Arhiv Tošo Dabac

 

Arhiv Tošo Dabac

Arhiv Tošo Dabac opsežna je zbirka koja sadržava 160 000 umjetničkih predmeta, negativa i autorskih povećanja te vrijednu fotografsku opremu, biblioteku, arhivsku i hemerotečnu građu legendarnoga zagrebačkog fotografa Toše Dabca.

Fotografski opus Toše Dabca obuhvaća širok tematski raspon od portreta, umjetničkih djela i gradskog života do pejzaža i folklora. Osim umjetničke ima i dokumentarnu vrijednost – svjedoči o povijesti Zagreba i regije.

Atelje Toše Dabca u razdoblju je njegova djelovanja bio kultno okupljalište umjetnika i intelektualaca okupljenih oko skupine EXAT 51, Muzičkog bijenala, Zagrebačkog Velesajma, Radio Zagreba i Novih tendencija – u dinamičnom vremenu kada se Zagreb zbog aktivnosti koje je inicirala tadašnja Galerija suvremene umjetnosti, a današnji Muzej, upisuje na kulturnu kartu Europe. Nakon smrti Toše Dabca 1970. godine, njegov atelje, preimenovan u Arhiv Tošo Dabac, nastavlja voditi umjetnikov nećak i nasljednik, i sam poznati fotograf, Petar Dabac. Sa skupinom suradnika 1980. godine u Arhivu osniva galeriju u kojoj priređuju izložbe i radionice znamenitih hrvatskih i inozemnih autora.

Otad do danas vrata Arhiva širom su otvorena hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, znanstvenicima i istraživačima koji se često koriste fotografskim naslijeđem Toše Dabca, bilo zbog njegove umjetničke bilo povijesne vrijednosti.

Zbirku je 2005. godine otkupio Grad Zagreb i otad je na stručnom upravljanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Time su postavljeni temeljeni uvjeti za sustavnu stručnu obradu i digitalizaciju fotografske i dokumentarne građe radi preventivne zaštite izvornika i digitalne preglednosti građe za potrebe istraživanja fundusa u prostoru Zbirke kao i putem interneta.

Realizacijom vlastitih programa, kao što je višegodišnji projekt Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, organizacijom samostalnih izložbi Toše Dabca kao i sudjelovanjem na skupnim fotografskim izložbama te stručnim i znanstvenim kongresima Arhiv Tošo Dabac bavi se prezentacijom opusa Toše Dabca kao i značaja ove Zbirke. Bogat program Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac koji se sastoji od predavanja i fotografskih radionica relevantnih stručnjaka fokusiran je, osim na prezentaciju i promociju manje poznatih segmenata opsežnog stvaralaštva Toše Dabca, i na razmjenu znanja o mediju fotografije.

Arhiv Tošo Dabac upisan je 2002. godine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

 

Kontakt:
Voditeljica Zbirke Arhiv Tošo Dabac: Ivana Janković, viša kustosica, ivana.jankovic@msu.hr
Zamjena voditeljice Zbirke Arhiv Tošo Dabac: Bella Rupena, kustosica, bella.rupena@msu.hr