PRETHODNE PROJEKCIJE

 

Sedam nagrađivanih novih naslova i dječja animirana pustolovina u rujanskom programu MSU kina

07.09.2023. - 29.09.2023. / Dvorana Gorgona

 

U rujnu 2023. u MSU kinu bit će prikazano 7 novih naslova, među kojima je nagrađivana domaća drama Hotel Pula redatelja Andreja Korovljeva o ljubavi između bosanskog izbjeglice Mahira i mlade Puljanke Une. Prikazuje se i refleksivna domaća drama Pelikan redatelja Filipa Herakovića s Edijem Ćelićem u naslovnoj ulozi, o mladom nogometašu koji provodeći vrijeme u toplicama na rehabilitaciji propituje vlastite životne odluke. Novi naslov je i talijanska biografska povijesna drama Caravaggiova sjena o slavnom slikaru Michelangelu Merisiju poznatom kao Caravaggio, koji se skriva od vlasti zbog ubojstva svog prijatelja i suparnika Ranuccija. Na programu je i nova nagrađivana francusko-marokanska romantična psihoseksualna drama Plavi kaftan o bračnom paru koji u Maroku vodi trgovinu tradicionalnih kaftana i čiju bračnu dinamiku potpuno promijeni mladi šegrt kojeg upošljavaju kao ispomoć. Novi naslov je i animirana obiteljska pustolovina Titina: avantura na sjevernom polu o tkriću Sjevernog pola putem cepelina koje se dogodilo 1926. godine - putovanje puno apsurdnih avantura i ljudskih emocija prikazano kroz oči malog terijera imena Titina.

 

  PROČITAJ VIŠE

Programski noviteti i dječji filmski program KinoKino

16.08.2023. - 09.09.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 16. kolovoza do 16. rujna 2023. u MSU kinu prikazuje se 9 novih europskih filmskih naslova, od kojih su 4 domaća. Prikazuje se talijanski triler Amore redatelja Andrea Di Stefana, španjolska drama Zatvor 77, norveška humorna komedija Bolesnica te francuska romantična drama Jednog lijepog jutra nagrađena na festivalu u Cannesu. Prikazuju se hrvatski dokumentarac El Shatt - nacrt za utopiju redatelja Ivana Ramljaka o 28 tisuća stanovnika Dalmacije, koji su u drugom svjetskom ratu iseljeni u Egipat u improvizirani komunistički izbjeglički kamp El Shatt. Na programu je i domaća drama Hotel Pula redatelja Andreja Korovljeva o ljubavi između bosanskog izbjeglice Mahira i mlade Puljanke Une. Prikazuje se i domaća drama Pelikan redatelja Filipa Herakovića o mladom nogometašu (Edi Ćelić) koji provodeći vrijeme u toplicama na rehabilitaciji od ozljede nabasa na prodajnu konferenciju i odlučuje istražiti život iz drugačije perspektive. Novi domaći naslov je i Najsretniji čovjek na svijetu redateljice Teone Strugar Mitevske o četrdesetogodišnjoj Asji, koja da bi upoznala nekog novog jedne subotnje večeri završi na speed datingu, gdje upoznaje neobičnog 43-godišnjeg bankara Zorana.

Prikazuje se i talijanska drama Beskrajna ljubav koja je svoju hrvatsku premjeru imala na Festivalu europskog filma 2023. o Clare (Penélope Cruz) koja doznaje da je suprug vara s tajnicom, a u isto vrijeme njezino najstarije dijete Andrea proživljava burne životne promjene koje će ih dodatno zbližiti. Prikazuje se i švedska drama Trokut tuge redatelja Rubena Östlunda. 

U suradnji s edukativnim dječjim filmskim programom KinoKino Zagreb Film Festivala u MSU kinu prikazuje se Valdova priča - inspirativna i istinita filmska pripovijetka o zajedništvu uz pregršt humora i šarma o živopisnim redovnicama koje u Španjolskoj vode dječji internat. Da bi svojim štićenicima pružile osjećaj pripadnosti i zajedništva osnivaju nogometni klub iz kojeg su iznikli neki od najboljih nogometaša slavnih klubova - Real Madrida, Osasune i Espanyola.  

