi prostori" Ivane Pipal nastali su na razmeđu vizualnih umjetnosti i psihoterapije, prevodeći istraživanja ljudske psihe i njezinih mehanizama u likovni govor. Oslanjajući se na iskustva neuroznanosti, psihoterapije i psihologije te različitih tehnika za osvještavanje prisutnosti, autorica gradi vizualni jezik kao alat za razumijevanje unutarnjeg svijeta, osjećaja i apstraktnog mišljenja.

  PROČITAJ VIŠE

MOON Martina Zelenika: PRISUTNOST / PRESENCE

12.09.2022. - 02.10.2022. / MSU galerija

 

Izložba Prisutnost, umjetnice MOON Martine Zelenike nova je izložba iz ciklusa U dijalogu – Zbirka Benko Horvat.

Prisutnost proizlazi iz svijesti, a odgovornost je prouzrokovana stupnjem svjesnosti. Sublimirajući prethodno, odgovornost jest istinska prisutnost. Možda se jedna od navedenih prisutnosti pojavila samo jedanput u našem životu. (Moon Martina Zelenika)

  PROČITAJ VIŠE

NOVO DOBA - PLATEAURESIDUE / Maja Smrekar / Robertina Šebjanič / Tanja Vujinović

11.09.2022. - 29.11.2022. / MSU, 2. kat

 

Izložba je produžena do 29. 11. 

Izložba Novo doba predstavlja radove triju umjetnica i umjetničke skupine iz Slovenije, koje se u svojim stvaralačkim praksama dosljedno i dugoročno posvećuju odnosu između čovjeka i prirode. Odabrana djela donose dubinsko promišljanje ljudske intervencije u okoliš te trenutne društvenopolitičke i ekonomske strukture koja se temelji na principu rasta proizvodnje i potrošnje.

  PROČITAJ VIŠE

Iskustvo u gužvi - retrospektivna izložba Goranke Matić

11.09.2022. - 30.10.2022. / MSU, 3. kat

 

Goranka Matić prisutna je na umjetničkoj sceni više od četrdeset godina, a njezin rad se od samih početaka paralelno razvija na područjima novinske, reportažne i umjetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi”, kroz podijelu na pet žanrosvkih ili tematskih cjelina, teži isticanju polivalentnosti profesionalnog angažmana autorice – s jedne strane, kao novinske kroničarke glazbenih, likovnih pa i političkih događaja te s druge strane, predane umjetničke fotografkinje s konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

Galerija The Glucksman u Corku predstavlja izložbu u sklopu EU projekta BEAM UP

29.07.2022. - 06.11.2022. /

 

Otvorena je druga po redu izložba u sklopu projekta BEAM UP / PRISTUP koja predstavlja sadržaj za slijepe i slabovidne osobe.

  PROČITAJ VIŠE

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko

07.07.2022. - 18.09.2022. / MSU

 

Projekt „Mogućnosti za '22“ - Beštak&Leko: „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela” 

Druga je godina projekta „Mogućnosti“ koji je pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti koji je osmišljen da olakša mladim umjetnicima ostanak u profesionalnom polju. Tako je ove godine mogućnost da izloži svoj rad u MSU dobio umjetnički dvojac Beštak&Leko za rad „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela”. Radna grupa u sastavu Ivan Slipčević, Mirjana Vodopija i Vlasta Žanić s Akademije likovnih umjetnosti te kustosica MSU-a Ivana Šešlek i autorica koncepta Leila Topić od dvadesetak predloženih umjetnika, odabrala je tim Andreja Beštaka i Anje Leko.

  PROČITAJ VIŠE

12. Međunarodni festival Organ Vida

29.06.2022. - 28.08.2022. / MSU, 1. i 2. kat povremenih izložbi

 

12. Međunarodni festival Organ Vida otvara se 29. lipnja u u zagrebačkom MSU-u s glavnom izložbom – No Tears Left to Cry i samostalnom izložbom velike Vivian Sassen

Dvanaesti Međunarodni festival Organ Vida održat će se od 29. lipnja do 28. kolovoza u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i u gradskim galerijama Miroslav Kraljević i Galeriji Nova. Bijenalni festival okuplja suvremene umjetnice koje rade u mediju fotografije i/ili u njezinom proširenom obliku i otvara se 29. lipnja u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu glavnom izložbom No Tears Left to Cry s radovima deset finalistica koje je putem javnog poziva odabrao stručni žiri u sastavu: Agnieszka Roguski, kustosica i spisateljica iz Berlina, Antonio Cataldo, kustos i pisac iz Osla, Ivana Meštrov, kustosica iz Zagreba, Jen Kratochvil, kustos i kritičar iz Praga i Beča, i Lovro Japundžić, kustos iz Zagreba; te sa samostalnom izložbom nagrađivane umjetnice Viviane Sassen koja će se predstaviti serijom fotografija i kolaža Venus & Mercury nastalom iz bogatih arhiva francuskog dvorca Versailles.

 

  PROČITAJ VIŠE