PRETHODNE PROJEKCIJE

 

Laureati Cannesa, Pule i Noć europskog filma u prosinačkom programu MSU kina

01.12.2023. - 28.12.2023. / Dvorana Gorgona

 

U prosincu 2023. u MSU kinu prikazuje se osam novih naslova, među kojima je francuska drama Jeanne du Barry s Johnnyjem Deppom u naslovnoj ulozi koja je svečano otvorila ovogodišnji festival u Cannesu, o ljubavnom skandalu na dvoru kralja Luja XV. Prikazuje se i pobjednik filmskog festivala u Cannesu te jedan od najhvaljenijih filmova godine – Anatomija pada o ženi osumnjičenoj za ubojstvo supruga i njihovom slijepom sinu koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe. 

  PROČITAJ VIŠE

Dan audiovizualne baštine u MSU kinu

02.11.2023. - 02.11.2023. / Dvorana Gorgona

 

U četvrtak, 2. studenog 2023. u 19:30 sati u MSU kinu obilježava se Dan audiovizualne baštine, u sklopu kojeg će se prikazati novo-digitalizirana verzija kultne domaće drame Glembajevi redatelja Antuna Vrdoljaka. Ulaz na projekciju je slobodan.

Jedanaest godina nakon majčina samoubojstva slikar Leone Glembay vraća se iz inozemstva u obiteljsku kuću u Zagrebu, gdje ga salijeću uspomene iz prošlosti, ponajviše na voljenu majku, na sestru koja je također počinila samoubojstvo, na barunicu Castelli – drugu ženu njegova oca, uglednog bankara Ignjata Glembaya. Jedina osoba iz porodice koju Leone doista poštuje je Beatrice, udovica njegova brata Ivana, sad časna sestra imenom Angelika. Suočen sa sveprisutnim licemjerjem i znajući kriminalni način na koji su se Glembayevi obogatili, Leone se sukobljava s ocem i fatalnom barunicom. 

 

  PROČITAJ VIŠE

Kaurismäki, Koreeda i nagrađivani domaći dokumentarci u listopadskom programu MSU kina

18.10.2023. - 28.10.2023. / Dvorana Gorgona

 

U listopadu 2023. u MSU kinu prikazuje se pet novih naslova – romantična komedija Palo lišće finskog redateljskog majstora Arija Kaurismäkija o dvoje usamljenih ljudi, Ansi i Holappi, koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći ljubav svojih života. Novi naslov je i korejska kriminalistička komedija Broker renomiranog redatelja Hirokazua Koreede koja prati dvojicu preprodavača i mladu djevojka koji se udruže kako bi pronašli najbolje nove roditelje koji će otkupiti njezino novorođeno dijete. Na programu je i nova talijansko-francuska drama Nostalgija nagrađivanog redatelja Marija Martonea, o Feliceu koji se nakon 40 godina vraća u rodni Napulj kako bi posjetio staru majku, ali grad i okolnosti više nisu onakve kakve pamti iz mladosti, a prijatelji iz djetinjstva sada su mutni likovi koji ga dovode u opasne situacije.

Novi naslov je i Peter Von Kant, farsična drama o uspješnom filmskom redatelju i njegovoj aferi s mladim talentiranim glumcem. Prikazuje se i talijanska biografska povijesna drama Caravaggiova sjena o slavnom slikaru Michelangelu Merisiju poznatom kao Caravaggio, koji se skriva od vlasti zbog ubojstva svog prijatelja i suparnika Ranuccija. Prikazuje se i talijanska drama premijerno prikazana u sklopu Festivala europskog filma – Beskrajna ljubav u kojoj Penélope Cruz ostvaruje ulogu života glumeći rastrojenu suprugu i majku koja pokušava balansirati život između euforije i depresije.

Novi naslov je i dokumentarna hrvatsko-češka koprodukcija Istražitelj o češkom istražitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Film u maniri realističkog kriminalističkog trilera prati njegov rad na slučaju masakra na Ovčari i etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj Bosni. Prikazuje se i nova domaća manjinska koprodukcija nagrađena Zlatnom arenom – dokumentarac redateljice Mile Turajlić Dosje Labudović: Nesvrstani, koji vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita, prati rođenje Pokreta nesvrstanih i prikazuje zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet. Novi domaći dokumentarac u Kinu Metropolis je i srednjometražni dokumentarac Prijateljstvo s Trokutom redateljice Vladimire Spindler o fascinantnom konceptualnom umjetniku Vladimiru Dodigu Trokutu.