 

  PROČITAJ VIŠE

Festival europskog filma 2023. u MSU kinu

01.07.2023. - 29.07.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 1. do 29. srpnja u Kinu Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti održava se Festival europskog filma 2023. u sklopu kojeg će se prikazati Panorama hrvatskog filma koja će predstaviti izbor najuspješnijih domaćih naslova recentne produkcije, uključujući kritički hvaljene i nagrađivane – TragoviGarburaIllyricvm, obiteljske i dječje kino-uspješnice - Dnevnik Pauline P.Ljeto kada sam naučila letjetiCvrčak i mravica, te komedije poput Nosila je rubac črleniPunim plućima i druge. U programu Europremijere u Kinu Metropolis prikazat će se 14 europskih filmova koji se u Zagrebu u sklopu festivala prikazuju premijerno, a oni uključuju nagrađivane, dinamične, tople, napete i zabavne europske filmove poput Beskrajna ljubavZauvijek mladiNoć zločinaMedievalDalilandKolibri i ostalih.

Festival Europskog filma 2023. održava se povodom obilježavanja jubilarne desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Program 41 besplatnu filmsku projekciju u glavnom i popratnom programu, a osim u Kinu Metropolis u MSU-u održava i na tri dodatne lokacije - Ljetnoj pozornici Tuškanac, KC Dubrava i NS Sesvete.

Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen pa pozivamo gledatelje da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac besplatne karte preuzimaju se na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati. U slučaju kiše projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, o čemu će obavijesti biti objavljene na facebook stranici festivala, a Kino Metropolis reprizira cijeli program s Ljetne pozornice Tuškanac od 19. do 29. srpnja.

  PROČITAJ VIŠE

Programski noviteti u MSU kinu i Ljeto u MSU 2023

09.06.2023. - 14.07.2023. / Dvorana Gorgona

 

U od 9. lipnja do 14. srpnja 2023. u MSU kinu prikazuju se 2 nova naslova – R.M.N. Stanje nacije nagrađivanog rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua te regionalni kino-hit Praznik rada bosanskog redatelja Pjera Žalice. Na programu je i španjolska drama Na rubu s Penelope Cruz u naslovnoj ulozi o obitelji, ljubavi i solidarnosti uslijed izazovnih životnih okolnosti te vizualno spektakularna drama Osam planina nagrađena Nagradom žirija u Cannesu.

U programu Ljeto u MSU 2023, koji se tradicionalno održava u lipnju i srpnju u popodnevnim i večernjim satima prikazuju se repertoarne uspješnice – dokumentarac o Davidu Bowieju Moonage daydream; nagrađivana glazbena drama Tár redatelja Todda Fielda; dokumentarac Ennio o slavnom skladatelju filmske glazbe Enniju Morriconeu te najbolji europski film 2022. godine – Trokut tuge. Glavno događanje večeri su koncerti najboljih bendova regije, koji u ovogodišnjem izdanju uključuje grupe i izvođače: Rundek i EKIPA, Pankrti, Pavel, M.O.R.T. i Damir Avdić. Osim koncerata, MSU donosi i mnoštvo drugih sadržaja – nastupe plesnih grupa u okviru plesnog ciklusa Antisezona, besplatno razgledavanje nove velike izložbe Budućnosti, pružajući publici potpuni umjetnički doživljaj koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti i pop kulture.

Više informacija o programu Ljeto u MSU 2023rasporedu koncerata i događanja pročitajte na www.MSU.hr – Ljeto 2023. Ulaznice za program Ljeto u MSU 2023 dostupne su na www.eventim.hr – Ljeto 2023.

 

  PROČITAJ VIŠE

Mjesec našeg filma i programski noviteti u MSU kinu

19.05.2023. - 23.05.2023. / Dvorana Gorgona

 

U petak, 19. i utorak, 23. svibnja 2023. u MSU kinu prikazuju se dva nova naslova – francuska romantična krimi-komedija Nevin redatelja i glumca Louisa Garrela koji je prikazan u službenoj konkurenciji u Cannesu, a osvojio je i dvije nagrade Cesar te poljsko-talijanska drama Tovar nagrađivanog redatelja Jerzyja Skolimowskog, koja donosi briljantan suvremeni portret moderne Europe.

