PRETHODNE PROJEKCIJE

 

Mjesec našeg filma i programski noviteti u MSU kinu

19.05.2023. - 23.05.2023. / Dvorana Gorgona

 

U petak, 19. i utorak, 23. svibnja 2023. u MSU kinu prikazuju se dva nova naslova – francuska romantična krimi-komedija Nevin redatelja i glumca Louisa Garrela koji je prikazan u službenoj konkurenciji u Cannesu, a osvojio je i dvije nagrade Cesar te poljsko-talijanska drama Tovar nagrađivanog redatelja Jerzyja Skolimowskog, koja donosi briljantan suvremeni portret moderne Europe.

U programu Mjesec našeg filma prikazuju se četiri nagrađivana kratkometražna domaća naslova – U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović; Žuti mjesec redatelja Zvonimira Jurića; animirani Ježeva kućica redateljice Eve Cvijanović i Njemački inat redateljice Silve Ćapin. Programom Mjesec našeg filma obilježava se 15 godina djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na kratkometražne filmove je slobodan.
 

  PROČITAJ VIŠE

Program Europa u kinu ususret Danu Europe

02.05.2023. - 05.05.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od utorka, 2. do petka, 5. svibnja 2023. godine u MSU kinu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u organizaciji Kulturnog kluba uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održat će se filmski program ususret danu Europe, koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja na obljetnicu Schumanove deklaracije. U svom govoru u Parizu 1950. tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske – Robert Schuman, predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 11. do 26. travnja 2023.

11.04.2023. - 26.04.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 11. do 26. travnja 2023. u MSU kinu prikazuje se 5 novih naslova – hrvatsko-srpska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu?, drama koja donosi posebno nadahnut glumački tour de force Ksenije Marinković, koja kao Draginja vlada filmskim platnom – svaka joj gesta i izraz lica plijene glumačkom kreacijom, te obiteljski hit Dnevnik Pauline P. o snažnoj, emotivnoj i duhovitoj učenici trećeg razreda, koja predano vodi dnevnik u koji zapisuje važne događaje iz svoga života. Novi naslov je i kriminalistički triler Sveti pauk redatelja Alija Abbasija o novinarki Rahimi koja putuje u iranski sveti grad Mashhad kako bi istražila slučaj serijskog ubojice, koji vjeruje da čini Božje djelo čisteći ulice od grešnika ubijanjem seksualnih radnica. Programski novitet je i Alma Viva, portugalsko-francuska drama o mladoj Salomé, koja provodi uzbudljive praznike kod ne baš „obične“ bake u planinskom portugalskom selu, a novi naslov je i španjolska drama Na rubu s Penelope Cruz u naslovnoj ulozi o obitelji, ljubavi i solidarnosti uslijed izazovnih okolnosti suočavanja s deložacijom.

Na repertoaru je i kino-hit Osam planina – dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima, a prikazuje se i britanska drama Poslije sunca nominirana za Oscara za najboljeg glumca, o nostalgičnom ljetovanju mlade Sophie i njezinog oca u turskom odmaralištu.

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 17. ožujka do 14. travnja 2023.

17.03.2023. - 14.04.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 17. ožujka do 14. travnja 2023. u MSU Kinu prikazuju se 4 nova naslova – španjolska drama Na rubu s Penelope Cruz u naslovnoj ulozi o obitelji, ljubavi i solidarnosti uslijed izazovnih okolnosti suočavanja s deložacijom; srpski povijesni triler Vera o turbulentnom, napetom i zavodničkom životu Vere Pešić, srpske obavještajke Kraljevine Jugoslavije, koja se uplete u pozadinske igre jugoslavenskih, britanskih i njemačkih špijuna u svitanje Drugog svjetskog rata; biografska drama Alineglas ljubavi inspirirana životom i karijerom slavne pjevačice Celine Dion, o tome kako je uz veliki talent i potporu obitelji i supruga postala jedna od najpoznatijih pjevačica na svijetu te dokumentarac Najljepši dječak na svijetu u kojem pedeset godina nakon premijere Viscontijeve Smrti u Veneciji glumac Björn Andrésen progovara o izvanrednom putovanju sačinjenom od osobnih uspomena, filmske povijesti, zvjezdane prašine i tragičnih događaja. Povodom obilježavanja godišnjice smrti talijanskog redatelja Luchina Viscontija prikazuje se i klasik Smrt u veneciji po promotivnoj cijeni od 2 EUR-a.

Na repertoaru je i kino-hit Osam planina – dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima; francuska drama Noćni putnici s Charlotte Gainsbourg u naslovnoj ulozi; Blizu – drama nominirana za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma o bliskom i idiličnom prijateljstvu između trinaestogodišnjaka Léa i Rémija, koje se postupno narušava pod pritiskom podrugljivih komentara okoline; drama Korzet redateljice Marie Kreutzer, koja donosi kompleksan uvid u život fascinantne carice Sisi, supruge austrougarskog cara Franje Josipa te najbolji europski film 2022. godine, dobitnik Zlatne palme u Cannesu i kandidat za Oscara za najbolji film Trokut tuge o promjeni dinamike i odnosa moći među posadom i gostima nakon što luksuzno krstarenje pođe po zlu.