  PROČITAJ VIŠE

Životne drame, dokumentarci i najbolja hrvatska manjinska koprodukcija

28.09.2023. - 28.10.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 28. rujna do 7. listopada 2023. u MSU kinu prikazuje se nova, nagrađivana francusko-marokanska romantična psihoseksualna drama Plavi kaftan o bračnom paru koji u Maroku vodi trgovinu tradicionalnih kaftana i čiju bračnu dinamiku potpuno promijeni mladi šegrt kojeg upošljavaju kao ispomoć. Novi naslov je i Peter Von Kant, farsična drama o uspješnom filmskom redatelju i njegovoj aferi s mladim talentiranim glumcem. Prikazuje se i talijanska biografska povijesna drama Caravaggiova sjena o slavnom slikaru Michelangelu Merisiju poznatom kao Caravaggio, koji se skriva od vlasti zbog ubojstva svog prijatelja i suparnika Ranuccija. Prikazuju se i dva naslova, premijerno prikazana u sklopu Festivala europskog filma – talijanska drama Kolibri koja prati uzbudljivi život Marca od njegove mladosti 1970-ih godina do bliske budućnosti i bezbroj veza i odnosa koje su mu se ispreplele na putu te talijanska drama Beskrajna ljubav u kojoj Penélope Cruz ostvaruje ulogu života glumeći rastrojenu suprugu i majku koja pokušava balansirati život između euforije i depresije.

Prikazuje se i nova domaća manjinska koprodukcija nagrađena Zlatnom arenom – dokumentarac redateljice Mile Turajlić Dosje Labudović: Nesvrstani, koji vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita, prati rođenje Pokreta nesvrstanih i prikazuje zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet. Novi naslov je još jedan dokumentarac temeljen na arhivskim snimkama Stevana Labudovića - Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas, a prikazuje medijsku bitku koja se odvijala tijekom Alžirskog rata za nezavisnost u kojem je filmski medij mobiliziran kao oružje političke borbe protiv kolonijalizma. Na repertoaru je i domaći dokumentarac El Shatt - nacrt za utopiju redatelja Ivana Ramljaka o 28 tisuća stanovnika Dalmacije, koji su u drugom svjetskom ratu iseljeni u Egipat u improvizirani komunistički izbjeglički kamp El Shatt. Novi naslovu u MSU kinu je i srednjometražni dokumentarac Prijateljstvo s Trokutom redateljice Vladimire Spindler o fascinantnom konceptualnom umjetniku Vladimiru Dodigu Trokutu.
 

  PROČITAJ VIŠE

Sedam nagrađivanih novih naslova i dječja animirana pustolovina u rujanskom programu MSU kina

07.09.2023. - 29.09.2023. / Dvorana Gorgona

 

U rujnu 2023. u MSU kinu bit će prikazano 7 novih naslova, među kojima je nagrađivana domaća drama Hotel Pula redatelja Andreja Korovljeva o ljubavi između bosanskog izbjeglice Mahira i mlade Puljanke Une. Prikazuje se i refleksivna domaća drama Pelikan redatelja Filipa Herakovića s Edijem Ćelićem u naslovnoj ulozi, o mladom nogometašu koji provodeći vrijeme u toplicama na rehabilitaciji propituje vlastite životne odluke. Novi naslov je i talijanska biografska povijesna drama Caravaggiova sjena o slavnom slikaru Michelangelu Merisiju poznatom kao Caravaggio, koji se skriva od vlasti zbog ubojstva svog prijatelja i suparnika Ranuccija. Na programu je i nova nagrađivana francusko-marokanska romantična psihoseksualna drama Plavi kaftan o bračnom paru koji u Maroku vodi trgovinu tradicionalnih kaftana i čiju bračnu dinamiku potpuno promijeni mladi šegrt kojeg upošljavaju kao ispomoć. Novi naslov je i animirana obiteljska pustolovina Titina: avantura na sjevernom polu o tkriću Sjevernog pola putem cepelina koje se dogodilo 1926. godine - putovanje puno apsurdnih avantura i ljudskih emocija prikazano kroz oči malog terijera imena Titina.

