Prethodne izložbe

 

Nije san, nego doživljaj – Autsajderi iz Zbirke Infeld

21.06.2022. - 21.08.2022. / MSU, 3. kat

 

Zbirka Infeld jedna od najvećih privatnih zbirki umjetnina u Austriji. Osnovali su je  Peter Infeld (1942.– 2009.) i njegova majka Margaretha Infeld (1904. –1994.) koji su sredinom 1960-ih počeli sakupljati umjetnine. Izborom djela marginalnih umjetnika iz Zbirke Infeld, Muzej suvremene umjetnosti na ovoj izložbi prvi puta nudi uvid u nepresušno vrelo nekonvencionalnih kreativaca. Izložba obuhvaća radove 38 umjetnika, od prve polovice 20. stoljeća do danas, koji prikazuju neki drugi svijet, stanje osobne zbilje. Među njima su velikani art bruta poput Adolfa Wölfija, Jeana Dubuffeta, Gastona Chaissaca, Scottia Willsona i Michel Nedjara, oni nastali na granici između naive i revolta protiv malograđanštine poput Ilija Bosilja, Save Sekulića, Emerika Feješa, Dragutina Juraka i Louisa Vivina, ali i pripadnici Bečkih akcionista, Günter Brus i Otto Mühl. 

  PROČITAJ VIŠE

Novi talas u Beogradu - Paket aranžman (1981-2021)

18.06.2022. - 10.07.2022. / MSU

 

Na albumu „Paket aranžman“, u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas Croatia Records), u veljači 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentiranije nove grupe u gradu: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, svaka sa po nekoliko pjesama, od kojih su skoro sve trenutačno postale klasici. Radilo se o dotad najradikalnijem manifestu nove estetike unutar jugoslavenskog rokenrola, gde je na jednom mestu definirano šta je to „new wave“ na naš način, i šta on sve može biti. I danas impresionira stilska širina tri benda: zastupljeni su punk, reggae, ska, neo-psihodelija, camp, minimalistički eksperiment ... – nevjerojatno, ogromno bogatstvo mogućnosti, odjednom otvorenih pred našom scenom. 

Otvorenje: 18. 6. u 18.30 sati. 

  PROČITAJ VIŠE

Piranesi Award 2021 - Izložba arhitektonskih projekata centralne Europe nominiranih za nagradu Piranesi

31.05.2022. - 12.06.2022. / MSU, 1. kat povremenih izložbi

 

Arhitektonski fakultet u Zagrebu uz podršku Muzeja suvremene umjetnosti organizira izložbu arhitektonskih projekata nominiranih za nagradu “Piranesi Award” u 2021. Ova prestižna nagrada dodjeljuje se u sklopu međunarodnog arhitektonskog simpozija Piranski dani arhitekture

  PROČITAJ VIŠE

Katarina Ivanišin Kardum: Isto nebo

19.05.2022. - 26.06.2022. / MSU galerija

 

Izložba pod naslovom Isto nebo prvo je samostalno predstavljanje u Muzeju suvremene umjetnosti te ujedno i prvo prezentiranje najnovijih crteža i slika nastalih kao rezultat terenskih istraživanja oblika reljefa geografskog prostora planinskih masiva Dinarida i Prokletija tijekom protekle dvije godine Katarine Ivanišin Kardum, autorice koja se kontinuirano bavi prirodom kroz tematski i medijski različite cikluse i čiji rad pratimo niz godina. 

  PROČITAJ VIŠE

Animafest Zagreb 1972. – 2022.

12.05.2022. - 28.08.2022. / MSU, 2. kat

 

Svjetski festival animiranog filma Animafest, osnovan u Zagrebu prije pedeset godina, jedan je od najstarijih posvećen animaciji. Izložba Animafest Zagreb 1972. – 2022. sažima polustoljetnu povijest festivala. Uz središnju izložbu o povijesti festivala, tu su i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu: Iza kulisa / Behind the Scenes; Nedeljko Dragić: krotitelj linije, predstavljanje dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo; izložba storyboardsa Paula Driessena, nizozemskog majstora animacije te izložba fotografija finskog autora Tima Viljakainena Behind the Eyes the World koji od 1990. godine portretira animatore zatvorenih očiju u različitim ambijentima.

