Izložbom HT nagrada dosad predstavljeno gotovo 400 radova: uskoro rezultati ovogodišnjeg natječaja

 

Izložbom HT nagrada dosad predstavljeno gotovo 400 radova: uskoro rezultati ovogodišnjeg natječaja

08.04.2019

U tijeku je odabir radova za 12. izložbu HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost.

Prva je izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost 2007. održana na Zagrebačkom Velesajmu, a druga u Domu HDLU-a. Ove godine deseta je, jubilarna godina kako će se izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost održati u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti. U proteklih jedanaest godina profilirala se u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni: prezentirano je gotovo 400 radova u različitim medijima i više od 230 umjetnika svih generacija. Svake su godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Ukupno su dodijeljene četrdeset i četiri nagrade radovima koji su se izdvojili svojim konceptom, izvedbom i pristupom temi. Od toga trideset i tri rada čine dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, a mnoge je moguće pogledati u trenutnom postavu MSU-a poput rada Sve je povezano Lale Raščić, Postproduction Igora Eškinje, Obiteljski dnevnik Siniše Labrovića, Žena u ogledalu Jagode Kaloper, Do not fuck with social democracy! Nemanje Cvijanovića, Na Dančama Ivane Dražić Selmani, Spomenik Igora Grubićai druge.Čak pola od spomenutih trideset i tri rada te sedam od jedanaest ukupno dodijeljenih prvih nagrada čine videi, filmovi i video instalacije. Može li se to smatrati indikativnim za izbor radova za ovogodišnji natječaj i nagrade?Saznat ćemo po završetku rada stručnog povjerenstva, najkasnije do 15. travnja 2019., kada će biti objavljen odabir radova za izlaganje na 12. izložbiHT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost.

Na ovogodišnji natječajHT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnostprijavljen je rekordan broj radova u posljednjih sedam godina, pristiglo je čak 286 prijava za radove širokog spektra tema i raznovrsnih medijskih izričaja te izbor zasigurno neće biti lagan. Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, koje je, podsjećamo, ove godine u sastavu: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, predsjednica stručnog povjerenstva HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost; Andreas Hoffer, kustos Kunsthallea u Kremsu; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar te Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a. Stručno povjerenstvo svake godine dodjeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna. Nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Posebnost ove godine uvođenje je nove nagrade u kategoriji za mlade u iznosu od 20 tisuća kuna koja se dodjeljuje jednom mladom autoru ili autorici. Nagrada publike i nagrada za mlade nisu otkupne i isplaćuju se autorima kao poticaj za daljnji rad.

Odabrani radovi bit će predstavljeni 12. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost u MSU-u od 17. svibnja do 9. lipnja 2019. Uz njih izlagat će i tri umjetnice koje je povjerenstvo izravno pozvalo: Andreja Kulunčić, Vesna Pokas i Nora Turato.