IK : 100

 

IK : 100

01.07.2021 - 30.09.2021 / MSU, 2. i 3. kat

100 dana do Kožarićevog rođendana! Do datuma obilježavanja 100-te obljetnice autorova rođenja, MSU će na društvenim mrežama predstavljati život i djelo jednog od najvećih hrvatskih umjetnika svih vremena. Pratite naš hashtag #IK100 i odbrojavajte s nama do tog velikog datuma - 10. 6. Objavama ujedno najavljujemo i izložbu godine – retrospektivu Ivana Kožarića „Jedna od mogućih 100“ koja će se otvoriti 1. srpnja 2021. u MSU Zagreb.

Naime, prije točno stotinu godina Ivan Kožarić rodio se u Petrinji, gradu nedavno tragično pogođenim u potresu, u kojem je odrastao. Na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu diplomirao je kiparstvo 1947. godine. U Pariz prvi put odlazi 1954., a potom i 1959. i tamo se upoznaje s europskom međunarodnom umjetničkom scenom, stječe važna iskustva te poznanstva. Po povratku u Zagreb počinje intenzivnije izlagati. Prvu samostalnu izložbu u Galeriji suvremene umjetnosti, prethodniku Muzeja suvremene umjetnosti, održao je 1962. godine. U šezdesetim godinama prošlog stoljeća član je grupe Gorgona, protokonceptualne neformalne grupe koja je kao iznimno progresivna pojava prepoznata na međunarodnoj sceni. Njegova djela nalaze se u brojnim javnim prostorima, što ga je učinilo prepoznatljivim širokoj publici, kao i u brojnim svjetskim muzejima i galerijama, među kojima su Musée d'Art Moderne de Paris, Muzej suvremene umjetnosti M HKA u Antwerpenu i MoMA u New Yorku.

Retrospektivna izložba i monografija planirane su mnogo prije njegove smrti kao poklon velikom majstoru kojeg, nažalost, nije dočekao. Njegov život, kao i njegovo stvaralaštvo, a naposljetku nadamo se i dio njegova duha, nastojat ćemo podijeliti s vama kroz objave fotografija, radova i misli ovog skromnog, ali iznimno potentnog umjetnika.  

Vidimo se na izložbi, vidimo se u MSU! #IK100 #MSU