PRETHODNE PROJEKCIJE

 

Europa u kinu 2024 – proslava Dana Europe

08.05.2024. - 10.05.2024. / Dvorana Gorgona

 

Od srijede, 8. do petka, 10. svibnja 2024. godine u MSU kinu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u organizaciji Kulturnog kluba, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održat će se filmski program Europa u kinu kojim se obilježava 9. svibnja – Dan Europe. 

U svom govoru u Parizu 1950., tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe. 

  PROČITAJ VIŠE

Slučaj Goldman, Obalno šetalište i Moj mačak Ru u travnju u MSU kinu

09.04.2024. - 13.04.2024. / Dvorana Gorgona

 

U travnju 2024. u MSU kinu prikazuju se tri nova naslova – francuska sudska drama Slučaj Goldman redatelja Cédrica Kahna o suđenju Pierreu Goldmanu, radikalnom ljevičarskom aktivistu, optuženom zbog nekoliko oružanih pljački, tijekom koje je živote izgubilo dvoje ljudi. No Goldman odbacuje optužbe za ubojstvo, a zahvaljujući svojoj spretnoj retorici i majstorskom poznavanju teatarskih konvencija sudnice, Goldman će zaintrigirati pažnju medija i postati junakom lijevih intelektualaca. Novi naslov je i Obalno šetalište, opservacijski dokumentarni film koji prikazuje veći broj istarskih stanovnika vezanih za šetalište Franza Josefa I., njegove građevine, plaže i more. Film prikazuje živote pojedinih osoba i njihove neposredne interakcije s ostalim ljudima kroz promjene godišnjih doba. Na repertoaru je i Okus ljubavi – romantična drama koja je na Cannesu nagrađena nagradom za najbolju režiju, a odabrana je i kao francuski kandidat za nagradu Oscar. Film donosi priču iz 1885. godine o slavnom kuharskom dvojcu Eugénie (Juliette Binoche) i Dodinu (Benoît Magimel), njihovom romantičnom odnosu i Eugénienom odbijanju braka zbog vlastite slobode i emancipacije. No Dodina to neće spriječiti da je pokuša razuvjeriti.

  PROČITAJ VIŠE

Pamtim samo sretne dane, Majka, Okus ljubavi i dobitnici Oscara u ožujku i travnju u Kinu Metropolis MSU

27.03.2024. - 06.04.2024. / Dvorana Gorgona

 

U ožujku i travnju 2024. u MSU kinu prikazuje se novi hrvatski film redatelja Nevija Marasovića – Pamtim samo sretne dane. Riječ je o posljednjem filmu velikog slovenskog glumca Radka Poliča, koji je okupio i najveće zvijezde domaćeg kazališta i filma – od Leona Lučeva i Gorana Bogdana, do Alme Price i Nine Violić. Novi naslov je i hrvatska manjinska koprodukcija Majka o uspješnoj kazališnoj redateljici Eleni, koja mora birati između svog sna da ima vlastito dijete ili da pomogne tisućama siročadi u Keniji.

  PROČITAJ VIŠE

Dan žena, oskarovski program i ostali noviteti u ožujku u MSU kinu

01.03.2024. - 15.03.2024. / Dvorana Gorgona

 

U ožujku 2024. u Kinu Metropolis u MSU-u obilježava se Dan žena romantičnom dramom Okus ljubavi, koja je na Cannesu nagrađena nagradom za najbolju režiju, a odabrana je i kao francuski kandidat za nagradu Oscar. Film donosi priču iz 1885. godine o slavnom kuharskom dvojcu Eugénie (Juliette Binoche) i Dodinu (Benoît Magimel), njihovom romantičnom odnosu i Eugénienom odbijanju braka zbog vlastite slobode i emancipacije. No Dodina to neće spriječiti da ju pokuša razuvjeriti. Na Dan žena, 8. ožujka kino ulaznice prodaju se po povlaštenoj cijeni od 2 eura za sve posjetitelje. 

  PROČITAJ VIŠE

Četiri kandidata za Oscara s ukupno 24 nominacije u veljači u Kinu Metropolis, MSU

02.02.2024. - 29.02.2024. / Dvorana Gorgona

 

U veljači 2024. u Kinu Metropolis u MSU-u prikazuje se dobitnik velike nagrade žirija u Cannesu i 5 nominacija za Oscara Zona interesa – fascinantan film o zapovjedniku Auschwitza Rudolfu Hössu, njegovoj supruzi Hedwigi, samoprozvanoj kraljici Auschwitza, koji nastoje izgraditi idiličan život za svoju obitelj u kući smještenoj tik do bodljikave žice logora. Glazer je napravio film istinske ljudske patnje u kojem samo čujemo udaljene jecaje, vidimo zloslutni dim, ali i opipavamo bilo krvnika, naizgled mirno no električno jezivo i izvantjelesno. 