U programu Mjesec našeg filma prikazuju se četiri nagrađivana kratkometražna domaća naslova – U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović; Žuti mjesec redatelja Zvonimira Jurića; animirani Ježeva kućica redateljice Eve Cvijanović i Njemački inat redateljice Silve Ćapin. Programom Mjesec našeg filma obilježava se 15 godina djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na kratkometražne filmove je slobodan.
 

  PROČITAJ VIŠE

Program Europa u kinu ususret Danu Europe

02.05.2023. - 05.05.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od utorka, 2. do petka, 5. svibnja 2023. godine u MSU kinu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u organizaciji Kulturnog kluba uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održat će se filmski program ususret danu Europe, koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja na obljetnicu Schumanove deklaracije. U svom govoru u Parizu 1950. tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske – Robert Schuman, predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 11. do 26. travnja 2023.

11.04.2023. - 26.04.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 11. do 26. travnja 2023. u MSU kinu prikazuje se 5 novih naslova – hrvatsko-srpska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu?, drama koja donosi posebno nadahnut glumački tour de force Ksenije Marinković, koja kao Draginja vlada filmskim platnom – svaka joj gesta i izraz lica plijene glumačkom kreacijom, te obiteljski hit Dnevnik Pauline P. o snažnoj, emotivnoj i duhovitoj učenici trećeg razreda, koja predano vodi dnevnik u koji zapisuje važne događaje iz svoga života. Novi naslov je i kriminalistički triler Sveti pauk redatelja Alija Abbasija o novinarki Rahimi koja putuje u iranski sveti grad Mashhad kako bi istražila slučaj serijskog ubojice, koji vjeruje da čini Božje djelo čisteći ulice od grešnika ubijanjem seksualnih radnica. Programski novitet je i Alma Viva, portugalsko-francuska drama o mladoj Salomé, koja provodi uzbudljive praznike kod ne baš „obične“ bake u planinskom portugalskom selu, a novi naslov je i španjolska drama Na rubu s Penelope Cruz u naslovnoj ulozi o obitelji, ljubavi i solidarnosti uslijed izazovnih okolnosti suočavanja s deložacijom.

Na repertoaru je i kino-hit Osam planina – dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima, a prikazuje se i britanska drama Poslije sunca nominirana za Oscara za najboljeg glumca, o nostalgičnom ljetovanju mlade Sophie i njezinog oca u turskom odmaralištu.

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 17. ožujka do 14. travnja 2023.

17.03.2023. - 14.04.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 17. ožujka do 14. travnja 2023. u MSU Kinu prikazuju se 4 nova naslova – španjolska drama Na rubu s Penelope Cruz u naslovnoj ulozi o obitelji, ljubavi i solidarnosti uslijed izazovnih okolnosti suočavanja s deložacijom; srpski povijesni triler Vera o turbulentnom, napetom i zavodničkom životu Vere Pešić, srpske obavještajke Kraljevine Jugoslavije, koja se uplete u pozadinske igre jugoslavenskih, britanskih i njemačkih špijuna u svitanje Drugog svjetskog rata; biografska drama Alineglas ljubavi inspirirana životom i karijerom slavne pjevačice Celine Dion, o tome kako je uz veliki talent i potporu obitelji i supruga postala jedna od najpoznatijih pjevačica na svijetu te dokumentarac Najljepši dječak na svijetu u kojem pedeset godina nakon premijere Viscontijeve Smrti u Veneciji glumac Björn Andrésen progovara o izvanrednom putovanju sačinjenom od osobnih uspomena, filmske povijesti, zvjezdane prašine i tragičnih događaja. Povodom obilježavanja godišnjice smrti talijanskog redatelja Luchina Viscontija prikazuje se i klasik Smrt u veneciji po promotivnoj cijeni od 2 EUR-a.

Na repertoaru je i kino-hit Osam planina – dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima; francuska drama Noćni putnici s Charlotte Gainsbourg u naslovnoj ulozi; Blizu – drama nominirana za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma o bliskom i idiličnom prijateljstvu između trinaestogodišnjaka Léa i Rémija, koje se postupno narušava pod pritiskom podrugljivih komentara okoline; drama Korzet redateljice Marie Kreutzer, koja donosi kompleksan uvid u život fascinantne carice Sisi, supruge austrougarskog cara Franje Josipa te najbolji europski film 2022. godine, dobitnik Zlatne palme u Cannesu i kandidat za Oscara za najbolji film Trokut tuge o promjeni dinamike i odnosa moći među posadom i gostima nakon što luksuzno krstarenje pođe po zlu.