 

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 2. do 18. ožujka 2023.

02.03.2023. - 18.03.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 2. do 18. ožujka 2023. u  MSU kinu prikazuje se 7 filmova, od čega je 6 novih naslova. Premijerno se prikazuje dokumentarac Dora bijeg u glazbu o životu jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačevićnovi. Novi naslov je i Osam planina – dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima; Blizu – drama nominirana za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma o bliskom i idiličnom prijateljstvu između trinaestogodišnjaka Léa i Rémija, koje se postupno narušava pod pritiskom podrugljivih komentara okoline; biografska drama Alineglas ljubavi inspirirana životom i karijerom slavne pjevačice Celine Dion, o tome kako je uz veliki talent i potporu obitelji i supruga postala jedna od najpoznatijih pjevačica na svijetu.

Povodom obilježavanja godišnjice smrti talijanskog redatelja Luchina Viscontija prikazuje se klasik Smrt u veneciji po promotivnoj cijeni od 2 EUR-a, a potom i novi dokumentarac Najljepši dječak na svijetu u kojem pedeset godina nakon premijere Viscontijeve „Smrti u Veneciji“ glumac Björn Andrésen progovara o izvanrednom putovanju sačinjenom od osobnih uspomena, filmske povijesti, zvjezdane prašine i tragičnih događaja.

U sklopu Ženijalnih dana na Dan žena, 8. ožujka prikazuje se novi francuski film Noćni putnici sa Charlotte Gainsbourg u naslovnoj ulozi, a prigodna cijena ulaznice je 2 EUR.

Na repertoaru je i britanska komedija Vojvoda u kojoj ostarjeli taksist ukrade slavnu sliku iz Nacionalne galerije u Londonu kako bi ucijenio vladu da umirovljenicima omogući besplatno gledanje televizije.

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 15. veljače do 4. ožujka 2023.

15.02.2023. - 04.03.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 15. veljače do 4. ožujka 2023. u Kinu Metropolis prikazuje se 9 filmova, od čega je 5 novih naslova - tri domaća od kojih je premijerni dokumentarac Dora - bijeg u glazbu o Dori Pejačević, te dva koja počinju distribuciju - Sutra ću biti (priča o domcima) redatelja Anđela Jurkasa o životima štićenika odgojnih domova u Hrvatskoj (premijerno prikazan u Kin u Metropolis) te ljubavno-sportska drama 4:2 s Bojanom Gregorić Vejzović o događajima u vrijeme Finala Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. između Hrvatske i Francuske (premijerno prikazan na Reviji europskog filma).

Novi strani naslovi su: Osam planina - dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima te romantična povijesna drama Nemir koja prikazuje Zapadnu Europu na rubu preobrazbe i začetke radničkih i feminističkih pokreta kroz priču o mladoj radnici u tvornici satova 1870-ih u Švicarskoj Josephine.

Ususret ovogodišnjoj dodijeli nagrada Oscar Američke filmske akademije prikazuju se tri nominirana naslova - britanska drama Poslije sunca nominirana za Oscara za najboljeg glumca, o nostalgičnom ljetovanju mlade Sophie i njezinog oca u turskom odmaralištu, najbolji europski film 2022. godine, dobitnik Zlatne palme u Cannesu i kandidat za Oscara za najbolji film Trokut tuge, američko-njemačka drama Tár redatelja Todda Fielda nominirana za 6 Oscara, o Lydiji Tár, velikoj ali i kontroverznoj dirigentici u monumentalnoj izvedbi Cate Blanchett.

Prikazuje se i britanska komedija Vojvoda u kojoj ostarjeli taksist ukrade slavnu sliku iz Nacionalne galerije u Londonu kako bi ucijenio vladu da umirovljenicima omogući besplatno gledanje televizije.

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 2. do 11. veljače 2023.

02.02.2023. - 11.02.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 2. do 11. veljače 2023. u MSU kinu prikazuje se 5 novih naslova - nezavisna američko-njemačka nezavisna drama Tár redatelja Todda Fielda o krahu karijere Lydije Tár, jedne od najvećih i najcjenjenijih skladateljica i dirigentica te prve žene na čelu Berlinske filharmonije u monumentalnoj izvedbi Cate Blanchett, hrvatska drama Glava velike ribe o tranziciji i poduzetništvu na balkanski način, koja prati život i ambicije taksista Andrije, srpska komedija Komedija na tri kata o komičnim i često suludim avanturama stanara jedne naizgled obične stambene zgrade u Beogradu, britanska drama Poslije sunca redateljice Charlotte Wells o nostalgičnom ljetovanju mlade Sophie i njezinog oca u turskom odmaralištu, te drama Korzet redateljice Marie Kreutzer, koji donosi kompleksan uvid u život fascinantne carice Sisi, supruge austrougarskog cara Franje Josipa.