 

  PROČITAJ VIŠE

Programski noviteti i dječji filmski program KinoKino

16.08.2023. - 09.09.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 16. kolovoza do 16. rujna 2023. u MSU kinu prikazuje se 9 novih europskih filmskih naslova, od kojih su 4 domaća. Prikazuje se talijanski triler Amore redatelja Andrea Di Stefana, španjolska drama Zatvor 77, norveška humorna komedija Bolesnica te francuska romantična drama Jednog lijepog jutra nagrađena na festivalu u Cannesu. Prikazuju se hrvatski dokumentarac El Shatt - nacrt za utopiju redatelja Ivana Ramljaka o 28 tisuća stanovnika Dalmacije, koji su u drugom svjetskom ratu iseljeni u Egipat u improvizirani komunistički izbjeglički kamp El Shatt. Na programu je i domaća drama Hotel Pula redatelja Andreja Korovljeva o ljubavi između bosanskog izbjeglice Mahira i mlade Puljanke Une. Prikazuje se i domaća drama Pelikan redatelja Filipa Herakovića o mladom nogometašu (Edi Ćelić) koji provodeći vrijeme u toplicama na rehabilitaciji od ozljede nabasa na prodajnu konferenciju i odlučuje istražiti život iz drugačije perspektive. Novi domaći naslov je i Najsretniji čovjek na svijetu redateljice Teone Strugar Mitevske o četrdesetogodišnjoj Asji, koja da bi upoznala nekog novog jedne subotnje večeri završi na speed datingu, gdje upoznaje neobičnog 43-godišnjeg bankara Zorana.

Prikazuje se i talijanska drama Beskrajna ljubav koja je svoju hrvatsku premjeru imala na Festivalu europskog filma 2023. o Clare (Penélope Cruz) koja doznaje da je suprug vara s tajnicom, a u isto vrijeme njezino najstarije dijete Andrea proživljava burne životne promjene koje će ih dodatno zbližiti. Prikazuje se i švedska drama Trokut tuge redatelja Rubena Östlunda. 

U suradnji s edukativnim dječjim filmskim programom KinoKino Zagreb Film Festivala u MSU kinu prikazuje se Valdova priča - inspirativna i istinita filmska pripovijetka o zajedništvu uz pregršt humora i šarma o živopisnim redovnicama koje u Španjolskoj vode dječji internat. Da bi svojim štićenicima pružile osjećaj pripadnosti i zajedništva osnivaju nogometni klub iz kojeg su iznikli neki od najboljih nogometaša slavnih klubova - Real Madrida, Osasune i Espanyola.  

 

  PROČITAJ VIŠE

Festival europskog filma 2023. u MSU kinu

01.07.2023. - 29.07.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od 1. do 29. srpnja u Kinu Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti održava se Festival europskog filma 2023. u sklopu kojeg će se prikazati Panorama hrvatskog filma koja će predstaviti izbor najuspješnijih domaćih naslova recentne produkcije, uključujući kritički hvaljene i nagrađivane – TragoviGarburaIllyricvm, obiteljske i dječje kino-uspješnice - Dnevnik Pauline P.Ljeto kada sam naučila letjetiCvrčak i mravica, te komedije poput Nosila je rubac črleniPunim plućima i druge. U programu Europremijere u Kinu Metropolis prikazat će se 14 europskih filmova koji se u Zagrebu u sklopu festivala prikazuju premijerno, a oni uključuju nagrađivane, dinamične, tople, napete i zabavne europske filmove poput Beskrajna ljubavZauvijek mladiNoć zločinaMedievalDalilandKolibri i ostalih.

Festival Europskog filma 2023. održava se povodom obilježavanja jubilarne desete obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Program 41 besplatnu filmsku projekciju u glavnom i popratnom programu, a osim u Kinu Metropolis u MSU-u održava i na tri dodatne lokacije - Ljetnoj pozornici Tuškanac, KC Dubrava i NS Sesvete.