  PROČITAJ VIŠE

Besplatna projekcija filma Da li ste videli ovu ženu? u sklopu Zimskog izdanja

19.01.2024. - 19.01.2024. / Dvorana Gorgona

 

Povodom početka druge edicije Zimskog izdanja, festivala u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije, Zagreb Film Festival s ponosom predstavlja film Da li ste videli ovu ženu?, Dušana Zorića i Matije Gluščevića, glumački tour de force Ksenije Marinković, koji od premijere u Veneciji ne prestaje oduševljavati publiku i kritiku.

 

  PROČITAJ VIŠE

Kino MSU Zagreb - siječanj 2024.

01.01.2024. - 31.01.2024. / Kino MSU Zagreb

 

U siječnju 2024. u programu Kino Metropolis u MSU-u prikazuje se Sveta obitelj – novi film Vlatke Vorkapić, autorice filmskog hita Sonja i bik (2013), u kojem se u nešto drugačijem žanrovskom ključu bavi odnosom osobne slobode i konzervativnih društvenih vrijednosti, posebice kada se u jednadžbu uključi i ljubav. Novi naslov Udar sreće – jubilarni pedeseti film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, romantična je komedija o Fanny i Jean koji se na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom, ali školski kolega iz prošlosti poremetit će njihov odnos. Prikazuje se i pobjednik filmskog festivala u Cannesu te jedan od najhvaljenijih filmova godine – Anatomija pada o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. Novi naslov je i nagrađivana drama Crveno nebo popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (Undine, 2020.) o četvero mladih koji ostaju zarobljeni u vikendici u baltičkoj idili u kojoj će rasplamsale emocije i same dosegnuti točku izgaranja.

Na repertoaru je i hrvatski kino-hit Samo kad se smijem redateljice Vanje Juranić, koja je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojila Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu (Tihana Lazović) te nagradu Kino Mreže, a donosi priču o Tini koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali, ali kada izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće, suprug Frane (Slavko Sobin) počinje pokazivati negodovanje, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije. Novi hrvatski naslov je i Snajka: Dnevnik očekivanja – participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Ovaj izuzetno osoban film redateljice Tee Vidović Dalipi razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa i kulturnog rasizma.

Prikazuje se i romantična komedija Palo lišće finskog redateljskog majstora Arija Kaurismäkija o dvoje usamljenih ljudi, Ansi i Holappi, koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći ljubav svojih života.

  PROČITAJ VIŠE

Noć europskog filma 2023. u MSU kinu

05.12.2023. - 05.12.2023. / Dvorana Gorgona

 

MSU Zagreb i Europa Cinemas 5. prosinca 2023. u 20 sati poklanjaju publici projekciju vrhunskog filma

U utorak, 5. prosinca 2023. u 20 sati u kinu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održat će se ovogodišnje izdanje popularne manifestacije Noć europskog filma u sklopu koje će se  prikazati talijanski kino-hit Caravaggiova sjena redatelja Michelea Placida. 

  PROČITAJ VIŠE

Laureati Cannesa, Pule i Noć europskog filma u prosinačkom programu MSU kina

01.12.2023. - 28.12.2023. / Dvorana Gorgona

 

U prosincu 2023. u MSU kinu prikazuje se osam novih naslova, među kojima je francuska drama Jeanne du Barry s Johnnyjem Deppom u naslovnoj ulozi koja je svečano otvorila ovogodišnji festival u Cannesu, o ljubavnom skandalu na dvoru kralja Luja XV. Prikazuje se i pobjednik filmskog festivala u Cannesu te jedan od najhvaljenijih filmova godine – Anatomija pada o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. 

  PROČITAJ VIŠE

Dan audiovizualne baštine u MSU kinu

02.11.2023. - 02.11.2023. / Dvorana Gorgona

 

U četvrtak, 2. studenog 2023. u 19:30 sati u MSU kinu obilježava se Dan audiovizualne baštine, u sklopu kojeg će se prikazati novo-digitalizirana verzija kultne domaće drame Glembajevi redatelja Antuna Vrdoljaka. Ulaz na projekciju je slobodan.

Jedanaest godina nakon majčina samoubojstva slikar Leone Glembay vraća se iz inozemstva u obiteljsku kuću u Zagrebu, gdje ga salijeću uspomene iz prošlosti, ponajviše na voljenu majku, na sestru koja je također počinila samoubojstvo, na barunicu Castelli – drugu ženu njegova oca, uglednog bankara Ignjata Glembaya. Jedina osoba iz porodice koju Leone doista poštuje je Beatrice, udovica njegova brata Ivana, sad časna sestra imenom Angelika. Suočen sa sveprisutnim licemjerjem i znajući kriminalni način na koji su se Glembayevi obogatili, Leone se sukobljava s ocem i fatalnom barunicom. 

 

  PROČITAJ VIŠE