 

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 2. do 18. ožujka 2023.

02.03.2023. - 18.03.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 2. do 18. ožujka 2023. u  MSU kinu prikazuje se 7 filmova, od čega je 6 novih naslova. Premijerno se prikazuje dokumentarac Dora bijeg u glazbu o životu jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačevićnovi. Novi naslov je i Osam planina – dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima; Blizu – drama nominirana za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma o bliskom i idiličnom prijateljstvu između trinaestogodišnjaka Léa i Rémija, koje se postupno narušava pod pritiskom podrugljivih komentara okoline; biografska drama Alineglas ljubavi inspirirana životom i karijerom slavne pjevačice Celine Dion, o tome kako je uz veliki talent i potporu obitelji i supruga postala jedna od najpoznatijih pjevačica na svijetu.

Povodom obilježavanja godišnjice smrti talijanskog redatelja Luchina Viscontija prikazuje se klasik Smrt u veneciji po promotivnoj cijeni od 2 EUR-a, a potom i novi dokumentarac Najljepši dječak na svijetu u kojem pedeset godina nakon premijere Viscontijeve „Smrti u Veneciji“ glumac Björn Andrésen progovara o izvanrednom putovanju sačinjenom od osobnih uspomena, filmske povijesti, zvjezdane prašine i tragičnih događaja.

U sklopu Ženijalnih dana na Dan žena, 8. ožujka prikazuje se novi francuski film Noćni putnici sa Charlotte Gainsbourg u naslovnoj ulozi, a prigodna cijena ulaznice je 2 EUR.

Na repertoaru je i britanska komedija Vojvoda u kojoj ostarjeli taksist ukrade slavnu sliku iz Nacionalne galerije u Londonu kako bi ucijenio vladu da umirovljenicima omogući besplatno gledanje televizije.

  PROČITAJ VIŠE

MSU kino, raspored projekcija od 15. veljače do 4. ožujka 2023.

15.02.2023. - 04.03.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 15. veljače do 4. ožujka 2023. u Kinu Metropolis prikazuje se 9 filmova, od čega je 5 novih naslova - tri domaća od kojih je premijerni dokumentarac Dora - bijeg u glazbu o Dori Pejačević, te dva koja počinju distribuciju - Sutra ću biti (priča o domcima) redatelja Anđela Jurkasa o životima štićenika odgojnih domova u Hrvatskoj (premijerno prikazan u Kin u Metropolis) te ljubavno-sportska drama 4:2 s Bojanom Gregorić Vejzović o događajima u vrijeme Finala Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. između Hrvatske i Francuske (premijerno prikazan na Reviji europskog filma).

Novi strani naslovi su: Osam planina - dobitnik nagrade kritike u Cannesu, vizualno spektakularna priča o dvojici cjeloživotnih prijatelja, njihovom odrastanju, sudbinama i povezanosti unatoč životnim nepredvidivostima te romantična povijesna drama Nemir koja prikazuje Zapadnu Europu na rubu preobrazbe i začetke radničkih i feminističkih pokreta kroz priču o mladoj radnici u tvornici satova 1870-ih u Švicarskoj Josephine.

Ususret ovogodišnjoj dodijeli nagrada Oscar Američke filmske akademije prikazuju se tri nominirana naslova - britanska drama Poslije sunca nominirana za Oscara za najboljeg glumca, o nostalgičnom ljetovanju mlade Sophie i njezinog oca u turskom odmaralištu, najbolji europski film 2022. godine, dobitnik Zlatne palme u Cannesu i kandidat za Oscara za najbolji film Trokut tuge, američko-njemačka drama Tár redatelja Todda Fielda nominirana za 6 Oscara, o Lydiji Tár, velikoj ali i kontroverznoj dirigentici u monumentalnoj izvedbi Cate Blanchett.

Prikazuje se i britanska komedija Vojvoda u kojoj ostarjeli taksist ukrade slavnu sliku iz Nacionalne galerije u Londonu kako bi ucijenio vladu da umirovljenicima omogući besplatno gledanje televizije.

  PROČITAJ VIŠE