  PROČITAJ VIŠE

Ratko Petrić: Baciti istinu u lice! – retrospektiva

20.04.2022. - 20.06.2022. / Providurova palača

 

Nakon premijernog izdanja retrospektive Ratka Petrića 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, izložba se predstavlja u novouređenom prostoru Providurove palače u Zadru. Ovo je centralni događaj otvorenja novog kompleksa Dvije palače, koji predstavlja integralnu cjelinu Providurove i Kneževe Palače i rezultat suradnje MSU-a i Umjetničke galerije Narodnog muzeja Zadra.

  PROČITAJ VIŠE

Svjetske digitalne umjetničke zbirke i djela iz zbirki MSU-a u Muzeju suvremene umjetnosti kao dio francuskog projekta Micro-Folie

19.04.2022. - 31.08.2022. / MSU

 

U suradnji s Francuskim institutom iz Hrvatske, Muzej suvremene umjetnosti je ugostio francuski mobilni digitalni muzej Micro-Folie.

Do 31. kolovoza publici će biti dostupni osmišljeni programi kojima će otkrivati remek-djela najvećih francuskih i međunarodnih kulturnih institucija i muzeja. Dostupna je najvrijednija umjetnička građa svjetskih autora iz različitih epoha od Mona Lise Leonarda da Vincija, Picassove Guernice ili Zvjezdane noći Vincenta van Gogha, do suvremenih autora.

  PROČITAJ VIŠE

U FOKUSU – KRETANJE GRADOM

19.04.2022. - 19.05.2022. / Filozofski fakultet u Zagrebu

 

Od utorka, 19. travnja 2022. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu možete ponovno razgledati segment izložbe „Točka sastajanja: Tošo Dabac / u fokusu – kretanje gradom”  koja je bila predstavljena u studenom 2021. u Muzeju suvremene umjetnosti. Izložba je ostvarena uskom suradnjom s prof. dr. sc. Valentinom Gulin Zrnić, voditeljicom kolegija Urbana antropologija na FFZG, i studentima koji su na kolegiju izradili istraživanja kretanja gradom polazeći od fotografija Zagreba Toše Dabca. 

  PROČITAJ VIŠE

Izložba LA LUCE DEL NERO u sklopu projekta BEAM UP

15.04.2022. - 28.08.2022. / Collezione Burri Ex Seccatoi del Tabacco

 

Nakon sedam godina rekonstrukcije, Fundacija Burri otvara vrata nekadašnje sušionice duhana (tal. Ex Seccatoi del Tabacco) izložbom La Luce del Nero (hrv. svjetlost crne). Umjetnički radovi na izložbi prilagođeni su osobama s oštećenjima vida u sklopu projekta BEAM UP / PRISTUP u kojem sudjeluje i MSU Zagreb.

 

 

  PROČITAJ VIŠE

Tina Gverović i Siniša Ilić: Točke pritiska

14.04.2022. - 23.10.2022. / Zbirka Richter

 

Izložba je produžena do 23. 10. 

Polazište umjetničkog istraživanja Tine Gverović i Siniše Ilića čuveni je Jugoslavenski paviljon na međunarodnoj izložbi EXPO 58 u Bruxellesu, 1958., arhitekta Vjenceslava Richtera. U postavu paviljona, na kojemu su bili angažirani brojni suradnici, kroz prostornu su se organizaciju promišljale teme državne i društvene organizacije, suvremene umjetnosti, ekonomije i turizma. Umjetnike zanima kako se tada neko društvo predstavljalo kroz koncept paviljona i koje bi danas bile relevantne teme na koje bi se mogao osvrnuti Paviljon suvremenog društva.

  PROČITAJ VIŠE