Na programu su i španjolska pustolovna drama i dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu Alcarràs o obitelj Solé koja naraštajima brine o velikoj plantaži bresaka u malom mjestu na zapadu Katalonije, najbolji europski film 2022. godine i dobitnik Zlatne palme u Cannesu Trokut tuge, njemačka biografska drama Krivotvoritelj  i britanska humorna drama Vojvoda.

 

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 13. do 28. siječnja 2023.

13.01.2023. - 28.01.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 13. do 28. siječnja 2023. u MSU kinu prikazuje se 4 nova naslova - francuska horor-komedija Rez! oskarovca Michel Hazanaviciusa o kaotičnom snimanju filma sa zombijima koji dovede do stvarne zombij-apokalipse, britanska biografska komedija Vojvoda redatelja Roger Michell sa slavnom glumačkom postavom o krađi portreta Vojvode od Wellingtona autora Francisca Goye iz Nacionalne galerije u Londonu, španjolska pustolovna drama i dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu Alcarràs o obitelj Solé koja naraštajima brine o velikoj plantaži bresaka u malom mjestu na zapadu Katalonije te talijanska drama Zbogom Leonora o avanturističkom putovanju Pirandellovog posmrtnog pepela iz Rima sve do Agrigenta i posljednjoj priči koju je napisao za života.

Prikazuje se dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinaleu Obje strane oštrice o ženi uhvaćenoj između dvojice ljubavnika čiji život odlazi van kontrole te francuska romantična komedija Seks fantazije o šest parova i šest varijacija o žudnji, intimnosti i fantazijama. Na repertoaru su i najbolji europski film 2022. godine i dobitnik Zlatne palme u Cannesu Trokut tuge, hrvatska hit-komedija Nosila je rubac črleni i hrvatska koprodukcija Ljeto kada sam naučila letjeti.

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 1. do 15. siječnja 2023.

04.01.2023. - 14.01.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 1. do 15. siječnja 2023. u Kinu Metropolis prikazuje se 6 novih naslova: njemačka drama Krivotvoritelj o mladom Ciomu koji u Berlinu za vrijeme Drugog svjetskog rata krivotvoreći iskaznice spašava Židove od progona; španjolska pustolovna drama i dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu Alcarràs o obitelj Solé koja naraštajima brine o velikoj plantaži bresaka u malom mjestu na zapadu Katalonije; francuski romantični triler i dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinaleu Obje strane oštrice o ženi uhvaćenoj između dvojice ljubavnika čiji život odlazi van kontrole; francuska romantična komedija Seks fantazije o šest parova i šest varijacija o žudnji, intimnosti i fantazijama; talijanska drama Zbogom Leonora o avanturističkom putovanju Pirandellovog posmrtnog pepela iz Rima sve do Agrigenta i posljednjoj priči koju je napisao za života; znanstveno-fantastična obiteljska pustolovina Kapetanica Nova o 12-godišnjoj znanstvenica iz budućnosti koja se vratila u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu.

Na repertoaru su i najbolji europski film 2022. godine i dobitnik Zlatne palme u Cannesu Trokut tuge te hrvatska hit-komedija Nosila je rubac črleni.

 

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 30. studenog do 23. prosinca 2022.

30.11.2022. - 23.12.2022. / Dvorana Gorgona

 

Od 30. studenog do 23. prosinca 2022. u MSU kinu u redovitom programu prikazuje se novi domaći naslov - hrvatski kandidat za Oscara Sigurno mjesto redatelja Jurja Lerotića. Novi naslov je i Trokut tuge, film koji je nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu i s 4 Europske filmske nagrade - za najbolji film, režiju, scenarij i najboljeg europskog glumca koja je dodijeljena hrvatskom glumačkom veteranu Zlatku Buriću. Prikazuje se i dokumentarni film Moonage Daydream koji osvjetljava život i genijalnost Davida Bowieja, jednog od najplodnijih i najutjecajnijih umjetnika našeg vremena. Prikazuje se i španjolska komedija Majstori od zanata te dokumentarac o životu i djelu Majke Tereze Svitanje u Kalkuti. Na repertoaru su i povratnički domaći nagrađivani kino - hitovi Ljeto kada sam naučila letjeti i Nosila je rubac črleni te dječja obiteljska glazbena komedija Proslavimo blagdan u miru. 

U petak, 9. prosinca 2022. u 20 sati održat će se Noć europskog filma u sklopu koje se prikazuje talijanski dokumentarac Ennio o slavnom skladatelju filmske glazbe i dirigentu Enniju Morriconeu. Besplatne ulaznice za film Ennio preuzimaju se na blagajni Kina Metropolis.

 

 

  PROČITAJ VIŠE