Ulaz na sve projekcije u Kinu Metropolis MSU te KC Dubrava i NS Sesvete je slobodan, no broj sjedala je ograničen pa pozivamo gledatelje da zauzmu svoja mjesta na vrijeme. Za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac besplatne karte preuzimaju se na dan projekcije na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac od 20 sati. U slučaju kiše projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac neće se održati, o čemu će obavijesti biti objavljene na facebook stranici festivala, a Kino Metropolis reprizira cijeli program s Ljetne pozornice Tuškanac od 19. do 29. srpnja.

  PROČITAJ VIŠE

Programski noviteti u MSU kinu i Ljeto u MSU 2023

09.06.2023. - 14.07.2023. / Dvorana Gorgona

 

U od 9. lipnja do 14. srpnja 2023. u MSU kinu prikazuju se 2 nova naslova – R.M.N. Stanje nacije nagrađivanog rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua te regionalni kino-hit Praznik rada bosanskog redatelja Pjera Žalice. Na programu je i španjolska drama Na rubu s Penelope Cruz u naslovnoj ulozi o obitelji, ljubavi i solidarnosti uslijed izazovnih životnih okolnosti te vizualno spektakularna drama Osam planina nagrađena Nagradom žirija u Cannesu.

U programu Ljeto u MSU 2023, koji se tradicionalno održava u lipnju i srpnju u popodnevnim i večernjim satima prikazuju se repertoarne uspješnice – dokumentarac o Davidu Bowieju Moonage daydream; nagrađivana glazbena drama Tár redatelja Todda Fielda; dokumentarac Ennio o slavnom skladatelju filmske glazbe Enniju Morriconeu te najbolji europski film 2022. godine – Trokut tuge. Glavno događanje večeri su koncerti najboljih bendova regije, koji u ovogodišnjem izdanju uključuje grupe i izvođače: Rundek i EKIPA, Pankrti, Pavel, M.O.R.T. i Damir Avdić. Osim koncerata, MSU donosi i mnoštvo drugih sadržaja – nastupe plesnih grupa u okviru plesnog ciklusa Antisezona, besplatno razgledavanje nove velike izložbe Budućnosti, pružajući publici potpuni umjetnički doživljaj koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti i pop kulture.

Više informacija o programu Ljeto u MSU 2023rasporedu koncerata i događanja pročitajte na www.MSU.hr – Ljeto 2023. Ulaznice za program Ljeto u MSU 2023 dostupne su na www.eventim.hr – Ljeto 2023.

 

  PROČITAJ VIŠE

Mjesec našeg filma i programski noviteti u MSU kinu

19.05.2023. - 23.05.2023. / Dvorana Gorgona

 

U petak, 19. i utorak, 23. svibnja 2023. u MSU kinu prikazuju se dva nova naslova – francuska romantična krimi-komedija Nevin redatelja i glumca Louisa Garrela koji je prikazan u službenoj konkurenciji u Cannesu, a osvojio je i dvije nagrade Cesar te poljsko-talijanska drama Tovar nagrađivanog redatelja Jerzyja Skolimowskog, koja donosi briljantan suvremeni portret moderne Europe.

U programu Mjesec našeg filma prikazuju se četiri nagrađivana kratkometražna domaća naslova – U plavetnilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović; Žuti mjesec redatelja Zvonimira Jurića; animirani Ježeva kućica redateljice Eve Cvijanović i Njemački inat redateljice Silve Ćapin. Programom Mjesec našeg filma obilježava se 15 godina djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na kratkometražne filmove je slobodan.
 

  PROČITAJ VIŠE

Program Europa u kinu ususret Danu Europe

02.05.2023. - 05.05.2023. / Dvorana Gorgona

 

Od utorka, 2. do petka, 5. svibnja 2023. godine u MSU kinu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u organizaciji Kulturnog kluba uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske održat će se filmski program ususret danu Europe, koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja na obljetnicu Schumanove deklaracije. U svom govoru u Parizu 1950. tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske – Robert Schuman, predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

  PROČITAJ VIŠE